5 factoren die jouw werkgeluk bepalen
shape

5 factoren die jouw werkgeluk bepalen

Blog

18 oktober 2022

Heb je jezelf wel eens afgevraagd of je wel echt gelukkig bent met je huidige baan? Of doe je jouw werk alleen omdat het inkomsten oplevert? Werken met tegenzin kan op lange termijn voor stress- en burn-outklachten zorgen. Gelukkige medewerkers zijn productiever, socialer en loyaler naar hun werkgever. 

De 5 factoren uit het geluksmodel...

Gelukkig hebben werkgevers steeds meer oog voor hun personeel. Er zijn tegenwoordig veel meer coachingstrajecten beschikbaar en er vinden regelmatig functiegesprekken plaats. Bij deze gesprekken bespreken de werkgever en de werknemer samen of het werk nog passend is. Organisaties houden gelukkig steeds vaker rekening met het welzijn van hun personeel. Als er bepaalde zaken niet lekker lopen, wordt dit met de coach of teamleider besproken.

Er bestaat een theoretisch model met factoren die invloed op jouw werkgeluk hebben. Martin Seligman is de grondlegger van de positieve psychologie en heeft daarvoor vijf verschillende factoren opgesteld. Dit wordt ook wel het geluksmodel genoemd.

Werkgeluk Werkvloer

1. Relaties op de werkvloer

Relaties met collega’s en werkgevers zijn de basis voor een goede werkplek. Pesterijen, ruzies en roddelen op de werkvloer zijn belangrijke factoren die tot meer ziekteverzuim en verminderde werkprestaties leiden. Ook de relatie met de werkgever of teamleider is van groot belang.

Op de werkvloer draait alles om respect. Een respectvolle werkomgeving zorgt voor meer gevoelens van waardering, een hogere eigenwaarde en algeheel geluksgevoel. Ook zijn werknemers over het algemeen productiever als de sfeer goed is.

Goede relaties op de werkvloer kenmerken zich door een goede samenwerking. Fijne gesprekken, elkaar helpen als dat nodig is en een open houding naar elkaar aannemen zijn hier voorbeelden van. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn.

Het geven van positieve feedback hoort daar ook bij. Als eventuele feedback op een leerzame manier wordt teruggekoppeld, zullen andere werknemers dit sneller waarderen.

Dit zijn enkele voorbeelden van een positief gedrag op de werkvloer. Goede relaties geven dus een positieve draai aan de werksfeer. Werknemers zitten lekkerder in hun vel, worden vitaler en behulpzamer.

2. Uitdaging op het werk

In veel organisaties kunnen werknemers doorgroeien binnen het bedrijf. Het is daarom fijn als de huidige functie uitdaging biedt. Goed presteren in de functie die je nu hebt, kan soms zelfs een eis zijn om door te groeien naar een hogere functie.

Iedereen heeft een doel voor ogen dat wordt nagestreefd. Mensen houden nu eenmaal van uitdaging en afwisseling. Zo ligt er dus altijd iets in het vooruitzicht en heb je iets om naar toe te werken. Op deze manier kunnen mensen al talenten en creatieve skills kwijt.

Saaie en eentonige werkzaamheden gaan op den duur vervelen. Daarom is uitdaging een belangrijke geluksfactor. Het is vaak prettig als het werk wat ingewikkelder is. Een werkdag voelt dan dagelijks als een nieuw avontuur.

Uitdaging zet werknemers aan tot denken en het uitbreiden van hun huidige kennis. Maar de taken moeten niet te ingewikkeld en uitdagend worden. Hierdoor lopen werknemers namelijk het risico op een burn-out klachten, stress, onzekerheid en faalangst.

Ze krijgen dan het idee dat ze een taak toegewezen hebben gekregen waarvoor ze niet over het juiste niveau beschikken. Stress zit elke geluksfactor in de weg en elke dag met stress naar je werk gaan, heeft op de lange termijn vervelende consequenties.

Zit je goed op je werkplek? Test het nu!

3. Betekenis geven aan je werk

Werknemers moeten het gevoel hebben dat ze meewerken aan een groter doel. Samen wordt er gewerkt aan een succesvol eindresultaat. Neem bijvoorbeeld werk in een verzorgingstehuis. Je werkt met ouderen en doet iets wat noodzakelijk is, namelijk ouderen van hun essentiële levensbehoeften voorzien zodat ze een fijn leven kunnen leiden. Je doet dus dankbaar werk voor anderen.

Een ander voorbeeld is het werk als brandweerman. Bij dit beroep red je levens van mensen en dieren. Je ziet je werk daarom als een plicht, iets wat vanzelfsprekend is. Elke gebluste brand voelt als een overwinning.

Als engineer maak je technische tekeningen, waarmee je een bijdrage levert aan het ontwerpen van de nieuwste machines, producten en apparaten. Je zorgt ervoor dat mensen veilig kunnen wonen en werken.

Dit zijn enkele voorbeelden, om betekenis aan jouw werk te kunnen geven. Dankbaar werk en werk wat je voor bijvoorbeeld de maatschappij doet, geeft een gevoel van eigenwaarde.

Werknemers vormen een eenheid met de organisatie waarvoor ze werken. De noodzaak van jouw taken en de plichten, maken dat je nauwelijks afwezig bent. Het zorgt voor een algeheel gevoel van welzijn.

Wanneer je betekenis geeft aan je werk beschik je op een natuurlijke manier, over extra veel motivatie. Het zorgt voor voldoening en het aannemen van extra taken, buiten jouw standaard werkzaamheden om. Je ervaart dus echt plezier in je werk.

4. Positieve emoties op de werkvloer

Positieve emoties dragen in zijn geheel bij aan een beter welzijn. Vroeger was het de standaard om je emoties niet te laten zien. Werk en privé moesten strikt gescheiden blijven, maar tegenwoordig zien we steeds meer bedrijven die oog hebben voor emoties van personeel. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat organisaties succesvoller blijken te zijn wanneer personeel laagdrempelig emoties kan uiten.

Menselijke emoties spelen namelijk een grote rol bij de taken die worden uitgevoerd. Emoties zorgen ervoor dat je bepaalde taken met extra passie en gedrevenheid kunt uitvoeren. Mensen kunnen van elkaars emoties leren. Iemand die altijd vrolijk en optimistisch naar zijn werk toe gaat, zal dit ook overbrengen op zijn collega’s.

Daartegen kan een ruziënde of gestreste medewerker de werksfeer voor collega’s verpesten. Dit is een kwestie van het juiste voorbeeld geven. Emoties worden dus ook op anderen overgebracht.

Ook al zijn positieve emoties niet specifiek te meten, ze hebben een duidelijke invloed op de werksfeer en je persoonlijke stemming. Daarom worden de effecten van positieve emoties wél direct zichtbaar. Positieve emoties kunnen vaak met humor gepaard gaan. Wanneer iedereen aan een stressvolle taak moet werken, kan een dosis goede humor voor de nodige ontspanning zorgen.

Positieve mensen lachen vaker, zijn behulpzamer, optimistischer en productiever. Ook kunnen ze beter met stressvolle situaties omgaan. Dit kan vervolgens weer tot creatieve oplossingen leiden.

5. Opgaan in de flow van je werkzaamheden

Het kan zeer stressvol zijn als je telkens op de klok moet kijken of de werkdag al bijna voorbij is. Daarom is het zo belangrijk dat een werknemer helemaal op kan gaan in de taken die hij uitvoert. Voldoening in het werk is, als het om werkgeluk gaat, onmisbaar. Je zit dus in een “flow”. Een flow betekent dat je van jouw werkzaamheden geniet en de werkdag omvliegt.

Als je in een flow zit, ben je volledig geconcentreerd op een taak. Op deze manier kan je al jouw taken succesvol afronden. Je werkt extra secuur en nauwkeurig en neemt sneller de verantwoordelijkheid voor sommige taken op je. Je ervaart je werk als plezierig. Dit wordt ook wel “intrinsieke motivatie” genoemd.

Intrinsieke motivatie houdt in dat mensen iets doen vanuit hun hart en niet omdat het moet. Extrinsieke motivatie is het tegenovergestelde. Mensen doen dan eenduidig en ongelukkig werk omdat het een hoog salaris oplevert en ze anders hun lasten niet kunnen betalen. Mensen zijn dan alleen gemotiveerd omdat het werk als plicht wordt gezien, waarbij vooral externe factoren een rol spelen. Intrinsieke motivatie is de pure motivatie, die vanuit de werknemer zelf komt.

 

Maakt jouw werk je al gelukkig? Geluk op de werkvloer is volgens de psychologie definieerbaar in 5 verschillende factoren. Zo zijn relaties en positieve emoties op de werkvloer erg belangrijk, maar mag uitdaging in het werk dat je doet ook niet ontbreken. Ben je nog niet helemaal gelukkig op de werkvloer? Kijk dan eens of jouw werk voldoet aan al deze factoren en waar er nog ruimte is voor verbetering. Vind je het moeilijk om te bepalen of jouw werk jou nog voldoening geeft? Doe dan onze Werkgeluk Checklist.


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden