Team WtbE
shape

De belangrijkste redenen om van baan te wisselen

Blog

27 maart 2023

Het aantal openstaande vacatures staat op een recordhoogte. Vrijwel elke sector kampt met een groot personeelstekort. Hierdoor wordt het voor werknemers die al twijfelden over een carrièreswitch nog aantrekkelijker om van baan te veranderen. En deze kans grijpen veel werknemers met beide handen aan. Uit onderzoek van Nyenrode Business University blijkt dat bijna één op de vier werkenden actief op zoek is naar een andere baan. Welke motivaties zijn er om te veranderen van baan? We vertellen het je in deze blog!

Redenen Om Van Baan Te Wisselen

Wat vind je in deze blog?

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek van de Nyenrode Business University blijkt dat 24,3% van de werkenden op zoek is naar een andere baan. Dit kan zijn bij een andere werkgever, maar ook binnen hetzelfde bedrijf. Van deze groep is 51% man en 49% vrouw. Mensen in de horeca willen het vaakst van baan veranderen. Toch verschillen de sectoren waarin de meeste baanwissels voorkomen per geslacht. Mannen in de groothandel en transportsector zijn het vaakst op zoek naar een nieuwe baan. Vrouwen noemen naast de horeca ook de sectoren recreatie en detailhandel als belangrijke sectoren om van baan te wisselen. Mensen die werken in de juridische en industriële sector zijn het minst geneigd om van baan te veranderen.

Het salaris is de belangrijkste factor voor een baanwissel

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de mannen salaris als belangrijkste motivatie voor een baanwissel noemt. Bij de vrouwen is dit ongeveer 31%. Mannen hechten ook veel waarde aan betere (secundaire) arbeidsvoorwaarden, terwijl vrouwen vaak persoonlijke ontwikkeling en uitdagend werk voorop stellen. De zoektocht naar een baan met meer uitdaging is het sterkst in de sectoren overheid (voor mannen) en makelaardij, recreatie en juridisch (voor vrouwen).

Op zoek naar een baan in de mechatronica?

Speelt reistijd een rol bij een baanwissel?

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt ook dat reistijd niet de belangrijkste reden is om van baan te veranderen. Toch staat het wel in de top vijf van meest genoemde redenen. Vrouwen reizen gemiddeld minder ver dan mannen en doen er ook minder lang over. Maar toch wordt ook bij vrouwen reistijd genoemd als een reden om van baan te veranderen. Vooral voor mannen in de financiële sector en de ICT is reistijd een belangrijke reden om naar een andere baan te zoeken. De sectoren juridisch, recreatie en zorg worden hier bij vrouwen veel genoemd. Hoewel reistijd dus niet de bepalende factor is bij een baanwissel, toch is het wel een factor waar rekening mee wordt gehouden bij het kiezen voor een baan. 

Op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk al onze technische vacatures!

Persoonlijke groei op de werkvloer

Ongeveer één op de vijf medewerkers is op zoek naar een nieuwe baan met meer mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Mannen zoeken vooral in de sectoren ICT, transport en industrie naar meer ontwikkelingsmogelijkheden. Bij vrouwen zijn dit de sectoren marktonderzoek, detailhandel, recreatie en juridisch werk. Vrouwen nemen vaker het initiatief om te starten met een opleiding dan mannen en maken ook vaker een opleiding af. Volgens de cijfers uit het rapport investeren vrouwen dus meer in het vergroten van hun vaardigheden op de lange termijn dan mannen. Toch zijn er nog veel mensen die vroegtijdig stoppen met hun opleiding. Daaruit kun je concluderen dat het beleid voor ‘een leven lang leren’ nog niet goed werkt.

Het is dus belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, of het nu op je werk is of in je vrije tijd. Vrouwen doen dit vaak meer dan mannen, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. Bedrijven kunnen hieraan bijdragen door medewerkers meer mogelijkheden te bieden om zichzelf te ontwikkelen en door beleid te maken dat gericht is op ‘een leven lang leren’. Bij WtbE vinden we het belangrijk dat ons technisch personeel zich ontwikkelt. Dit doen we met de WtbE Academy, waarbij een aantal keren per jaar bijeenkomsten worden georganiseerd met als doel persoonlijke groei. Meer weten? Neem dan contact op!


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden