Team WtbE
shape

De oplossing voor het personeelstekort in de technische sector?

Blog

13 maart 2023

Het vinden van goed geschoolde technici en ingenieurs is tegenwoordig voor veel technische bedrijven een uitdaging. Hierdoor verhogen bijvoorbeeld de wachttijden van preventief onderhoud en de oplevering van (nieuwbouw)projecten. Is er een manier om dit probleem op te lossen?

Personeelstekort Oplossen

Dit vindt u in deze blog

Heeft u problemen met uw zonnepanelen? Dan kan het momenteel zomaar een paar maanden duren voordat er een monteur op de stoep staat. Deze grote wachtrij wordt veroorzaakt door het gebrek aan technisch personeel. Het lijkt erop dat we met dit probleem om moeten leren gaan, want het personeelstekort is een probleem dat niet zomaar opgelost kan worden.

Het gebrek aan technisch personeel heeft niet alleen invloed op huishoudelijke reparaties en de onderhoudsstatus van machineparken, maar ook op commerciële projecten. Zo konden meer dan 3.000 commerciële projecten met zonnepanelen niet doorgaan. Netbeheerders hadden niet genoeg werknemers om de netcapaciteit snel genoeg uit te breiden om de zonnepanelen te plaatsen. Wanneer er ergens in de keten een tekort is, loopt het hele systeem vast. Toch laat dit ook zien dat er een groter probleem is dan het personeelstekort. Het hele systeem moet aangepast worden om het probleem op te lossen. 

Personeelstekort ook in andere sectoren merkbaar

Toch is de technische sector niet de enige sector die te maken heeft met een personeelstekort. Dit tekort is ook in andere sectoren merkbaar. In het tweede kwartaal van 2022 meldde het CBS 99,5 duizend openstaande vacatures in de handel, 74,8 duizend in de zakelijke dienstverlening en 65,1 duizend in de zorg. 

Het aantal werklozen lag in het tweede kwartaal van 2022 op het laagste punt sinds 2003. Desondanks steeg het aantal banen en vacatures. In deze periode stonden er 143 vacatures open tegenover elke 100 werklozen. Oftewel, er waren meer vacatures dan personeel. De situatie in de technische sector is zorgwekkend. Vrijwel elk bedrijf heeft openstaande vacatures, van cv-installateurs tot bouwers van windparken op zee. Toch gaat het niet alleen om de kwantiteit van de openstaande vacatures, maar ook om de kwaliteit van de werknemers die nodig zijn. De sector verandert en vraagt om vaardigheden die nu (nog) niet beschikbaar zijn. De technische sector is essentieel voor grote maatschappelijke thema’s zoals de groene agenda en verkeer. Dit betekent dat de uitdagingen in deze sector ongekend groot zijn.

Invloed van coronacrisis

De coronacrisis heeft de problemen in de technische sector verergerd. Veel bedrijven zijn afhankelijk van import uit het buitenland en de economie is daarom gestagneerd. Dit heeft gevolgen voor de maakindustrie en de export van Nederlandse producten. Het tekort aan personeel is te merken in de hele samenleving, van de servicemonteur die niet direct iets kan repareren tot bouwbedrijven die niet genoeg huizen kunnen bouwen.

Om de problemen in de technische sector aan te pakken zijn Techniek Nederland en KIVI (Koninklijk Instituut Van Ingenieurs) in gesprek met de overheid. Ze willen dat de politiek zich realiseert hoe belangrijk de maakindustrie is voor de Nederlandse economie. Er moet meer gedaan worden om het personeelstekort op te lossen, zodat de productie kan stijgen en de economie kan groeien.

Is er een oplossing voor het personeelstekort?

Eén van de grootste oorzaken van het personeelstekort in de technische sector is het onderwijs. Het huidige basis- en middelbare onderwijs wordt gegeven door mensen die over het algemeen weinig verstand hebben van technologie. Dit zorgt ervoor dat technologie een achterstand heeft vergeleken met andere beroepen waar kinderen meer mee in aanraking komen in hun dagelijks leven. 

Technologie heeft daarnaast ook een slecht imago. Met name mbo-opleidingen worden als minder belangrijk gezien dan kantoorbanen. Om een baan in de techniek interessanter te maken voor jongeren is het belangrijk om techniek al op jonge leeftijd onder de aandacht te brengen. Als er op de basisschool al een nieuwsgierigheid naar de techniek wordt  opgewekt, is de kans groter dat deze kinderen later een baan zoeken in de technische sector.

Verder is het essentieel dat er een samenwerking komt tussen de overheid en het bedrijfsleven. Zo worden meer mensen geïnspireerd om de technische sector in te gaan en kunnen mensen vanuit een ander beroep overstappen naar een baan in de techniek. Dit is een belangrijke groep voor de sector. Ook worden tegenwoordig vluchtelingen versneld opgeleid voor een baan in de techniek. Dit kan op korte termijn helpen, maar om het personeelstekort op te lossen is er nog een lange weg te gaan.

Op zoek naar een technische professional?

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden