Service Monteur Vacatures 04
shape

Service monteur vacatures

Bij grote en kleine bedrijven zijn ze op zoek naar het juiste personeel. En daar kan jij je voordeel mee doen!

Bekijk al onze service monteur vacatures

Als service monteur heb je de vacatures voor het uitzoeken. Bij grote en kleine bedrijven zijn ze op zoek naar het juiste personeel. En daar kan jij je voordeel mee doen! Zoek jij ander werk en wil je weten welke vacature het allerbeste bij jou past? Of zit je eraan te denken om een opleiding tot service monteur te volgen? Lees dan vooral even verder voor alle informatie rondom dit vak. Of scrol gelijk verder naar onze service monteurs vacatures op junior-, medior- en seniorniveau. 

Wat kan je verwachten op deze pagina?

Wat doet een service monteur? 

Een servicemonteur repareert en onderhoudt machines en lost technische storingen op. Soms is het werk onderdeel van een dienst die een particuliere klant afneemt. Bijvoorbeeld een onderhoudscontract bij de aanschaf van een cv. 

Maar service monteurs werken ook binnen een bedrijf om machines, processen en installaties te ontwerpen en te verbeteren. Het leuke van die rol is dat je het hele proces betrokken bent: van de conceptontwikkeling tot en met de uitvoering. 

In beide gevallen horen administratieve taken ook bij het werk. Denk hierbij aan het bestellen van materialen en het noteren van de werking van machines en apparaten. 

Voorbeelden van taken en werkzaamheden 

 • Technisch onderhoud en reparaties
 • Installaties, machines en apparaten installeren
 • Opsporen en verhelpen van technische storingen
 • Klanten adviseren over het probleem en de oplossing
 • Bevindingen rapporteren aan de klant of manager
 • Test en metingen met het apparaat doen
 • Materialen in kaart brengen en bijbestellen 

Competenties en persoonlijkheid

 • Klantvriendelijk
 • Besluitvaardig
 • Punctueel
 • Aandacht voor details
 • Energiek
 • Analytisch
Service Engineer Machinebouw

MBO

Werktuigbouw

Friesland

Maintenance Coördinator

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Wat is de beste opleiding om service monteur te worden? 

Service monteur word je met een mbo-opleiding niveau 3 of niveau 4. Er zijn verschillende monteursopleidingen, waaronder:

 • Servicemonteur installatietechniek (mbo 3 of 4)
 • Servicemonteur koudetechniek (mbo 3 of 4)
 • Servicemonteur werktuigbouw (mbo 3 of 4)
 • Servicemonteur elektrotechniek (mbo 3 of 4)
 • Technicus service en onderhoud werktuigbouwkundige installaties (mbo 4)
 • Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (mbo 4)

BBL of BOL

De opleiding tot servicemonteur kent twee varianten: de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) en de beroepsopleidende leerweg (BOL). Het verschil? Bij een BOL-opleiding ga je vooral naar school om vakken te volgen. Bij een BBL-opleiding combineer je het leren en werken. Je gaat in dienst bij een erkend leerbedrijf, waar je doorgaans vier dagen werkt en daarnaast een dag school volgt. Voor de dagen die je werkt, ontvang je salaris.

Service monteur vakken

Tijdens de opleiding krijg je alle vakken die je nodig hebt om monteur te worden. Bijvoorbeeld vakken over: installatietechniek, elektrotechniek, onderhoud, reparaties, optimalisaties en meer. Een belangrijk onderdeel van het vakkenpakket is veilig werken, zowel in een organisatie als bij klanten thuis. Uiteraard horen daar stages bij – zo leer je de echte kneepjes van het vak kennen. 

Service Monteur Vacatures 02

Wat verdient een service monteur? 

Volgens de Nationale Beroepengids verdient een service monteur gemiddeld €2250 per maand (bruto). Dat is gebaseerd op een fulltime werkweek van 40 uur. 

Salaris minimum en maximum

Als je net van de opleiding komt en weinig werkervaring hebt, ligt je startsalaris rond de €1500. Naarmate je werkervaring opdoet, kan dit bedrag tot maximaal €3000 oplopen. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Salaris is niet alles! Kijk ook alvast naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij sommige functies zal je veel onderweg zijn. Wat zijn de afspraken over reistijd, reiskostenvergoeding en het voertuig waar je in rijdt? En hoe zit het met de vakantiedagen, cursussen van het werk of een telefoon van de zaak? Kies voor een bedrijf die dit goed voor elkaar heeft. 

Wat vinden anderen van WtbE?

Prettige ervaring gehad met Jeffrey en goed geholpen aan een passende uitdaging.

Marten Hoekstra

Werkvoorbereider Installatietechniek EQUANS Roden, MBO Engineering

WtbE vond voor mij een vacature die bij perfect past bij mijn werkervaring en motivatie. Bij een bedrijf waar ik nog jarenlang zou kunnen en willen werken.
Screenshot 2021 11 23 At 10.58.16

Mingus Pokomasse

Junior Cost Engineer

Nieuwste service monteur vacatures

Bij WtbE kennen we tientallen bedrijven waar ze service monteurs zoeken. Zodra er een vacature is zetten we deze online. Hieronder de nieuwste service monteur vacatures:

Service Engineer Machinebouw

MBO

Werktuigbouw

Friesland

Maintenance Coördinator

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Senior Reliability Engineer

HBO

Werktuigbouw

Friesland

Maintenance Engineer Machinebouw

HBO

Werktuigbouw

Friesland

1

Maintenance Engineer Elektrotechniek

HBO

Elektrotechniek

Groningen

Maintenance Engineer Productiebedrijven

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Bekijk alle nieuwe vacatures (Service monteur)

Vacatures voor jou als Young Professional

Kom je nog maar net kijken in het vak als service monteur? Geen enkel probleem. Bij WtbE bieden we leuke startersfuncties als monteur aan. Bekijk de junior vacatures:

Bekijk alle service monteur vacatures (Young Professionals)
Service Monteur Vacatures 01

Vacatures voor jou als Medior Professional

Ben jij al even aan het werk als monteur en zoek je wat extra uitdaging? Dan is het tijd voor een medior functie als monteur. Bekijk hier het overzicht met medior vacatures:

Bekijk alle service monteur vacatures (Medior Professionals)

Vacatures voor jou als Senior Professional

Ken jij het vak door en door en zoek je een stevige, technische uitdaging? Ook daar hebben we vacatures voor. Bekijk het overzicht van senior vacatures voor senior monteurs:

Bekijk alle service monteur vacatures (Senior Professionals)

Stel, je solliciteert. Hoe gaat het dan verder?

Je sollicitatie komt binnen bij het team van WtbE. Wij bekijken of jouw motivatie en werkervaring bij de vacature passen. Het kan zijn dat we je nog even bellen om te vragen waar je naar op zoek bent in een nieuwe baan, zodat we weten of het bedrijf bij je past. Is het antwoord ‘ja’? Dan regelen we een sollicitatiegesprek bij de opdrachtgever. 

Hulp bij solliciteren en onderhandelen

Voordat je naar de opdrachtgever gaat, krijg je nog wat tips van ons voor de sollicitatie. Eenmaal bij de opdrachtgever is het niet alleen een moment om jezelf te laten zien, maar ook om de organisatie in je op te nemen. 

Is dit een plek waar je je op je gemak zou voelen, spreken de werkzaamheden jou aan? Zo ja, dan kun je hopelijk snel aan de slag. Wij helpen je waar nodig met de onderhandelingen en zorgen dat het papierwerk in orde komt.

Is het toch geen match? Dan kijken we waar jij jouw monteurstalenten wél kwijt kunt. Daarin kijken we echt naar jouw persoonlijke wensen, zodat je een baan vindt die je nog jarenlang zou willen doen. 

Service Monteur Vacatures

Waar kun je als service monteur aan de slag? 

Sommige service monteurs werken bij een bedrijf dat services bij gekochte producten aanbiedt. Het kan dan om een onderhoudscontract of storingsservice gaan. Andere monteurs werken op de technische afdeling van een organisatie. Voor sommige banen moet je reizen voor je werk, soms ben je een paar dagen of weken van huis. De werkzaamheden kunnen in het binnenland of buitenland zijn. Lijkt dat je leuk? Zoek dan naar vacatures met internationale mogelijkheden. 

Monteur vacatures bij jou in de buurt 

WtbE heeft veel contact met uiteenlopende bedrijven die monteurs zoeken. De meeste bedrijven zitten in Noord-Nederland, dus Groningen, Drenthe of Friesland. Een enkele keer hebben we ook vacatures in andere delen van het land of van Europa. Bekijk hier een overzicht van de actuele vacatures per provincie: 

Service Engineer Machinebouw

MBO

Werktuigbouw

Friesland

Maintenance Coördinator

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Senior Reliability Engineer

HBO

Werktuigbouw

Friesland

Maintenance Engineer Machinebouw

HBO

Werktuigbouw

Friesland

1

Bekijk in welke provincies vacatures openstaan (Service monteur)

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? 

Wil je als service monteur doorgroeien naar een andere functie? Dit zijn enkele doorgroeimogelijkheden:

 • Werkvoorbereider
  In deze functie zorg je dat je collega’s aan het werk kunnen gaan. Je koopt materialen in, schrijft een plan van aanpak en zorgt dat voldoende mensen beschikbaar zijn.
 • Systeembeheerder
  In deze functie beheer je de kwaliteit van het productieproces en weet je precies hoe alle machines bestuurd moeten worden. En hoe ze met elkaar samenwerken en elkaar beïnvloeden.
 • Technisch tekenaar
  In deze functie maak je technische tekeningen die je vervolgens uitwerkt. Het kan dan om technische installaties en constructies van gebouwen gaan.

Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en de functie die je gaat doen, kan het nodig zijn om bij te scholen. Sommige werkgevers investeren graag in hun werknemer en betalen de studiekosten. 

Hoe is de arbeidsmarkt voor monteurs?

Om maar met de deur in huis te vallen: zeer goed. Monteurs zijn erg gewild en tegelijkertijd schaars. Dat betekent dat er meer vacatures dan sollicitanten zijn. Voor jou als monteur is dat goed nieuws, je hebt de werkgevers namelijk voor het kiezen! Binnen dit vakgebied zijn er verschillende functies, waarvan service monteur op de vijfde plaats staat: 

 1. Vacatures monteur elektrotechniek
 2. Vacatures monteur installatietechniek
 3. Vacatures monteur werktuigbouw
 4. Vacatures monteur technische dienst
 5. Vacatures service monteur

Wat denken anderen van WtbE?

WtbE Engineering heeft ervoor gezorgd dat ik kan doen wat ik leuk vind! Werken in de jachtbouw waar mijn passie ligt.
Screenshot 2021 11 23 At 11.00.35

Tjeerd van Beusekom

Projectleider Marine Service Noord

Een detacherings bureau met een professionele maar vooral persoonlijke benadering. Zeer goede ervaring met hun en kan hun zeker aanbevelen.

Derrick Rogers

Projectplanner bij SMST

Hoe vind je de juiste vacature? 

Vacatures genoeg, dus hoe vind je de baan waar je blij van wordt? Bij een organisatie waar je jezelf nog lange tijd ziet werken? Dat beging met weten wat je wil. Bij het vergelijken van vacatures, zijn er verschillende dingen waar je op kunt letten. Hieronder wat voorbeelden:

 • Klant
  Werk jij graag voor consumenten of toch liever voor bedrijven? 
 • Installatie.
  Ben jij een allrounder of een specialist in een bepaalde installatie? 
 • Werklocatie.
  Wil jij graag dicht bij huis werken, veel reizen of iets anders? 
 • Werktijden.
  Werk je liever op regelmatige tijden, wel of niet in het weekend?
 • Bedrijfscultuur.
  Klinkt het bedrijf als een type bedrijf dat bij jou zou passen? 
 • Collega’s.
  Hoe groot is het team, is er veel contact en zijn er leuke bedrijfsuitjes? 
 • Loon.
  Is het salaris op orde, krijg je een dertiende maand en/of leuke bonussen? 

WtbE helpt je

Weet je nog niet precies waar je op moet letten bij een vacature? Dan nodigen we je hierbij uit voor een gratis adviesgesprek. Een van onze experts zal jou uitleggen wat de mogelijkheden voor een service monteur zijn. Op basis van wat jij belangrijk vindt en goed kan, zullen we samen naar geschikte vacatures kijken. 

Weet jij exact waar je naar op zoek bent maar zit de juiste vacature er nog niet tussen? Dan is het handig om je in te schrijven voor onze job alert. Je geeft jouw wensen eenmalig door en krijgt daarna de relevante vacatures als eerste in je inbox. Dat scheelt zoeken!

Plan een gratis kennismaking in

Alle service monteurs (in opleiding) zijn van harte welkom voor een digitale kennismaking. Deze kennismaking duurt 15 minuten en kun je zelf inplannen wanneer het schikt. Tijdens het gesprek ontdek je jouw persoonlijke mogelijkheden en kun je zoveel vragen stellen als je wilt. Na afloop beslis je zelf of je een vervolggesprek wilt of dat je voorlopig wel vooruit kunt.

Samenvatting en de nieuwste vacatures in jouw inbox

Als service monteur repareer en onderhoud en repareer je machines en installaties. Een andere taak is het opsporen en oplossen van storingen. Dat doe je voor particuliere klanten of voor een technische afdeling van een bedrijf. Voor de meeste vacatures wordt mbo niveau 3 of mbo niveau 4 gevraagd. Als je verder wil leren zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden.

Onze vacatures

Misschien ook wel iets voor jou

Bekijk alle vacatures
Vacature nummer #7453

Pre-sales Consultant IT

HBO

Technische Bedrijfskunde

Nederland

€2600 - €3500

Voor één van onze opdrachtgevers zijn wij landelijk op zoek naar een Pre-Sales Consultant IT. In deze functie ga je aan de slag binnen een internationale organisatie, deze onderneming is actief in 26...

Vacature nummer #7542

Inkoper Services

HBO

Technische Bedrijfskunde

Groningen

€3500 - €5000

Ben jij klaar om de drijvende kracht te zijn achter de inkoop van vitale diensten en zo een verschil te maken in de energietransitie? Als Inkoper Services krijg je de kans om te...

Team WtbE

Nog geen match gevonden?

Schrijf je in voor de Job alert en ontvang vacatures die bij je passen.

Ontvang vacatures op maat