Team WtbE
shape

De voordelen van duurzaam ondernemen

Blog

6 maart 2023

Bent u geïnteresseerd in duurzaam ondernemen? Dan bent u hier op het juiste adres! In deze blog gaan we namelijk dieper in op de voordelen van duurzaam ondernemen, geven we advies over hoe u dit het beste kan aanpakken en delen we praktijkvoorbeelden die kunnen dienen als inspiratie.

Duurzaamheid

Wat kunt u in deze blog verwachten?

Wat is duurzaam ondernemen?

U hoort steeds meer over duurzaam ondernemen. Termen als circulair produceren en klimaatneutrale bouwtechnieken komen dan ook steeds vaker voor. Maar duurzaam ondernemen is geen tijdelijke trend. De circulaire economie wordt namelijk steeds belangrijker. Tijdens de Week van de Circulaire Economie in februari wordt er uitgebreid aandacht aan besteed. Toch blijft duurzaam ondernemen voor velen in de maakindustrie een vaag begrip. Wat betekent het precies? Welke voordelen biedt het uw bedrijf? En de belangrijkste stap, hoe begint u ermee?

Wat houdt circulair precies in?

Als maakbedrijf kunt u een belangrijke stap zetten in duurzaam ondernemen door circulair te produceren. Maar wat betekent dat precies? Circulair produceren gaat over het efficiënt gebruiken van grondstoffen en het hergebruiken van producten.

Als ondernemer in Nederland is het belangrijk om winst te maken, en dat is helemaal niet slecht. Met circulair produceren kunt u zich richten op winstmaximalisatie en tegelijkertijd maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het één sluit het ander niet uit.

Op zoek naar een technische afstudeerder?

Hoe maakbedrijven groener kunnen worden

De maatschappij verwacht steeds vaker van maakbedrijven dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken van klimaatschade. Door het maken van circulariteit tot een strategische pijler en door steeds duurzamer te werken, dragen maakbedrijven bij aan een groenere wereld. Door het doen van de juiste dingen, investeert een bedrijf niet alleen in een goede reputatie, maar ook in de omgeving waarin het werkzaam is. Kortom, circulariteit helpt maakbedrijven relevant te blijven en te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, eisen en verwachtingen.

De voordelen van duurzaam ondernemen voor mensen, planeet én winst

Duurzaam ondernemen gaat over drie dingen: mensen, planeet en winst. Als u succes wilt hebben in de circulaire economie, moet u goed kijken naar hoe uw bedrijf bijdraagt aan de welvaart van mensen, hoe u helpt om de planeet gezond te houden en hoe u geld verdient voor uw bedrijf en de samenleving. Aan de hand hiervan zijn veel voordelen te behalen, zoals:

 • Een betere reputatie:
  Als u duurzame producten kunt verkopen voor dezelfde prijs en kwaliteit als niet-duurzame producten, dan krijgt uw bedrijf een positievere reputatie.
 • Hogere productiviteit en lagere kosten:
  Als u geld investeert in duurzame machines, inkoop en processen, dan kan uw bedrijf efficiënter werken en minder grondstoffen gebruiken. Hierdoor zullen uw kosten dalen en zal uw bedrijf meer winst maken.
 • Vermindering van bedrijfsrisico’s:
  Door grondstoffen te hergebruiken, bent u minder afhankelijk van de prijsfluctuaties op de markt. Bovendien helpt het om regelgeving te voorkomen die erop gericht is dat bedrijven anders moeten denken over wat er gebeurt aan het einde van de levensduur van producten.
 • Toegankelijker voor overheden en investeerders:
  Als uw bedrijf zich inzet voor duurzaamheid, zijn er vaak financiële regelingen beschikbaar om in uw projecten te investeren. Bovendien zal het vertrouwen in uw onderneming toenemen bij de overheid en investeerders, omdat zij weten dat u actief deelneemt aan de circulaire economie. Dit maakt het gemakkelijker om geld te krijgen voor uw bedrijf.
 • Betere voorbereiding op toekomstige wetgeving en kosten:
  Er zijn al veel verschillende milieuwetgevingen waar uw onderneming aan moet voldoen. In de toekomst zullen deze wet- en regelgevingen alleen maar verder uitbreiden. Als uw bedrijf zich nu al op deze wetgeving voorbereidt, zal dit geen problemen opleveren voor uw bedrijfsprocessen in de toekomst.
 • Behoud van goede werknemers:
  Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw bedrijf. Het kan u meer kansen geven om talent aan te trekken, omdat veel (jonge) professionals waarde hechten aan duurzaamheid en circulariteit.
 • Gezondere werkomgeving voor werknemers:
  Als uw bedrijf werkt volgens de principes van de circulaire economie, zal de werkomgeving gezonder zijn voor uw werknemers. Dit komt doordat er minder schadelijke chemicaliën en oude machines, die schadelijke stoffen uitstoten, worden gebruikt. Als deze vervangen worden door duurzamere alternatieven, draagt dit bij aan de gezondheid van uw personeel.

Ook wij vinden duurzaam ondernemen erg belangrijk. En veel van onze opdrachtgevers zijn het daarmee eens. Daarom hebben we regelmatig vacatures openstaan die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Ben jij op zoek naar personeel voor een duurzame functie? Neem dan contact op en ontdek de mogelijkheden.

Op zoek naar een technische professional?

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden