Team WtbE
shape

4 toepassingen van ChatGPT in de technische sector

Blog

24 april 2024

De bekendste vorm van AI is natuurlijk de alleskunnende chatbot ChatGPT. Het taalmodel van OpenAI wordt al een aantal jaren enthousiast gebruikt door particulieren en bedrijven over de hele wereld. Het model is erop gericht menselijke communicatie na te bootsen. Doordat ChatGPT toegang heeft tot een grote hoeveelheid informatie en logische, menselijke antwoorden kan genereren, wordt het programma op talloze gebieden al toegepast op de werkvloer. De chatbot biedt bij allerlei bedrijven al ondersteuning op het gebied van communicatie, creatieve processen, optimalisatie en efficiëntie, verduurzaming, informatieverwerking, enzovoort. In deze blog lees je hoe ChatGPT van dienst kan zijn in de technische sector!

Almar Kleefstra en Jacques Mulder

Dit vind je op deze pagina

Informatie verwerken

Werk je met grote hoeveelheden informatie uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld als software engineer? ChatGPT kan je helpen door alle informatie overzichtelijk in kaart te brengen. Als je teksten of numerieke data aan het programma geeft, kan het overeenkomsten en verschillen vinden of bijvoorbeeld samenvattingen maken. Dat scheelt veel tijd!  Draait je functie om het ordenen van een scala aan taken en agenda’s, bijvoorbeeld omdat je werkvoorbereider of planner bent? Ook dan kan ChatGPT een handige assistent zijn. Omdat het programma gemakkelijk informatie samenvat, teksten schrijft en agenda’s naast elkaar legt, kan het van dienst zijn tijdens het plannen en ordenen van informatie van verschillende kanten. Zo hoef je niet urenlang tussen verschillende websites heen en weer te klikken.

Processen monitoren

Ben je verantwoordelijk voor het monitoren en onderhouden van bijvoorbeeld elektronische circuits of bouwwerken, dan kan ChatGPT je helpen. Het programma leest gemakkelijk informatie van sensoren af en kan daardoor ook aangeven wanneer een project preventief onderhoud of een reparatie behoeft. Daardoor ben je verzekerd van constante bewaking van je projecten. Wil je weten welke werkprocessen simpeler, duurzamer of sneller zouden kunnen? ChatGPT kan patronen herkennen op basis van invoer van verslaglegging of feedback van werknemers. Op die manier krijg je meer inzicht in de mogelijke optimalisering van de processen, zodat je productiviteit steeds beter wordt!

Marketing en klantenservice

Voor elk bedrijf geldt: de klant is koning. Klantenservice kan veel tijd kosten. Gelukkig is ChatGPT op het gebied van communicatie een echte alleskunner. Heb je direct contact met klanten? Dan kan de chatbot technische vragen op een toegankelijke manier aan hen uitleggen. Heb je te maken met klantenservice of communicatie op afstand? ChatGPT maakt in een handomdraai geschikte teksten zoals verkoopscripts, klantenmails in allerlei talen, of automatische feedbackformulieren. Als nieuwe verkoper kun je bijvoorbeeld ook oefenen op verkoopgesprekken. Je vraagt aan het taalmodel dan om de rol van een sceptische potentiële klant te spelen, en probeert die vervolgens te overtuigen. ChatGPT geeft dan feedback en draagt suggesties voor betere argumentatie aan.

Rekenhulp en regelkenner

Misschien heb je een functie waarbij je met je handen werkt, zoals monteur. Dan denk je misschien dat je niet zoveel met kunstmatige intelligentie te maken heeft. Dat hoeft niet waar te zijn, want AI kan steeds meer. Als elektricien of installateur kun je ChatGPT bijvoorbeeld gebruiken om snel de veiligheidsregels voor een bepaald proces na te vragen (het spreekt daarbij voor zich dat het model ook fouten kan maken en hiervoor niet eindverantwoordelijk is). En werk je veel met formules en modellen, bijvoorbeeld als elektromonteur? ChatGPT kan goed rekenen en maakt je werk zo een stukje makkelijker. Dat geldt ook als je een gesprekspartner nodig heeft om mee te discussiëren over de oorzaak of oplossing van een lastig probleem. Een paar handige “prompts” (tekstjes die handig zijn om een goede output van ChatGPT te krijgen) vind je hier

Ook als je werkt met codes kan ChatGPT van dienst zijn. Het programma kan nieuwe code schrijven, helpen met het oplossen van coderingsproblemen, je huidige codes automatisch afmaken en suggesties voor verbetering aandragen. De chatbot onthoudt veelgebruikte codes zelf, zodat je die niet steeds opnieuw hoeft aan te maken. Heb je een deeltje van een code nodig of wil je nagaan hoe bepaalde codes ook alweer werken? Ook daarbij is deze trouwe assistent van dienst.

Blijf op de hoogte van de nieuwste toepassingen

In een tijd van technologische vooruitgang is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste toepassingen. Daar hoort ook kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT bij. Misschien raakt je door deze blog geïnspireerd om een keer te proberen hoe je het programma kan gebruiken tijdens je werk. Het kan immers een handige assistent zijn, die je processen en communicatie zo efficiënt en productief mogelijk maakt.

Ben je op zoek naar een geschikte vacature in de technische sector? Wij staan voor je klaar.

Neem contact op!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden