Team WtbE
shape

Alles over de Agile werkwijze

Blog

30 mei 2023

De manier van werken die bekendstaat als Agile is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Het begon oorspronkelijk als een methode voor softwareontwikkelaars, maar wordt nu door veel organisaties omarmd. Maar waarom kiezen bedrijven juist nu voor deze manier van werken? In deze blog zullen we deze vraag beantwoorden, de 4 waarden die aan de basis liggen van Agile werken bespreken, en ingaan op de bekendste Agile-methodiek van dit moment.

Agile Werkwijze

Wat vindt u in deze blog?

Wat is Agile werken?

Agile betekent letterlijk – behendigheid, wendbaar of lenigheid. Het is een manier van werken waarbij behendigheid voorop staat. Een organisatie die een project uitvoert vanuit de Agile methodiek is ervan bewust dat omstandigheden veranderen, en weet hier slim op in te spelen.

Agile werken is een filosofie die in de jaren 90 is ontstaan vanuit een groeiende onvrede over de toen gangbare, niet-flexibele en te praktijkgerichte aanpak. In 2001 hebben een groep softwareontwikkelaars de nieuwe gedachten op papier gezet en een manifest opgesteld dat bestaat uit 4 waarden. De nadruk binnen Agile werken ligt op werken in teams en onderlinge communicatie, werkende software boven allesomvattende documentatie, samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen en inspelen op verandering boven het volgen van een plan.

Binnen Agile werken zijn er verschillende methodieken die toegepast kunnen worden, waarvan Scrum de bekendste is. In deze methode werken bedrijven samen met klanten in sprints. Deze sprints duren vaak van 2 tot 4 weken en zijn tussenstappen om tot een eindproduct te komen. Na elke sprint wordt er met de klant overlegd en wordt de gekregen feedback door het Scrumteam verwerkt. Een voordeel van deze methode is dat u in kleine stappen naar een eindproduct toewerkt en het mogelijk is om heel snel in te spelen op nieuwe ideeën of veranderingen. 

De waarden van Agile

1. Geen hulpmiddelen en processen, maar onderlinge interactie

De eerste waarde benadrukt het belang van mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen. Agile werken legt de nadruk op teams en onderlinge communicatie, waarbij processen en hulpmiddelen weliswaar belangrijk zijn, maar nooit leidend mogen zijn.

2. Geen papierwerk, maar werkende software

De tweede waarde is het belang van werkende software boven allesomvattende documentatie. Agile werken zorgt ervoor dat er in stappen gewerkt wordt aan een werkend stukje van een product, zonder dat er stapels papierwerk en uitgebreide documentatie nodig zijn.

3. Geen contractonderhandelingen, maar samenwerking met uw klanten

De derde waarde is het belang van samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen. Agile werken draait om samenwerking en flexibiliteit. Een bedrijf loopt samen met een klant een project door. In dit hele proces hebben overleg en het verwerken van feedback een grote rol.

4. Geen plan volgen, maar inspelen op veranderingen

De vierde en laatste waarde gaat over het kunnen inspelen op verandering. De Agile-methodiek houdt in dat het eindproduct gaandeweg ontstaat en niet gemaakt wordt door middel van een vast vooropgesteld plan.

 

Op zoek naar technisch personeel?

Waarom kiezen voor Agile werken?

Er zijn veel redenen waarom organisaties kiezen voor Agile werken. Eén van de voornaamste redenen is dat het bijna onmogelijk is om een product af te leveren dat niet aansluit op de wensen van de klant. Door samen met de klant het gehele proces door te lopen en feedback gedurende het traject te verwerken, is het risico voor zowel de ontwikkelaar als de klant laag. Daarnaast blijkt uit de praktijk dat de kwaliteit van het eindproduct hoog is. Zeker als er gewerkt wordt met een multidisciplinair team. 

Als werkgever kunt u ook profiteren van Agile werken. Door deze manier van werken te omarmen, kan uw organisatie flexibeler en wendbaarder worden. U kunt snel inspelen op veranderingen en uw klanten beter bedienen. Bovendien kan Agile werken bijdragen aan de motivatie en betrokkenheid van uw werknemers. Door samen te werken in teams en onderlinge communicatie te stimuleren, voelen werknemers zich meer betrokken bij het proces en het uiteindelijke eindproduct.

Vind uw professional in de technische sector

Agile werken speelt een steeds belangrijkere rol in de technische sector. Als detacheringsbureau hebben we veel ervaring met het vinden van de juiste specialisten die passen bij organisaties die Agile werken. Door onze technische kennis en ervaren consultants en recruiters kunnen wij onze klanten voorzien van de juiste kennis en ondersteuning in hun zoektocht naar nieuw personeel of een nieuwe baan.

Dus bent u een werkgever die op zoek is naar technisch personeel dat past bij uw Agile werkwijze? Neem dan gerust contact op met WtbE. Wij zijn uw betrouwbare partner voor het maken van kwalitatieve matches tussen technici en bedrijven.


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden