Werktuigbouwkunde Vacatures 01
shape

Werktuigbouwkunde vacatures

Het matchen van werktuigbouwkundigen en technische bedrijven is al jaren onze specialiteit.

Bekijk al onze werktuigbouwkunde vacatures

Wist je dat de ‘Wtb’ van WtbE voor Werktuigbouwkunde staat? Het matchen van werktuigbouwkundigen en technische bedrijven is dan ook onze specialiteit. Op deze pagina vind je alle informatie rondom het mooie vakgebied werktuigbouwkunde.

Uiteraard vind je de nieuwste vacatures voor elk niveau: junior, medior en senior. Voor degene die net is afgestudeerd of erover nadenkt om werktuigbouwkunde te gaan studeren, zetten we ook wat informatie op een rij. Zoals het salaris, de taken en werkzaamheden die bij het beroep horen en het arbeidsmarktperspectief. Natuurlijk mag je ook altijd contact met ons opnemen voor persoonlijk advies.

Wat kan je op deze pagina verwachten?

Tekenaar Projecten Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Werkvoorbereider Maintenance Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Wat is werktuigbouwkunde?

Werktuigbouwkunde is een richting binnen de techniek, gericht op het ontwerpen van machines en werktuigen. Binnen de werktuigbouwkunde zijn deelsectoren waar je je in kunt specialiseren, waaronder:

 • Machinebouw
 • Offshore (wind)
 • Olie- en gaswinning
 • Staal- en constructiebouw
 • Energie- en aandrijftechniek
 • Scheepsbouw

Tegelijk is werktuigbouwkunde de naam van een technische studierichting die je voorbereidt op het werk als werktuigbouwkundige.

Wat zeggen anderen over WtbE?

Een detacherings bureau met een professionele maar vooral persoonlijke benadering. Zeer goede ervaring met hun en kan hun zeker aanbevelen.

Derrick Rogers

Projectplanner bij SMST

WtbE Engineering heeft ervoor gezorgd dat ik kan doen wat ik leuk vind! Werken in de jachtbouw waar mijn passie ligt.
Screenshot 2021 11 23 At 11.00.35

Tjeerd van Beusekom

Projectleider Marine Service Noord

Wat kenmerkt een werktuigbouwkundige? 

Niet iedereen is in de wieg gelegd voor het vak. Als je twijfelt, vraag jezelf dan af of je onderstaande competenties hebt of zou willen ontwikkelen:

 • Leergierigheid
  Als werktuigbouwkundige werk je regelmatig met nieuwe systemen en producten, je moet je hierin willen en kunnen verdiepen.
 • Oplossingsgericht
  Tijdens het ontwerpen loop je tegen diverse problemen aan die je op creatieve en inventieve manier zult moeten oplossen.
 • Analytisch
  Elk vraagstuk zal je uit moeten pluizen om erachter te komen waar het probleem zit en wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn.
 • Nauwkeurigheid
  Een klein foutje kan ervoor zorgen dat het apparaat niet of onvoldoende werkt. Het is belangrijk dat je je hierin kunt en wilt verdiepen.
 • Rekenen
  Met cijfers werken hoort nu eenmaal bij het werk van een techneut. 

Werktuigbouwkunde studeren, wat houdt dat in? 

Werktuigbouwkunde is een veelgekozen studie voor mensen die de techniek in willen. Lijkt het je interessant om machines te ontwerpen en te tekenen en om zowel in teams als zelfstandig te werken?

En heb je aanleg voor rekenen, natuurkunde en wiskunde? Dan spreekt deze studierichting jou vast aan. Je kunt de studie bijna overal in Nederland volgen, zowel op mbo-, hbo- als wo-niveau. 

Studieniveaus

 • Mbo 2, 3 en 4
 • Hbo-bachelor
 • Hbo-master
 • Wo-bachelor
 • Wo-master
 • Bij- of omscholingscursus

Vakken

 • Mechatronica
 • Thermodynamica
 • Natuurkunde 
 • Materiaalkunde
 • Technisch tekenen
 • Fabricagetechniek
 • Wiskunde
Werktuigbouwkunde Vacatures 03

Welke functies zijn er binnen het vakgebied?

