Software Engineer Vacatures 03
shape

Software engineer vacatures

Wist je dat de ‘e’ van WtbE voor Engineering staat? Software engineering is daar een belangrijk onderdeel van.

Bekijk onze software engineer vacatures

Wist je dat de ‘e’ van WtbE voor Engineering staat? Software engineering is daar een belangrijk onderdeel van. Er is namelijk veel werk in de IT. Dus of je nu net begint als software engineer of dat je al jaren ervaring hebt – er is werk zat. Op deze pagina vind je de beste vacatures: per niveau en per locatie. Ook lees je hoe WtbE jou helpt aan een baan die bij jouw interesses en vaardigheden past.

Wat kan je verwachten op deze pagina?

Wat doet een software engineer?

Als software engineer ontwerp en bouw je softwareoplossingen. Dat doe je altijd voor iets of iemand. Zo is de app 9292 OV ontwikkeld voor reizigers in Nederland, en is de webshop Coolblue bedoeld om eenvoudig producten te bestellen. 

Een van de eerste dingen die je doet, is in de schoenen staan van degene die de software gaat gebruiken. Dat helpt om het technische ontwerp te maken. Daarna verdiep je je in de modellen, computertalen, interfaces en protocollen die de software nodig heeft. 

Vervolgens werk je (een deel van) het technisch ontwerp uit. In de praktijk komt dit meestal neer op programmeren, programmeren, programmeren. Alles wat je doet, schrijf je in een begrijpelijke taal op, zodat ook niet-technische collega’s het kunnen volgen. 

Is de software af? Super! Dan wordt het tijd om deze te testen en zogeheten bugs te verhelpen. Als de tests zijn afgerond denk je na over de implementatie, het moment waarop iedereen gewacht heeft. De software gaat nu écht gebruikt worden!

Taken en werkzaamheden 

 • In gesprek over de wensen en eisen van de opdracht
 • Een technisch ontwerp maken 
 • Features bouwen of verbeteren 
 • Voortgangsgesprekken met teamleden
 • Software (laten) testen 
 • Feedback van klanten en/of gebruikers verwerken
 • Software in de productieomgeving zetten
 • Software updaten en onderhouden

Belangrijke competenties

 • Analytisch denken
  Bedrijfsprocessen, technische modellen, producten en andere informatiebronnen komen samen
 • Problemen oplossen
  Technische puzzels, uitdagingen en onvoorziene problemen  horen bij het werk
 • Accuraat werken
  Een leesteken verkeerd en de applicatie zal niet (goed) werken
 • Communiceren
  Er is veel communicatie nodig tussen collega’s, klanten, eindgebruikers en andere betrokkenen

Karaktereigenschappen

 • Samenwerken
  Software ontwikkelen gebeurt met een team, samenwerken en openstaan voor andermans ideeën hoort daarbij
 • Empathie
  Het is belangrijk om de behoeften van de eindgebruiker(s) van de software goed te begrijpen
 • Luisteren
  Vragen stellen en luisteren naar de antwoorden vormen belangrijke input voor het technische ontwerp
 • Leergierigheid
  In deze functie is het erg belangrijk om je kennis op peil te houden 
PLC Software Engineer

HBO

Elektrotechniek

Overijssel

1

Electrical Engineer Productoptimalisatie

HBO

Elektrotechniek

Friesland

1

Senior Engineer Elektrotechniek Fregatten

HBO

Elektrotechniek

Noord-Holland

1

Elektrotechnisch Engineer Defensie Systemen

MBO

Elektrotechniek

Noord-Holland

1

Engineer EPLAN Instrumentatie

HBO

Elektrotechniek

Groningen

Engineer Elektrotechnische Installaties

MBO

Elektrotechniek

Noord-Holland

1

Wat is de beste opleiding om software engineer te worden? 

Een studie Informatica (hbo of wo) bereidt je goed voor op een baan als software engineer. Deze studie kun je zowel op hbo- als wo-niveau volgen. Daarnaast bereiden de opleidingen Software Engineering (hbo), Communicatiesystemen (hbo) of Software Developer web & apps (mbo) je voor op dit beroep. Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van doen! Stages zijn dan ook een belangrijk onderdeel van welke opleiding dan ook. Verder werken veel studenten in hun vrije tijd aan hobbyprojecten en leren daar veel van. 

Software engineering vakken

Het curriculum verschilt per opleiding. Hieronder een overzicht van ‘typische’ software engineering vakken.

 • Databases
 • IT service management
 • Wiskunde
 • Programmeren
 • Web programming
 • Progammeertalen zoals Python en Java
 • Computer architecture and design
 • Operating systems

In het eerste jaar volgen alle studenten dezelfde vakken. Later kun je keuzevakken kiezen waarmee je jezelf kunt specialiseren. Ook kan er sprake zijn van een minor, waarin je een half jaar een studieonderwerp naar keuze kiest. De minor kun je gebruiken om je software kennis te verdiepen of te verbreden.

(Agile) ICT-projecten

Softwareprojecten zijn een belangrijk onderdeel van de studie. Door samen met medestudenten aan een project te werken, leer je hoe het is om in een team te werken. Soms wordt er op de opleiding al gebruikgemaakt van de agile werkmethodiek. Deze manier van werken wordt door veel ICT-bedrijven gebruikt, dus is het handig om er alvast kennis mee te maken. 

Omscholen tot software engineer

Software speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het is dus niet zo gek dat er steeds meer software engineers gevraagd worden. Maar goede specialisten zijn schaars. Daarom bieden sommige organisaties een omscholingstraject aan. Je begint dan met laagdrempelige (software)projecten en volgt ondertussen een interne of externe opleiding. Het is natuurlijk ook een optie om de omscholing zelf te regelen en zo de kans op een baan als software engineer te vergroten. 

Cursus software engineering

Een cursus software engineering is een goede manier om kennis te maken met het vakgebied. Je leert bijvoorbeeld hoe een softwaresysteem wordt gebouwd, onderhouden en getest. Ook maak je kennis met de belangrijkste termen en methoden uit de ICT. Hoewel een cursus een mooie start van het vak is, moet je hierna nog doorleren. 

Naast de basiscursus bestaan er specialisatiecursussen voor software-ontwikkelaars. Bijvoorbeeld om een nieuwe programmeertaal en/of modellen te leren, inspiratie op te doen of volgens een nieuwe werkmethode te leren werken. Deze cursussen kunnen over het algemeen vanuit huis gevolgd worden. Soms worden ze vanuit een werkgever betaald.

Software Engineer Vacatures 04

Welk werk- en denkniveau heb je nodig?

Voor een functie als software engineer wordt meestal een hbo/wo werk- en denkniveau verwacht. Bij hoge functies wordt nog wel eens naar een master gevraagd. Bij sommige bedrijven is een portfolio met relevante softwareprojecten voldoende om je vaardigheden aan te tonen.

Wat verdient een software engineer? 

Volgens Werkzoeken.nl is het salaris van een software engineer gemiddeld € 3500 per maand (bruto). Dit bedrag is gebaseerd op een werkweek van 40 uur (fulltime). Voor een universitair opgeleide engineer ligt dit salaris een paar honderd euro hoger. Voor een mbo geschoolde engineer ligt dit salaris een paar honderd euro lager.

Minimum en maximum salaris

Het minimumsalaris voor een software engineer ligt rond de €1937 bij een 40-urige werkweek. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe hoger je startsalaris zal zijn. Daarnaast groeit je salaris naarmate je meer werkervaring opdoet. Het maximumsalaris voor een software engineer ligt rond de €4400 bij een 40-urige werkweek. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat een vacature aantrekkelijk maakt, is niet alleen het brutosalaris, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden van goede voorwaarden zijn: gratis cursussen, doorgroeimogelijkheden en de juiste hoeveelheid vakantiedagen. Daarnaast kunnen een mobiele telefoon, laptop of leaseauto een onderdeel zijn van de secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Nieuwste software engineer vacatures 

Bij WtbE hebben we een groot netwerk van gave bedrijven die software engineers nodig hebben. Als er een vacature komt delen we deze gelijk op onze website en via de job alert. Bekijk hieronder de twee nieuwste vacatures in jouw vakgebied: 

PLC Software Engineer

HBO

Elektrotechniek

Overijssel

1

Electrical Engineer Productoptimalisatie

HBO

Elektrotechniek

Friesland

1

Senior Engineer Elektrotechniek Fregatten

HBO

Elektrotechniek

Noord-Holland

1

Elektrotechnisch Engineer Defensie Systemen

MBO

Elektrotechniek

Noord-Holland

1

Bekijk alle nieuwe vacatures (Software engineer)

Vacatures voor jou als Young Professional

Ben je net klaar met de opleiding Informatica of een andere software engineering opleiding? Bij WtbE helpen we je aan een vliegende start van je carrière. Hieronder staat een selectie vacatures voor startende software engineers: 

Bekijk alle software engineer vacatures (Young Professional)
Software Engineer Vacatures 02

Vacatures voor jou als Medior Professional

Ben jij op zoek naar een medior functie als software engineer? Bij WtbE hebben we regelmatig vacatures op dat niveau. Bekijk alvast of een van de volgende vacatures jou aanspreekt: 

Bekijk alle software engineer vacatures (Medior Professional)

Vacatures voor jou als Senior Professional

Wil jij graag meebouwen aan ingewikkelde software? Of zoek je een baan waarin je niet alleen verantwoordelijk bent voor de inhoud, maar ook voor het functioneren van het team? Bekijk dan onze selectie van software engineering vacatures op senior niveau: 

Bekijk alle software engineer vacatures (Senior Professional)

Stel, je solliciteert. Hoe gaat het dan verder?

Je ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging van je sollicitatie. Eén van onze experts neemt jouw sollicitatie door om te kijken of er inderdaad een match is. Zowel vanuit de opdrachtgever als vanuit jou. We vinden het namelijk belangrijk dat jij je straks helemaal thuis voelt in je nieuwe baan. Zowel qua inhoud als cultuur. Is er inderdaad een match? Dan stellen we je met alle plezier voor aan de opdrachtgever voor een officieel sollicitatiegesprek. Omdat we vooraf al een selectie hebben gedaan, verlopen de sollicitaties meestal goed. Blijkt de baan toch niet wat je ervan verwacht had of word je afgewezen? Dan kijken we samen met jou naar een andere vacature die beter past. 

Wat denken anderen van WtbE?

Het contact met WtbE Engineering verloopt vanaf het eerste moment prettig! Jeffrey en zijn collega’s zijn enthousiast en zorgen voor een uitstekende begeleiding.
Screenshot 2021 11 23 At 10.48.46

Sander Klamer

Junior Project Engineer bij ENGIE

WtbE Engineering heeft ervoor gezorgd dat ik kan doen wat ik leuk vind! Werken in de jachtbouw waar mijn passie ligt.
Screenshot 2021 11 23 At 11.00.35

Tjeerd van Beusekom

Projectleider Marine Service Noord

Waar kun je als software engineer aan de slag? 

Overal waar software ontwikkeld wordt, werken software engineers. Je kunt via een ICT-bedrijf voor verschillende klanten werken, of rechtstreeks voor een groot bedrijf. 

Projecten bij een ICT-bedrijf

De meeste software wordt ontwikkeld bij ICT-bedrijven die voor klanten werken. Het klantenbestand kan dan uit onderwijsinstellingen, zorginstellingen, commerciële bedrijven en andere organisaties gaan. En om verschillende typen applicaties. Als software engineer kun je fulltime aan een ICT-project werken, of aan meerdere projecten tegelijk. Je zult in de meeste gevallen in een teamverband werken: op kantoor of (deels) vanuit huis.

Overheid of groot bedrijf

Focus je je liever op het eigen bedrijf in plaats van voor klanten te werken? Dan is werken voor de overheid het overwegen waard. Software is een belangrijk onderdeel van vele overheidsdiensten, zoals Mijn DUO en de Belastingdienst. Daarnaast nemen grote bedrijven, zoals banken en bekende webshops, vaak eigen engineers in dienst. 

Wat past bij jou?

Voordat je gaat solliciteren, is het handig om jezelf de vraag te stellen bij wat voor soort bedrijf je zou willen werken. Want ICT-bedrijven verschillen onderling in branche, aantal medewerkers, bedrijfscultuur en type software dat er ontwikkeld wordt. Als je twijfelt of een bepaald bedrijf bij je past, mag je altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen je meer vertellen over hoe het echt is om bij bepaald bedrijf uit een vacature te werken. 

Software engineering vacatures bij jou in de buurt 

WtbE heeft een groot netwerk aan ICT-bedrijven. We focussen ons op bedrijven in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland, maar we hebben ook vacatures in andere provincies. Bekijk hier het overzicht van vacatures bij jou in de buurt: 

PLC Software Engineer

HBO

Elektrotechniek

Overijssel

1

Electrical Engineer Productoptimalisatie

HBO

Elektrotechniek

Friesland

1

Bekijk in welke provincies vacatures openstaan (Software engineer)

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? 

Als software engineer ben je nooit uitgeleerd. De technologie ontwikkelt zich snel: er komt elke keer een handigere, snellere of veiligere manier om software te bouwen. Dus binnen je vak groeit je kennis behoorlijk snel. 

Ander type ontwikkelaar

Waar de meeste software engineers starten met één of twee programmeertalen, zijn er vele andere talen om je kennis te verdiepen. Zo kun je bijvoorbeeld starten als Java-developer voor het web en al lerende doorgroeien tot React-developer voor apps. Of misschien ben jij nu een front-end developer en wil je graag meer leren over de back-end, of fullstack ontwikkelaar worden. In de ICT-wereld is genoeg werk, dus in feite is alles mogelijk!

Lead software engineer

Vaak werken meerdere software engineers tegelijk aan hetzelfde product of aan dezelfde dienst. Er wordt dan een persoon als aanspreekpunt aangesteld: de lead software engineer. Hij of zij heeft verregaande kennis, beantwoordt vragen van collega’s en behoudt het overzicht over het project. Een logische vervolgstap in je carrière! Let op: de exacte invulling van deze rol verschilt per vacature.

Product owner of projectmanager

In een ICT-project komen vele disciplines samen: developers, testers, (UX) designers, contentschrijvers en (project)managers. Iedereen werkt aan hetzelfde digitale product, binnen de opgestelde kaders in tijd én geld. Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn, want iedereen die in de ICT werkt, weet dat deze projecten al snel uitlopen. Bovendien kunnen er meningsverschillen ontstaan binnen het team of tussen het team in de klant. 

Hoe los je deze uitdagingen op? De meeste organisaties stellen hier een product owner of projectmanager voor aan. Hij of zij is de schakel tussen de inhoud, de techniek en de wensen van de klant. Als je als software engineer goed met mensen en processen om kunt gaan, kun je wellicht doorgroeien naar deze functie. Als je dat leuk vindt, dat staat voorop! 

Software Engineer Vacatures 01

Hoe is de arbeidsmarkt voor software ontwikkelaars? 

Er is bijna geen betere arbeidsmarkt dan de IT! Bedrijven in binnen- en buitenland staan te springen om software engineers. Zelfs als je niet helemaal aan de vacature voldoet, maak je nog kans op een baan. Zolang je de wil hebt om bij te leren, dan. Dat geldt ook voor mensen die zich willen omscholen, zoals we eerder omschreven. Jezelf omscholen naar deze branche is een hele goede keuze omdat er veel werk is. 

Hoe vind je de juiste vacature? 

Een IT-professional bevindt zich in een luxepositie: er zijn meer vacatures dan kandidaten. Als je een actueel profiel op LinkedIn hebt, dan wordt je vast gevraagd en ongevraagd van carrièrekansen voorzien. Vleiend, maar ook tijdrovend. Want lang niet alle vacatures spreken je inhoudelijk aan, betalen goed of hebben jouw gewenste werklocatie. Herkenbaar? Dan kan het helpen om je in te schrijven bij WtbE. We leggen je uit waarom.

Filteren

Als software engineer is er genoeg werk, dus stel vooral eisen als je die hebt. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat de baan dichtbij huis is? Vink het aan. Of wil je in een bepaalde branche werken? Ook dat kun je aangeven. Nadat je de filters toepast, zie je een overzicht van de vacatures die aan jouw wensen voldoen.

Job alert

Heb jij geen zin en tijd om alle nieuwe software-vacatures bij langs te gaan? Geen probleem. Schrijf je in voor de job-alert en ontvang de nieuwste vacatures automatisch in je mailbox. Door vooraf aan te geven waar je precies naar op zoek bent, ontvang je alleen vacatures die bij jouw zoekopdracht passen. 

Persoonlijk advies

Heb jij een vacature gezien waar je vragen over hebt? Of twijfel je welk type bedrijf goed bij jou past? Vraag dan vrijblijvend advies aan een van onze medewerkers. Wij stellen je een paar vragen zodat we kunnen inschatten waar jij in je carrière staat. En, misschien nog wel belangrijker, wat jouw ambities zijn. We helpen jou om die ambitie waar te maken! 

Wat vinden anderen van WtbE?

Al vele jaren levert WtbE, in het bijzonder Jacques Mulder, een waardevolle bijdrage aan het klaarstomen van de vierdejaars studenten Technische Bedrijfskunde van de Hanzehogeschool voor de arbeidsmarkt! Met zijn enorme ervaring en vakkennis weet Jacques de studenten de kneepjes van het solliciteren bij te brengen. Hij doet dit op een heel prettige en open manier. De studenten waarderen deze bijzondere 'gasttraining' enorm.

Maryvonne Nieboer

Docent Hanzehogeschool

Goede ervaringen met WtbE. De consultants weten goed hoe ze mens en organisatie kunnen verbinden. Persoonlijk contact en betrokkenheid zorgen voor een goede samenwerking.

Verena van der Werf

SMST, HR Officer

Wat kan WtbE nog meer voor jou betekenen? 

WtbE heeft als doel om kwalitatieve matches te maken tussen engineers en bedrijven. Voor jou als software engineer helpen we je onder andere om het kaf van het koren te scheiden. Wij helpen je aan de beste vacatures voor jou, op basis van de zaken die je belangrijk vindt. 

Hulp bij solliciteren

Heb jij veel technische kennis, maar weet je niet goed hoe je de sollicitatie aanpakt? Dat is geen probleem. Bij WtbE geven we je tips voor het opstellen van je cv, het schrijven van de brief en het sollicitatieproces zelf. 

Sterke onderhandelingspositie

En dan over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden gesproken: ook daar sta je niet alleen voor. Bij WtbE zijn we aanwezig bij de onderhandelingen en maken we het papierwerk voor jou en de opdrachtgever in orde. 

Samenvatting

Als software engineer werk je aan softwareoplossingen die door organisaties of individuen gebruikt kunnen worden. Binnen deze rol zijn er voldoende specialisaties en doorgroeimogelijkheden. Leergierigheid, communicatie en samenwerken zijn belangrijk als je dit werk wil doen. Er zijn veel vacatures en baanzekerheid op de lange termijn. 

Onze vacatures

Misschien ook wel iets voor jou

Bekijk alle vacatures
Vacature nummer #7453

Pre-sales Consultant IT

HBO

Technische Bedrijfskunde

Nederland

Hybride werken

Voor één van onze opdrachtgevers zijn wij landelijk op zoek naar een Pre-Sales Consultant IT. In deze functie ga je aan de slag binnen een internationale organisatie, deze onderneming is actief in 26...

Vacature nummer #7542

Inkoper Services

HBO

Technische Bedrijfskunde

Groningen

Ben jij klaar om de drijvende kracht te zijn achter de inkoop van vitale diensten en zo een verschil te maken in de energietransitie? Als Inkoper Services krijg je de kans om te...

Team WtbE

Nog geen match gevonden?

Schrijf je in voor de Job alert en ontvang vacatures die bij je passen.

Ontvang vacatures op maat