Blog
31 oktober 2022
Als je een aantal jaren hetzelfde werk doet naar tevredenheid, kan het zijn dat je op een gegeven moment wilt doorgroeien en op zoek bent naar technische bedrijfskunde vacatures. Je krijgt het gevoel dat je meer uit je werk wilt halen. Je wilt meer uitdagingen en beter verdienen. Soms kan dat betekenen dat je je huidige werkgever moet verlaten. Het goede nieuws is dat je dat vaak niet eens hoeft te doen. Maar dan moet je wel het gesprek met je werkgever aangaan. Op welke manier pak je dit aan?
Over het algemeen geldt dat bij startende en snelgroeiende bedrijven meer kansen zijn om door te groeien. Maar voor alle branches geldt dat je jezelf in de belangstelling moet zetten. Je moet uitblinken en je promotie verdienen.
Allereerst bespreek je jouw wensen ten aanzien van je carrière met je manager. Je manager kan niet weten wat jouw wensen zijn ten aanzien van jouw doorgroei, tenzij je die voorlegt. Weet je voor jezelf wat je doelen zijn en wat voor soort positie je wilt hebben? Zorg dat je een goed beeld hebt voordat je het gesprek ingaat. Bereid een dergelijk gesprek dus goed voor en oefen thuis zo’n gesprek een paar keer voordat je er in duikt. Als je dit te confronterend of zelfs spannend vindt, kun je kiezen voor een andere mogelijkheid. Je moet je onderscheiden van anderen.
Wat kan je op deze pagina verwachten?
- 1. Hoe onderscheid ik mij van anderen?
- 2. Welke contacten zijn belangrijk voor mij binnen mijn bedrijf?
- 3. Hoe kan ik meer geld gaan verdienen?
1. Hoe onderscheid ik mij van anderen?
Als je je van anderen weet te onderscheiden, komt je naam vanzelf in beeld bij open posities die bij je passen binnen je bedrijf. Hier volgen een aantal methoden die jou in het spotlicht zetten.
Het “under-promise and over-deliver” principe
Deze mogelijkheid kost veel tijd en inspanning, maar is een beproefde manier om jezelf “in de picture” te zetten bij je manager. Het werkt als volgt: Ga altijd net een stapje verder dan wat van je gevraagd wordt en hanteer het principe van “beloof minder en overtref de verwachting”. Aan de hand van een voorbeeld leggen we dit principe hier uit.
Voorbeeld
Stel, je baas vraagt wanneer jouw taak of project af is. Je denkt bij jezelf dat je het woensdag wel af zult hebben. Maar om armslag te houden, zeg je tegen je baas dat het vrijdagochtend zeker af zal zijn. Je manager zal vervolgens misschien vragen of het donderdag af kan in plaats van vrijdag. Dan geef je je akkoord om het op donderdag af te hebben. Maar je hebt je project al op woensdag af en levert het ook in op woensdag, terwijl je manager het pas een dag later verwacht. Je zult zien dat je daarmee hoge ogen scoort. Je overtreft de verwachting van je manager en daarmee scoor je punten.
Wees hulpvaardig en betrouwbaar
Het spontaan aanbieden van hulp aan je manager om taken te verlichten is ook een manier om jezelf in de schijnwerpers te zetten. Dat geldt overigens ook voor je naaste collega’s. Help je naaste collega’s en doe alles wat je doet van A tot Z, laat nooit losse randjes aan je projecten of taken. Rond ze af, leg ze vast en ga opgeruimd verder.
Wees je bewust van je houding
Zorg dat je altijd een positieve houding hebt ten opzichte van je taken, je manager en het bedrijf waarvoor je werkt. Je zult het niet altijd eens zijn met het beleid van je werkgever of met bepaalde regels. Als je tegen regels aanloopt die je niet begrijpt of waarvan je denkt dat die regels veranderd moeten worden, kun je daarover in gesprek gaan met je manager. Houd daarbij in de gaten dat de belangen van een bedrijf niet altijd overeenkomen met jouw eigen belang.
Houd het kort en leg in een paar zinnen uit waarom je vindt dat iets moet veranderen. Probeer je standpunt positief te brengen. Een goede manager zal altijd naar je luisteren en uitleggen waarom iets op een bepaalde manier moet. Als jouw idee voor verbetering wel aanslaat, dan zit je op rozen.
2. Welke contacten zijn belangrijk voor mij binnen mijn bedrijf?
Je collega’s
Collega’s van andere afdelingen zijn belangrijk in jouw ontwikkeling bij je werkgever. Het gebeurt vaak dat je door een andere afdeling “gespot” wordt en dat je op die manier in aanmerking komt voor een andere, hogere functie binnen je bedrijf. Wees dus altijd hulpvaardig en geïnteresseerd naar andere afdelingen en help waar je kunt, uiteraard binnen de perken. Leg waardevolle contacten met mensen van andere afdelingen. Vergeet ook de afdeling personeelszaken niet, daar zitten de mensen die het eerst weten of er een technische vacature is binnen je bedrijf! En de gouden vuistregel dat je je moet kleden voor de positie die je wenst, gaat altijd en overal op: zorg dat je er verzorgd uitziet.
Je klanten, je leveranciers en andere mensen van buiten je bedrijf
Iedereen die jou leert kennen kan je helpen hogerop te komen. Bouw een netwerk op van mensen om je heen die je kennen en die je vertrouwen.
3. Hoe kan ik meer geld gaan verdienen?
Maak gebruik van je functioneringsgesprek
Dit is een veel gestelde vraag. Als je je houdt aan bovenstaande regels, kom je een heel eind. Maar overal waar je werkt geldt hetzelfde: je moet eerst laten zien wat je kunt, daarna kun je in overleg met je manager over het verhogen van je compensatie. Stel bij gesprekken met je manager ook altijd de vraag of er verbeterpunten zijn voor je werk en ga serieus aan de slag met de informatie die je van je manager krijgt. Vraag bij een volgend gesprek ook of het je manager is opgevallen dat je werkt aan je verbeterpunten.
Bereid je goed voor
Als je een aantal jaren in dienst bent, is het goed om voor jezelf een document bij te houden met daarin geregistreerd wat jij voor het bedrijf hebt betekend de afgelopen jaren. Iedere keer als jij het gevoel hebt iets extra’s te hebben gepresteerd voor je bedrijf, dan schrijf je dat op.
Bij ieder functioneringsgesprek neem je die lijst mee als basis voor je onderhandeling met je manager. Heb je bijvoorbeeld iets gedaan waardoor het bedrijf extra winst heeft gemaakt? Of je werkgever kosten heeft kunnen besparen? Zet dat dan kort en bondig op papier. Mocht je manager vertellen dat salarissen niet door hem of haar bepaald worden, dan vraag je naar de persoon die daar wel over gaat.
Wees assertief, maar blijf respectvol en professioneel. En als je goed voorbereid met een lijst met prestaties aankomt, dan is de kans in ieder geval groter dat je meer gaat verdienen dan wanneer je alleen maar vraagt om meer salaris, zonder goede motivatie.