Er zijn tientallen, zo niet honderden functies binnen de werktuigbouwkunde. Variërend van mbo werk- en denkniveau tot en met een universitaire master. Hieronder zetten we een aantal functiegroepen en functies op een rij: 

 • Constructeur
 • Ontwerper
 • Energietechnisch ingenieur
 • Projectingenieur
 • Chief engineer
 • Sales engineer
 • Montageleider
 • Productie engineer
 • Calculator
 • Proces engineer
 • Technisch onderzoeker
 • Werkvoorbereider
  Technisch consultant

Ben je benieuwd welke functies er nog meer zijn en wat zo’n functie precies inhoudt? Blader dan eens door de verschillende vacatures en ontdek wat de verschillen zijn. Natuurlijk staan wij ook altijd voor je klaar om wat meer uitleg te geven over de verschillende functies.

Wat verdient een werktuigbouwkundige?

Volgens de Nationale Beroepengids, verdienen technici met een werktuigbouwkundige achtergrond gemiddeld €2450 per maand (bruto). Dit bedrag is gebaseerd op een 40-urige werkweek.

De hoogte van het loon hangt onder andere samen met je opleidingsniveau. Een techneut met een mbo-diploma verdient meestal minder dan iemand met een master van de technische universiteit. 

Minimum en maximum salaris

Het minimumsalaris voor een werktuigbouwkundige bedraagt €1900. Als je net begint als werktuigbouwkundige, is dit het minimale startsalaris. Naarmate je langer werkt, ga je meer verdienen. Het maximumsalaris voor werktuigbouwkundigen ligt rond de €3000.

Let op: het gaat hier om gemiddelden.

Werktuigbouwkunde is een breed vakgebied met vele verschillende functies. Techneuten met zeer specialistische kennis of schaarse vaardigheden, kunnen over het algemeen meer salaris vragen dan andere techneuten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Bij het vergelijken van vacatures, moet je verder kijken dan het bruto- of nettosalaris. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn namelijk ook een vorm van beloning.

Denk bijvoorbeeld aan een reiskostenvergoeding, opleidingsmogelijkheden, een auto of fiets van de zaak, een goede thuiswerkplek en meer. Maar ook een dertiende maand, bonusregeling of winstdeling kunnen tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren.

Nieuwste werktuigbouwkunde vacatures 

Waar kun je op dit moment allemaal werken met een diploma werktuigbouwkunde op zak? Om je alvast een beeld te geven van de mogelijkheden, delen we wat actuele vacatures. Hieronder staan twee willekeurige vacatures, gevolgd door vacatures per niveau.

De laatste vacatures in je inbox met de job alert

Zie je nog geen vacature die aansluit bij wat jij zoekt in een nieuwe baan? Schrijf je dan gratis in voor onze job alert. Je geeft eenmalig je wensen door en ontvang de nieuwste vacatures meteen in je mailbox.

Doordat jij een van de eersten bent die ze te zien krijgt, geeft het je gelijk een voorsprong met solliciteren.

Tekenaar Projecten Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Werkvoorbereider Maintenance Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Project Engineer Constructies

HBO

Werktuigbouw

Groningen

Tekenaar/Constructeur Productontwikkeling

HBO

Werktuigbouw

Groningen

Bekijk alle nieuwe vacatures (Werktuigbouwkunde)

Vacatures voor jou als Young Professional

Ben je net afgestudeerd als werktuigbouwkundige en sta je te popelen om aan de slag te gaan? Bij WtbE vind je vacatures waarmee je jouw carrière een vliegende start kunt geven. Hieronder staat een overzicht van recente junior werktuigbouwkunde vacatures: 

Bekijk alle werktuigbouwkunde vacatures (Young Professional)

Vacatures voor jou als Medior Professional

Werk je al een paar jaar als werktuigbouwkundige en zoek je een functie waarmee je de diepte in gaat? Dan wordt het tijd voor een medior functie als werktuigbouwkundige. Bekijk hieronder alvast de recente vacatures op dit niveau: 

Bekijk alle werktuigbouwkunde vacatures (Medior Professional)
Werktuigbouwkunde Vacatures 04

Vacatures voor jou als Senior Professional

Kent werktuigbouwkunde bijna geen geheimen meer voor jou? Solliciteer dan naar een baan op senior niveau waar jij je kennis volop in kan zetten. Hieronder staat een overzicht van recente werktuigbouwkunde vacature voor ervaren techneuten: 

Tekenaar Projecten Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Werkvoorbereider Maintenance Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Bekijk alle werktuigbouwkunde vacatures (Senior Professional)

Wat gebeurt er als ik solliciteer?

Leuk dat je solliciteert! Je ontvangt een bevestiging van je sollicitatie en krijgt zo snel mogelijk een reactie van één van onze consultants. Hij kent het bedrijf waarvoor je hebt gesolliciteerd, dus kan makkelijker inschatten of de vacature inderdaad bij jou past. Het kan zijn dat je nog even gebeld wordt voor wat aanvullende informatie. We vinden het namelijk belangrijk om te weten wat jij wil, zodat we zeker weten dat jij straks goed op je plek zit. 

Yes, een match!

Ben jij inderdaad de persoon waar het bedrijf van de vacature naar op zoek is? Dan stellen we je zo snel mogelijk aan de opdrachtgever voor. Tijdens dat gesprek wordt van beide kanten bepaald of de klik er is. Zo ja, dan worden we ook snel concreet. We helpen je met de onderhandelingen en maken de arbeidsovereenkomst in orde. Tijd voor een feestje!

Helaas geen match

Blijkt de vacature toch niet helemaal bij jou te passen of kiest de organisatie voor iemand anders? Dat is natuurlijk jammer, maar we zijn ervan overtuigd dat er snel een nieuwe kans komt. Samen met jou bespreken we waarom het geen match is en welke vacatures nog meer interessant kunnen zijn. Uiteraard helpen we je weer met de voorbereidingen. 

Een baan voor de lange termijn

Onze betrokkenheid heeft als doel om goede matches te maken. We investeren tijd in je om jou goed te leren kennen, zodat jij straks helemaal op je plek zit. Zowel qua inhoud, qua team als qua organisatie. Na een jaar heeft de organisatie de kans om jou rechtstreeks in dienst te nemen, dat gebeurt heel vaak! En dat is ook waar we het uiteindelijk voor doen, die langetermijnsamenwerking tussen kandidaten en bedrijven.

Wat vinden andere studenten van WtbE?

Prettige ervaring gehad met Jeffrey en goed geholpen aan een passende uitdaging.

Marten Hoekstra

Werkvoorbereider Installatietechniek EQUANS Roden, MBO Engineering

Het contact met WtbE Engineering verloopt vanaf het eerste moment prettig! Jeffrey en zijn collega’s zijn enthousiast en zorgen voor een uitstekende begeleiding.
Screenshot 2021 11 23 At 10.48.46

Sander Klamer

Junior Project Engineer bij ENGIE

Waar werken werktuigbouwkundigen?

Werktuigbouwkundigen vind je in allerlei bedrijven in Nederland en in het buitenland. Grote sectoren zijn de scheepvaart, de installatiesector, de industrie, de gezondheidszorg en de energiesector. Daarbinnen heb je talloze specialisaties. Binnen de energiesector bijvoorbeeld, is er steeds meer werkgelegenheid in de wind- en zonne-energie. Er zijn dan ook steeds meer techneuten die zich specialiseren in de energietransitie. 

Wat past bij jou?

In feite kun je als werktuigbouwkundige bijna overal aan de slag. Het is dus vooral belangrijk om jezelf af te vragen: wat wil ik? Wat kan ik? Welke techniek en sector lijkt me interessant? Als je die vragen voor jezelf beantwoordt, kun je gerichter vacatures zoeken. Ook helpen deze vragen bij het kiezen van een opleiding of studie. 

Twijfel je welke richting bij je past? Of lukt het je niet om een vacature te vinden die bij jou wensen aansluit? Dan mag je altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen je meer vertellen over hoe het echt is om bij bepaalde bedrijven of in bepaalde sectoren te werken.

Werktuigkunde vacatures bij jou in de buurt 

WtbE kent gave bedrijven waar ze staan te springen om technici zoals jij. We plaatsen de meeste kandidaten in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland, maar we hebben ook vacatures in andere provincies. Bekijk hier het overzicht van vacatures bij jou in de buurt. 

Tekenaar Projecten Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Werkvoorbereider Maintenance Procesindustrie

MBO

Werktuigbouw

Groningen

Bekijk in welke provincies vacatures openstaan (Werktuigbouwkunde)
Werktuigbouwkunde Vacatures 02

Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

Als werktuigbouwkundige zijn er altijd nieuwe technische uitdagingen om je in vast te bijten. In de vorm van verder studeren of een hogere functie. Bekijk de mogelijkheden!

Doorstuderen

Als je een mbo-opleiding gevolgd hebt en verdieping zoekt, kun je voor hbo kiezen. Daar ga je nog dieper in op de vakken die je tijdens je mbo-opleiding gevolgd hebt. Met een hbo-diploma op zak kom je in aanmerking voor nieuwe, hogere functies waar je meer je ei in kwijt kan. Daarna kun je natuurlijk ook nog naar de technische universiteit, bijvoorbeeld door jezelf te specialiseren met een master. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wel een hele mooie aanvulling op je cv. En bovendien kan het een hele leuke en leerzame periode zijn. 

Hogere functie

Het zal je niet verbazen dat technici met een werktuigbouwkundige achtergrond in alle lagen van de organisatie werken. Van een uitvoerende tot een aansturende, adviserende of leidinggevende. Je zal niet de eerste werktuigbouwkundige zijn die van de tekentafel naar de boardroom gaat. Jouw kansen hangen niet alleen af van je studie-achtergrond, maar ook van je werkervaring en de indruk die de werkgever van jou krijgt. Ook hierbij is het belangrijk om te achterhalen wat je graag zou willen, zodat je deze droom na kunt jagen. 

Hoe is de arbeidsmarkt voor werktuigbouwkundigen? 

De arbeidsmarkt voor werktuigbouwkundigen is zeer goed. Volgens onderzoekers van de website Arbeidsmarktinzicht.nl, zal dat in de toekomst alleen nog maar positiever worden. Zij verwachten dat mensen met een master of bachelor werktuigbouwkunde de beste kansen op werk hebben. Andere studies die in dit rijtje genoemd werden, zijn: bachelor elektrotechniek, mbo 4 bouw en infra en mbo 4 tuinbouw- en groenvoorziening. Met een van deze diploma’s zit je de komende jaren gebakken in de arbeidsmarkt. 

Omscholen naar werktuigbouwkunde

Het arbeidsmarktperspectief is zó goed, dat het de moeite waard is om je om te scholen. Je moet natuurlijk wel de aanleg en affiniteit hebben om de studie met succes af te ronden. Dat kan best pittig zijn, helemaal voor mensen zonder een technische achtergrond. Gelukkig is de beloning groot!

Werk je al in een technisch beroep en wil je je specialiseren in werktuigbouwkundige installaties? Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring, kan het voldoende zijn om een aanvullende cursus te volgen. 

Hoe vind ik de juiste vacature? 

Met de grote hoeveelheid werktuigbouwkundige vacatures kan het lastig zijn om de juiste vacature uit te kiezen. Helemaal als je net van de studie komt. Om je alvast op weg te helpen, maken we een lijstje met waar je op kunt letten bij het kiezen van een vacature: 

 • Sector
  Werk jij graag in de maatschappelijke, commerciële of industriële sector? 
 • Opleidingsniveau
  Zoek je een baan op mbo-, hbo- of masterniveau?
 • Werklocatie
  Wil jij graag dicht bij huis werken, veel reizen of iets anders? 
 • Werktijden
  Werk je liever op regelmatige tijden, wel of niet in het weekend?
 • Bedrijfscultuur
  Klinkt het bedrijf als een type bedrijf dat bij jou zou passen? 
 • Collega’s
  Hoe groot is het team, is er veel contact en zijn er leuke bedrijfsuitjes? 
 • Loon
  Is het salaris op orde, krijg je een dertiende maand en/of leuke bonussen? 
 • Doorgroeimogelijkheden
  Zijn er genoeg kansen om door te groeien?

Persoonlijk advies

Heb jij vragen over een vacature op onze website? Of twijfel je nog welk bedrijf of type functie het beste bij je past? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers. Aan de hand van een persoonlijk gesprek helpen we jou om in te schatten waar je in je carrière staat en wat jouw mogelijkheden zijn. We helpen jou om je ambitie in de werktuigbouwkunde waar te maken! 

Samenvatting

Als werktuigbouwkundige heb je een uitstekende positie in de arbeidsmarkt. Met jouw kennis en vaardigheden zijn er vacatures in elke sector. Dankzij de vele specialisaties, vervolgstudies en doorgroeimogelijkheden zal dit vak je niet snel gaan vervelen. Het is dus vooral de vraag welke vacature het beste bij jouw ambities past!

Meest gestelde vragen

Onze vacatures

Misschien ook wel iets voor jou

Bekijk alle vacatures
Vacature nummer #7453

Pre-sales Consultant IT

HBO

Technische Bedrijfskunde

Nederland

Hybride werken

Voor één van onze opdrachtgevers zijn wij landelijk op zoek naar een Pre-Sales Consultant IT. In deze functie ga je aan de slag binnen een internationale organisatie, deze onderneming is actief in 26...

Vacature nummer #7542

Inkoper Services

HBO

Technische Bedrijfskunde

Groningen

Ben jij klaar om de drijvende kracht te zijn achter de inkoop van vitale diensten en zo een verschil te maken in de energietransitie? Als Inkoper Services krijg je de kans om te...

Team WtbE

Nog geen match gevonden?

Schrijf je in voor de Job alert en ontvang vacatures die bij je passen.

Ontvang vacatures op maat