Instalatietechniek Vacatures 04
shape

Installatietechniek vacatures

In heel Nederland is er vraag naar vaardige mensen in de installatietechniek.

Bekijk onze installatietechniek vacatures

Bij WtbE bieden we met enige regelmaat installatietechniek vacatures aan. In heel Nederland is er vraag naar vaardige mensen in de installatietechniek. Er zijn talloze functies denkbaar binnen deze sector. De richtingen zijn ook zeer gevarieerd.

De ene persoon werkt in de installatietechniek van elektrotechnische installaties of werktuigbouwkunde. Een ander gaat aan de slag in het transport of de ICT. Die toekomst bepaal je helemaal zelf na het behalen van je diploma. WtbE helpt je graag een handje op weg met mogelijk interessante installatietechniek vacatures die aansluiten bij jouw toekomst.

Wat kan je op deze pagina verwachten?

Wat doet iemand in de installatietechniek?

De installatietechniek is een brede wereld met een grote variatie aan functies. Toch hebben al die functies een gemene deler. In het kort hou je je bezig met het samenvoegen van technische componenten tot een werkend geheel. Na het in elkaar zetten – installeren – van zo’n systeem, hou je je ook bezig met het onderhoud ervan. Deze functie voer je uit in één van de verschillende sectoren die hierboven genoemd zijn. Er valt altijd wel iets technisch in elkaar te zetten, waar je een ander mee van dienst bent. Dat gaat van cv-ketels tot computers en van liften tot beveiligingsinstallaties.

W-installaties en E-installaties

Eigenlijk bestaat de installatietechniek uit twee soorten installaties: W-installaties en E-installaties. W-installaties staat voor werktuigkundige installaties. Denk daarbij aan sanitair-, gas- en verwarmingsinstallaties. E-installaties staat voor elektrotechnische installaties. Daarbij ga je bijvoorbeeld aan de slag met spanningsleidingen, ICT-installaties en domotica. Installatietechniek is één van de grootste sectoren in Nederland waarin vrijwel altijd werk te vinden is.

Wat word je met een diploma in de installatietechniek?

Met een diploma in de installatietechniek, ligt er een wijde wereld voor je open. Je (ex-)klasgenoten zie je waarschijnlijk nooit meer, omdat ze een heel andere richting op gaan. Die vrijheid heb jij ook. Met een diploma in de installatietechniek, moet je niet raar staan te kijken als je de volgende vacatures tegenkomt:

 • Assemblage monteur
 • Strategisch inkoper machinebouw
 • Elektrotechnisch installateur
 • Transportinstallateur
 • Servicetechnicus
 • Werkvoorbereider
 • Allround monteur
 • Loodgieter
 • Elektricien

Nog veel meer mogelijkheden

Dit is slechts een greep uit alle mogelijke beroepen die je kunt uitoefenen met je diploma. Het hangt er maar net vanaf waar jouw persoonlijke droom ligt. Ook is het mogelijk dat je gelijkwaardige vacatures tegenkomt onder een andere naam. De functies liggen vaak dichtbij elkaar, maar pas je toe in andere sectoren. Je houdt je in ieder geval bezig met het samenbrengen van losse componenten tot een werkend geheel.

Wat vinden anderen van WtbE?

Professioneel bedrijf dat goede kandidaten levert, snel kan schakelen en is goed bereikbaar. Houden zich aan de gemaakte afspraken en hebben ook prettig contact met de medewerkers. Zeker een aanrader.

Tina Schilstra

IVER Group, HR Manager

WtbE Engineering heeft ervoor gezorgd dat ik kan doen wat ik leuk vind! Werken in de jachtbouw waar mijn passie ligt.
Screenshot 2021 11 23 At 11.00.35

Tjeerd van Beusekom

Projectleider Marine Service Noord

Wat verdient iemand in de installatietechniek?

Salarissen in de installatietechniek zijn uiteenlopend. Dat komt doordat het een breed werkgebied is met functies op verschillende niveaus. Als starter, na het afronden van je studie, begin je met een salaris tussen 1700 en 2400 euro. Een groot verschil, volledig afhankelijk van de sector waarin je terechtkomt. Na vijf jaar verdien je ongeveer 2500 tot 2800 euro bruto. Iemand met tien jaar ervaring in het vak kan ruim 3500 euro verdienen, afhankelijk van de opgedane ervaring en de specifieke functie. Op de lange termijn is de installatietechniek een mooie sector om een mooi salaris in te verdienen.

Instalatietechniek Vacatures 02

Welke vakken krijg je bij installatietechniek?

Een opleiding installatietechniek is in Nederland op meerdere niveaus te volgen. Afhankelijk van de school, en het bijbehorende opleidingsniveau, variëren de vakken. Uiteraard krijg je te maken met enkele standaard vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Wiskunde / rekenen

Daarnaast leer je een boel over verschillende typen installaties. Vakken die je tegenkomt, bevatten in ieder geval de volgende onderwerpen:

 • Schetsen
 • Technisch ontwerpen
 • Definitief ontwerpen
 • Technisch redeneren
 • Communiceren
 • Materiaalkennis
 • Machinegebruik
 • Regelgeving

Per opleiding en opleidingsniveau verschillen de namen die aan deze ‘vakken’ worden gegeven. Je leert veel theorie en past dit toe in de praktijk. De meeste installatietechniek vacatures bestaan uit beroepen waarin je met je handen aan de slag gaat.

Nieuwste installatietechniek vacatures

Deze installatietechniek vacatures zijn net binnengekomen. Kijk direct of jouw droombaan ertussen zit:

Bekijk alle nieuwe vacatures (Installatietechniek)

Met wie krijg je binnen WtbE te maken?

WtbE is de vacaturesite voor carrières in de techniek. We hebben oprechte aandacht voor elkaar, de opdrachtgever, jou als kandidaat en ieders gezamenlijke doelen. We vinden het belangrijk om kwalitatieve matches te realiseren tussen technici en bedrijven. Bij WtbE vind je ervaren consultants en recruiters met technische kennis. Ons enthousiaste team weet hoe de markt eruit ziet en welke vragen er zijn. Daar handelen we ook naar. Voor vragen over installatietechniek vacatures krijg je bij ons te maken met onderstaande collega’s.

Ilse Biermann, Commercieel Assistent

Ilse Biermann

Commercieel assistent backoffice

Ik ben het eerste aanspreekpunt voor WtbE. Ik ben behulpzaam en mag graag dingen regelen voor onze werknemer en mijn directe collega's. Mijn werkzaamheden zijn zeer divers: het beantwoorden van telefoontjes en e-mails, het opstellen van contracten en de facturatie behoren allemaal tot mijn taken. Ik krijg vooral energie van de variatie in mijn werk. Ik breng graag structuur aan in mijn werk en hierdoor zorg ik dat alles op orde is. Ik vind het fijn om goed contact te hebben met klanten en werknemers. Op deze manier bouw je vertrouwen op en dat vind ik belangrijk.

Bij welke bedrijven ga je aan de slag?

Als installateur of installatietechnicus ga je meestal aan de slag bij een installatiebedrijf. Het installatiebedrijf waar je werkt, is gespecialiseerd in één of meerdere typen installaties. Deze installaties vallen dan weer onder W-installaties of E-installaties. Als installateur ga je vervolgens aan de slag op projectbasis. Dat doe je bij mensen en bedrijven thuis of op een bouwplaats. Vervolgens keer je regelmatig terug om alles wat je hebt aangesloten nog eens te controleren. Het onderhouden van installaties hoort namelijk ook bij je takenpakket.

Welke competenties bezit je in de installatietechniek?

In de installatietechniek houd je je bezig met het installeren en onderhouden van apparaten en installaties. Heb je van nature twee linkerhanden? Overweeg dan nog eens of een toekomst in de installatietechniek wel voor je is weggelegd. Belangrijke competenties om over te beschikken zijn:

 • Samenwerkingsvermogen.
  Je maakt ontwerpen niet in je eentje, maar met een team.
 • Creativiteit.
  Je bedenkt oplossingen voor technische vraagstukken en processen.
 • Leergierig.
  Je gaat mee met de tijd en bent altijd op de hoogste van de nieuwste technieken.
 • Analyseren.
  Je gaat op zoek naar problemen, legt verbanden en weet een passende oplossing te bedenken. 
 • Verantwoordelijkheid.
  Kleine fouten in de installatie kunnen grote gevolgen hebben. Draag verantwoordelijkheid voor je taken.
 • Accuraat. Je weet precies wat je moet doen en hoe je dat doet.
Instalatietechniek Vacatures 03

Eigenschappen van iemand in de installatietechniek

Voldoe je aan bovengenoemde competenties? Pas je grotendeels in het gewenste plaatje van een installateur. Toch helpt het om nog dieper naar jezelf te kijken en je af te vragen of je ook over de volgende eigenschappen beschikt. Daarmee pas je nog beter in het plaatje. Handige eigenschappen voor iemand in de installatietechniek zijn:

 • Zelfstandig
 • Ambitieus
 • Technisch
 • Handig
 • Oplossingsgericht
 • Sterk

Voelt het alsof je over jezelf leest? Wie weet ligt er wel een mooie toekomst voor je in de installatietechniek voor je klaar. Bekijk de volgende installatietechniek vacatures:

Uitgelichte installatietechniek vacatures

We zijn zo vrij geweest om alvast een paar bijzondere installatietechniek vacatures voor je te selecteren. Bekijk deze selectie en bepaal of jij bij één van deze bedrijven aan de slag wilt gaan.

Welk denkniveau is nodig voor een baan in de installatietechniek?

Zoals eerder aangegeven valt de installatietechniek niet onder één denkniveau te vangen. Zowel op mbo-, hbo- als masterniveau zijn verschillende opleidingen in de installatietechniek te volgen. De meeste opleidingen vind je op mbo-niveau drie of vier. Tijdens deze opleidingen leer je veel werken in de praktijk, zodat je snel aan de slag kan voor een bedrijf waar je aan je toekomst kunt werken.

Op hbo-niveau zijn ook diverse opleidingen te vinden. Daarin ga je veel technischer aan de slag, bijvoorbeeld in de werktuigbouwkunde. Als installateur ben je nooit uitgeleerd. Op masterniveau ga je echt richting engineering en denk je na over invloeden op het milieu, energieverbruik en omgevingsplannen.

Instalatietechniek Vacatures 01

In welke provincies hebben wij actuele vacatures?

Het aanbod in installatietechniek vacatures varieert per dag. In heel Nederland zijn installatiebedrijven op zoek naar nieuw talent. Momenteel zoeken bedrijven in de volgende provincies naar een installateur:

Bekijk in welke provincies vacatures openstaan (Installatietechniek)

Veelgestelde vragen over de installatietechniek

Nog vragen waar je geen antwoord op hebt gekregen? Hieronder vind je veelgestelde vragen over de installatietechniek. Staat jouw gewenste antwoord ertussen?

Hoeveel vraag is er naar installatietechniek vacatures?

De installatietechniek is één van de grootste sectoren in Nederland. Er valt altijd wel iets in elkaar gezet te worden. Van kleine installaties thuis tot grote installaties op een werkplaats. De werkgelegenheid is dan ook redelijk goed. Of je nu zoekt naar installatietechniek vacatures in Zeeland, Groningen of de randstad. Er is vaak wel een mooie toekomst voor je weggelegd.

Hoe ziet de toekomst van de installatietechniek eruit?

Ook in de toekomst is er nog voldoende vraag naar mensen in de installatietechniek. Mensen zijn nog lange tijd nodig om installaties te verrichten. Er zijn installaties die tegenwoordig door robots verricht kunnen worden. Maar er zijn een hoop banen binnen de installatietechniek waar momenteel een schrijnend tekort aan is. Denk aan beroepen als monteur, loodgieter of elektricien. Op hoger niveau is steeds meer vraag naar projectleiders, ontwerpers en telecom engineers. Hou deze richtingen in gedachten tijdens je specialisatie. Zo kom je in de toekomst snel(ler) aan de bak.

Conclusie & de nieuwste vacatures in je inbox

Als installateur of installatietechnicus houd je je bezig met het samenvoegen van technische componenten tot een werkend geheel. Daarnaast ontferm je je over het toekomstige onderhoud van je creaties. Op vrijwel ieder denkniveau is er een baan in de installatietechniek te vinden. Het is één van de grootste sectoren in Nederland. Het salaris in dit vakgebied is uiteenlopend en hangt echt af van jouw gekozen specialisatie. In sommige specialisaties dreigt een schrijnend tekort, waar jij als technisch ingesteld persoon op kunt inhaken. Met jouw verantwoordelijkheidsgevoel en technisch inzicht komt dat helemaal goed. 

Zie jij een baan voor je als installateur? Bekijk de installatietechniek vacatures op deze pagina. Op zoek naar een specifieke functie binnen dit werkveld? Ontvang vacatures op maat door je in te schrijven voor de Job alert van WtbE.

Onze vacatures

Misschien ook wel iets voor jou

Bekijk alle vacatures
Vacature nummer #7453

Pre-sales Consultant IT

HBO

Technische Bedrijfskunde

Nederland

Hybride werken

Voor één van onze opdrachtgevers zijn wij landelijk op zoek naar een Pre-Sales Consultant IT. In deze functie ga je aan de slag binnen een internationale organisatie, deze onderneming is actief in 26...

Vacature nummer #7542

Inkoper Services

HBO

Technische Bedrijfskunde

Groningen

Ben jij klaar om de drijvende kracht te zijn achter de inkoop van vitale diensten en zo een verschil te maken in de energietransitie? Als Inkoper Services krijg je de kans om te...

Team WtbE

Nog geen match gevonden?

Schrijf je in voor de Job alert en ontvang vacatures die bij je passen.

Ontvang vacatures op maat