Team WtbE
shape

Groen voor een gezonder en productiever kantoor

Blog

22 mei 2023

Steeds meer werkgevers zijn op zoek naar manieren om het welzijn van hun werknemers te verbeteren en de productiviteit te verhogen. Een manier om dit te bereiken is door planten aan een kantoorruimte toe te voegen. In deze blog vertellen we u waarom planten op uw kantoor een positief effect hebben.

Groen Kantoor

Dit vindt u in deze blog:

1. Vermindering van stress

Uit onderzoek van de technische universiteit van Sydney is gebleken dat planten op kantoor een zeer positief effect kunnen hebben op het stressniveau van werknemers. Uit dit onderzoek bleek dat medewerkers minder stress hadden als er planten in hun werkomgeving stonden. Zo hadden zij maar liefst 37% minder last van spanning en angstgevoelens. Daarnaast namen depressieve en neerslachtige gevoelens met 58% af.

Deze resultaten tonen aan dat het toevoegen van planten aan de werkomgeving een effectieve manier is om stressniveaus te verminderen en het algemene welzijn van werknemers te verbeteren. In de moderne werkomgeving waarin stress en burn-out een steeds groter probleem vormen, kunnen planten uitkomst bieden.

2. Schonere lucht

Planten zijn niet alleen een mooie decoratie in een kantoor, ze helpen ook om de luchtkwaliteit in de ruimte te verbeteren. Dit komt doordat planten CO2 opnemen en zuurstof vrijgeven als onderdeel van het fotosyntheseproces. Wanneer u planten aanschaft voor op kantoor, leidt dit dus tot een verhoogde concentratie zuurstof in de lucht, wat op zijn beurt leidt tot een schoner binnenklimaat.

Een schoner binnenklimaat biedt vele voordelen voor de gezondheid en het welzijn van uw personeel. Zo hebben mensen minder snel last van vermoeidheid, hoofdpijn en droge ogen als het zuurstofgehalte in de lucht op peil is. Bovendien kan het verminderen van deze ongemakken bijdragen aan een hogere productiviteit en betere prestaties op het werk.

Wist u dat sommige planten beter zijn in het zuiveren van de lucht dan andere? Bijvoorbeeld de Monstera, Areca palm, Sansevieria en de rubberplant staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen. Het kiezen van de juiste plantensoort kan extra voordeel bieden bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in uw kantoorruimte.

Meer weten over recruitment?

3. Verhoogde productiviteit

Planten zijn niet alleen goed voor de luchtkwaliteit en het algemene welzijn van werknemers, maar verhogen ook de productiviteit op de werkvloer. Dit werd aangetoond door onderzoek van de Universiteit van Exeter. Uit dit onderzoek bleek dat de productiviteit van werknemers met maar liefst 15% kan stijgen wanneer er planten worden toegevoegd aan een saai en grijs kantoor.

Het onderzoek toonde aan dat het hebben van slechts één plant per vierkante meter het geheugen van werknemers kan verbeteren. De locatie van de plant is wel belangrijk. Om effect te hebben moeten werknemers de plant vanaf hun werkplek kunnen zien.

Het is interessant om te bedenken hoe de uitkomsten van dit onderzoek kunnen worden vertaald naar uw eigen onderneming. Denk eens na over uw eigen kantoorruimte. Is deze al voorzien van planten? Zou het toevoegen van planten de productiviteit van uw werknemers kunnen verhogen? Het toevoegen van planten aan uw kantoorruimte kan niet alleen een positief effect hebben op de werknemers, maar ook op de algehele uitstraling en sfeer van de ruimte.

4. Boost de creativiteit van uw werknemers

Onderzoek toont aan dat het simuleren van de natuur op kantoor, bijvoorbeeld door middel van een verticale tuin of potten met planten, kan bijdragen aan een verhoogd zelfvertrouwen en verbeterde gemoedstoestand, wat op zijn beurt kan leiden tot een toename in creativiteit. Dit kan vooral gunstig zijn voor jongere werknemers die gevoeliger zijn voor de effecten van planten op kantoor. Door te zorgen voor een werkomgeving die rijk is aan groen, kunnen werkgevers niet alleen bijdragen aan de productiviteit en tevredenheid van hun werknemers, maar ook aan hun vermogen om nieuwe ideeën te bedenken en creatief te zijn in hun werk.

5. Minder geluidsoverlast op de werkvloer

Planten zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar hebben ook een positieve invloed op het akoestische klimaat in een kantoorruimte. Als een natuurlijke geluidswal verminderen planten geluidsoverlast op kantoor en verbeteren ze de concentratie van medewerkers. Het toevoegen van planten aan een open kantoortuin is dan ook een slimme zet voor werkgevers die de werkomgeving van hun medewerkers willen verbeteren.

Het is bewezen dat grotere planten in potten in de hoeken van de ruimte het beste effect hebben. Deze planten hebben niet alleen een grote esthetische waarde, maar zorgen ook voor een effectievere demping van geluid dan kleinere planten. Bovendien kunnen planten met een dikke stam en grote bladeren, zoals de Ficus Lyrata en de Strelitzia, fungeren als een soort natuurlijk scherm dat het geluid in verschillende richtingen weerkaatst en absorbeert.

Op zoek naar technische personeel?

6. Maak uw kantoor aantrekkelijker voor sollicitanten

Bij het zoeken naar een nieuwe baan is het uiterlijk en de sfeer van de werkomgeving vaak een belangrijke overweging voor sollicitanten. Een lichte en groene kantoorruimte wordt vaak gezien als een uitnodigende werkplek. Het toevoegen van planten aan uw kantoorruimte draagt daarom niet alleen bij aan de tevredenheid en productiviteit van uw huidige werknemers, maar ook aan het werven van nieuw talent.

Een aantrekkelijke werkomgeving kan een verschil maken voor potentiële werknemers wanneer zij een keuze moeten maken tussen verschillende werkgevers. Het hebben van een kantoor met veel natuurlijk licht en planten vergroot de aantrekkingskracht van uw bedrijf. Het is immers een teken dat uw bedrijf aandacht besteedt aan de werkomgeving van haar werknemers en streeft naar een gezonde en aangename werkomgeving.

Bent u op zoek naar nieuw personeel? Bij WtbE matchen we werkgevers met werknemers. Neem contact op en vind gemakkelijk uw nieuwe technische professional.

Welke planten zijn geschikt voor op de werkvloer?

Maar welke planten zijn het meest geschikt voor op kantoor? Houd bij het kiezen van planten rekening met de omstandigheden op het kantoor. Hoeveel daglicht komt er binnen en hoe vaak kunnen de planten water krijgen? Planten die gemakkelijk te verzorgen zijn en geen volle zon nodig hebben, zijn vaak prima geschikt voor op kantoor. Voorbeelden van planten die het over het algemeen goed doen op kantoor zijn vetplanten (zoals de aloë vera of de cactus), rubberplanten, lepelplanten en palmsoorten (zoals de goudpalm). Voorkom dat de planten op het kantoor worden verwaarloosd. Zorg ervoor dat iemand wordt aangewezen als verantwoordelijke voor de planten.


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden