Proces Engineer Vacatures 02
shape

Proces Engineer vacatures

Wist je dat wij gespecialiseerd zijn in de Engineering? We weten dus precies wat de carrièrekansen van een proces engineer zijn!

Bekijk al onze actuele vacatures

Wist je dat wij gespecialiseerd zijn in de Engineering? We weten dus precies wat de carrièrekansen van een proces engineer zijn! Zit je erover na te denken om proces engineer te worden?

Op deze pagina vertellen we je in grote lijnen welke opleiding je moet volgen, welke werkzaamheden en taken erbij komen kijken en wat je kan gaan verdienen. Ben je al afgestudeerd of al aan het werk? Scrol dan gelijk verder naar onze proces engineer vacatures op starters, medior- en seniorniveau.

Wat kan je op deze pagina verwachten?

Wat doet een proces engineer? 

Als proces engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en verbeteren van machines, processen en installaties van een bedrijf. Daarnaast ben je bij problemen het eerste aanspreekpunt. Je houdt je hoofd koel en zorg, vaak samen met het team, voor de juiste oplossing. Het leuke van dit werk is dat je het hele proces betrokken bent: van de conceptontwikkeling tot en met de uitvoering. 

Taken en werkzaamheden 

 • Processen analyseren en monitoren
 • Vragen van collega’s beantwoorden
 • Verbetervoorstellen opstellen
 • Procesontwerpen opstellen
 • Procesbeschrijvingen samenstellen 
 • Overleggen met directie en teamgenoten 

Belangrijke competenties

 • Technisch inzicht 
 • Kritisch denken
 • Analytisch vermogen
 • Snel kunnen schakelen 

Karaktereigenschappen

 • Communicatief
 • Teamplayer
 • Doorzettingsvermogen
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
Productie Engineer – Sustainability

HBO

Werktuigbouw

Drenthe

Project Engineer

HBO

Werktuigbouw

Drenthe

Wat is de beste opleiding om proces engineer te worden? 

Om proces engineer te worden, heb je minimaal hbo werk- en denkniveau nodig. Tijdens een hbo- of universitaire studie doe je diepgaande technische kennis op en leer je hoe het is om samen te werken en leiding te geven. De volgende studies passen goed bij het beroep:

 • Werktuigbouwkunde met engineering (hbo)
 • Werktuigbouwkunde (wo)
 • Chemische technologie op (hbo of wo)
 • Master Smart Systems Engineering (hbo)
 • Engineering (hbo)

Engineering vakken

Tijdens deze studie leg je een stevige basis voor wiskunde, materiaalkunde, technisch tekenen, mechanica, fabricagetechniek en thermodynamica. Daarnaast krijg je vakken die specifiek ingaan op het ontwerp en de analyse van producten.

Cursus engineering

Het is ook mogelijk om kennis op te doen bij een particuliere onderwijsinstelling. Als je bijvoorbeeld al in de techniek werkt, dan kan een cursus voldoende zijn om je werk goed te kunnen doen. Het voordeel van een cursus is dat deze over het algemeen korter duurt en makkelijker te combineren is met het werk- of gezinsleven. 

Wat verdient een proces engineer? 

Volgens de Nationale Beroepengids verdient een proces engineer gemiddeld €3600 per maand (bruto). Dat is gebaseerd op een fulltime werkweek van 40 uur. 

Gemiddeld salaris

Als je net van de opleiding komt en weinig werkervaring hebt, ligt je startsalaris rond de €2700. Dat is een hoog bedrag in vergelijking met sectoren zoals onderwijs, de zorg en de administratie. Na een paar jaar werken loopt dit bedrag op tot €4500 per maand. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Kijk bij een vacature niet alleen naar het bruto salaris, maar ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opleidingsmogelijkheden, gratis cursussen, vakantiedagen en een laptop of mobiele telefoon van de zaak.

Proces Engineer Vacatures 04

Nieuwste proces engineer vacatures 

Bij WtbE zijn we elke dag in contact met gave bedrijven in de maintenance. Als we horen dat er een leuke engineering functie vrijkomt, maken we gelijk een vacature aan. Hieronder staan de nieuwste proces engineering vacatures: 

Vacatures voor jou als Young Professional

Ben je net afgestudeerd als engineer en sta je te popelen om aan de slag te gaan? Bij WtbE helpen we je graag aan hele leuke baan waar je veel leert. Hieronder staat een selectie vacatures voor startende proces engineers:

Bekijk alle proces engineer vacatures (Young Professional)

Vacatures voor jou als Medior Professional

Wil je graag doorstromen naar een medior positie als proces engineer? Of werk je al op dat niveau, maar ben je toe aan een andere werkomgeving? Bij WtbE vind je engineering vacatures op jouw niveau. Bekijk snel of er een leuke functie voor je tussen zit:

Bekijk alle proces engineer vacatures (Medior Professional)

Vacatures voor jou als Senior Professional

Ben je op zoek naar een technische uitdaging om je helemaal in vast te bijten? Bij WtbE begrijpen we hoe belangrijk het is om door te leren en om doorgroeimogelijkheden te hebben. Deze vacatures zijn geschikt voor een ervaren proces engineer zoals jij:

Bekijk alle proces engineer vacatures (Senior Professional)
Proces Engineer Vacatures 01

Stel, je solliciteert. Hoe gaat het dan verder?

We vinden het hartstikke leuk dat je solliciteert, dus ontvang je zo snel mogelijk een bevestiging. Daarna kijken we of jouw profiel bij de functietitel en bij het bedrijf past. En andersom natuurlijk, want we vinden het belangrijk dat jij je straks helemaal thuis voelt in je nieuwe baan. Je krijgt in deze periode ook volop de gelegenheid om vragen te stellen. 

Hulp bij het solliciteren

Is het inderdaad een match? Dan stellen we je met alle plezier voor aan de opdrachtgever. Als je wil helpen we je  met de voorbereidingen en salarisonderhandelingen, voor veel kandidaten een spannend onderdeel van de sollicitatie. Ben je geen match of valt het gesprek tegen? Dan helpen we je bij het vinden van een nieuwe vacature. 

Een baan voor de lange termijn

Nadat je bent aangenomen kom je eerst een jaar in dienst bij WtbE. Je krijgt goede secundaire arbeidsvoorwaarden en persoonlijke begeleiding. In het eerste jaar heb je uitgebreid de tijd om de organisatie te leren kennen. Bevalt het van beide kanten goed? Dan krijg je in de meeste gevallen een vaste baan aangeboden door de opdrachtgever. 

Wat vinden anderen van WtbE?

WtbE vond voor mij een vacature die bij perfect past bij mijn werkervaring en motivatie. Bij een bedrijf waar ik nog jarenlang zou kunnen en willen werken.
Screenshot 2021 11 23 At 10.58.16

Mingus Pokomasse

Junior Cost Engineer

WtbE heeft veel meerwaarde. Ze kennen de markt en weten precies hoe het er bij bedrijven aan toe gaat. Dat is erg fijn als je niet goed weet waar je moet beginnen.
Pasfoto Niels Hazenberg (1)

Niels Hazenberg

Junior warmte engineer bij Warmtestad

Waar kun je als proces engineer aan de slag? 

Proces engineers werken voornamelijk bij industriële bedrijven door het hele land. Denk aan bedrijven in de chemie, techniek, voedingsmiddelenindustrie of transport. Een deel van de engineers werkt in een fabriek, waar de focus vooral op het productieproces zal liggen. Wat opvallend is dat je in dit beroep vooral bij grote bedrijven werkt. Kleinere bedrijven hebben vaak allround engineers die zich niet speciaal hebben gespecialiseerd in het proces. 

Engineering vacatures bij jou in de buurt 

WtbE heeft een groot netwerk in Noord-Nederland. We kennen bijna alle industriële bedrijven in Noord-Nederland en zijn op de hoogte van de beste vacatures. Soms zien we ook hele mooie carrièrekansen in andere provincies. Die laten we natuurlijk niet schieten! Bekijk hier een overzicht van engineering vacatures per provincie: 

Bekijk in welke provincies vacatures openstaan (Proces engineer)

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? 

Als proces engineer kun je onder andere doorgroeien naar procestechnoloog, procesonderzoeker, productontwikkelaar of wetenschappelijk onderzoeker in de producttechnologie. Afhankelijk van de functie kan het nodig zijn om jezelf bij te scholen. Daarnaast zijn er talloze technologieën waarin je jezelf zou kunnen specialiseren. Enkele voorbeelden zijn bio-, innovatie-, grondstoffen-, chemische- of kunststoftechnologie. 

Sommige proces engineers hebben veel plezier in het teamwerk en zouden het leuk vinden om nog meer verantwoordelijkheid te krijgen. Voor hen kan een managementrol zijn weggelegd. Andere proces engineers worden na verloop van tijd consultant. Dan zijn ze nog steeds bezig met het vak, alleen eerder in de adviserende dan uitvoerende rol. 

Hoe is de arbeidsmarkt voor engineers? 

Voor (proces) engineers ziet de toekomst van de arbeidsmarkt er rooskleurig uit! Als we de kranten van de afgelopen tijd bekijken, is er nog altijd een grote behoefte aan geschoolde engineers. Het kan dan om proces engineers, service engineers, maintenance engineers en elektrisch engineers gaan. Dus als jij nu net gaat studeren, dan is er een grote kans dat je na je studie snel een baan vindt. Ook voor ervaren engineers blijven er genoeg carrièremogelijkheden bestaan. Als het je niet bevalt bij je huidige baan, weet dan dat er genoeg vacatures zijn waar ze staan te springen om nieuw, technisch talent. 

Proces Engineer Vacatures 03

Hoe vind je de juiste vacature? 

Als proces engineer is het niet de vraag of je een baan krijgt, maar waar je die baan krijgt. Er zijn namelijk genoeg vacatures om uit te kiezen. In eerste instantie ben je blij met het overzicht, beter te veel keuze dan te weinig, toch? Alleen slaat de twijfel al snel toe: je weet niet waar je moet beginnen met zoeken. Daarom zetten we bij WtbE alvast de leukste vacatures op een rij. Dat scheelt jou weer een zoektocht!

Maar zelfs als jij een top 3 of misschien wel een top 10 vacatures hebt, kan het lastig zijn om te bepalen waar je op gesprek wil. Op basis van een vacaturetekst weet je namelijk niet hoe de sfeer bij een bedrijf is. En of je daar ook echt op je plek zou zijn. Bij WtbE weten we dat wel: wij kennen de meeste bedrijven vanbinnen en vanbuiten. Dus als we jou leren kennen, kunnen we al snel een inschatting maken of een organisatie bij je past. 

Wat kan WtbE nog meer voor jou betekenen? 

WtbE heeft als doel om kwalitatieve matches te maken tussen techneuten en bedrijven. Voor jou als proces engineer betekent het dat we je helpen om de juiste baan te vinden. Dat is breed: van het zoeken tot de juiste vacature tot het helpen met je cv. En van het voorbereiden van je sollicitatie tot en met de onderhandelingen over je contract. Tijdens deze periode krijg je een vast aanspreekpunt, iemand met passie voor het vak en technische knowhow. Hij of zij doet er alles aan om een topbaan op jouw niveau te vinden. 

Plan een kennismaking in

Ben je benieuwd hoe WtbE jou kan helpen bij de volgende stap in je carrière? Een persoonlijke kennismaking is de snelste manier om daarachter te komen. In een persoonlijk gesprek maken we kennis en beantwoorden we al jouw vragen. Het gesprek is vrijblijvend, je bepaalt helemaal zelf wat je vervolgens met de informatie doet. Hopelijk zien we je snel!

Klik hier om je in te schrijven en kennis te maken

Samenvatting en job alert

Als proces engineer werk je aan processen, machines en installaties in een industrieel bedrijf. Hier heb je over het algemeen een hbo- of wo-diploma voor nodig. Eenmaal afgestudeerd zijn er genoeg vacatures waarbij je een bovengemiddeld salaris ontvangt. 

Zoek je een baan als proces engineer? Bekijk dan de vacatures op deze pagina. Zit jouw droomvacature er nog niet tussen? Schrijf dan gratis in voor de job alert en ontvang de nieuwste vacatures gelijk in jouw mailbox. 

Meld je aan voor de WtbE Job alert en mis geen enkele vacature!

Onze vacatures

Misschien ook wel iets voor jou

Bekijk alle vacatures
Vacature nummer #7453

Pre-sales Consultant IT

HBO

Technische Bedrijfskunde

Nederland

Hybride werken

Voor één van onze opdrachtgevers zijn wij landelijk op zoek naar een Pre-Sales Consultant IT. In deze functie ga je aan de slag binnen een internationale organisatie, deze onderneming is actief in 26...

Vacature nummer #7542

Inkoper Services

HBO

Technische Bedrijfskunde

Groningen

Ben jij klaar om de drijvende kracht te zijn achter de inkoop van vitale diensten en zo een verschil te maken in de energietransitie? Als Inkoper Services krijg je de kans om te...

Team WtbE

Nog geen match gevonden?

Schrijf je in voor de Job alert en ontvang vacatures die bij je passen.

Ontvang vacatures op maat