Team WtbE
shape

7 praktische tips om beter te communiceren

Blog

14 februari 2023

Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van je communicatievaardigheden? Dan ben je hier op de juiste plek! Communicatie is de rode draad in alles wat we doen en daarom is het belangrijk om hier vaardig in te zijn. In dit artikel geven we 7 waardevolle tips om jouw manier van communiceren te verbeteren.

Kies een van onderstaande 7 tips en we brengen je er direct naartoe

Communiceren Is Een Vak
Communiceren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

1. Onderschat het belang van luisteren niet

Als we het over communiceren hebben, denken we vaak als eerste aan praten. Maar goed, luisteren is net zo belangrijk. Probeer tijdens een gesprek 80% van de tijd te luisteren en 20% te praten. En als je wel aan het praten bent, stel dan in 20% van de tijd een vraag. Zo laat je de ander aan het woord en krijg je meer informatie. Goed luisteren is een sleutelvaardigheid voor een effectieve communicatie.

2. Controleer of je de ander goed begrijpt

Om zo effectief mogelijk te communiceren is het dus erg belangrijk om een goede luisteraar te zijn. Maar het is ook belangrijk om regelmatig te controleren of je de ander begrepen hebt. Een manier om dit te doen is door de techniek van ‘Luisteren, Samenvatten en Doorvragen’ (LSD) te gebruiken. Dit houdt in dat je kort samenvat wat je net gehoord hebt.

Hierdoor kom je erachter of je de boodschap goed hebt begrepen en kan de ander aangeven of er nog onduidelijkheden zijn. Merk je dat er nog onduidelijkheden zijn? Vraag dan verder totdat je het wel begrijpt.

3. Maak contact voordat je een vraag stelt

Daarnaast is het ook belangrijk om oprecht contact te maken voordat je een vraag stelt. Dit kan al door een eenvoudige vraag te stellen, zoals “Mag ik je iets vragen?”. Zo geef je de ander de gelegenheid om aan te geven of daar tijd voor is. Hierdoor wordt de communicatie open en eerlijk.

Als er goed contact is, wordt jouw boodschap beter ontvangen en begrepen. Hierdoor verloopt de communicatie efficiënter en ontstaat er meer begrip tussen de partijen.

4. Voorkom verkeerde interpretatie door te verifiëren

Een van de grootste uitdagingen in communicatie is het voorkomen van aannames. Vaak zien we iets of horen we iets in een gesprek en denken we dat we weten wat de ander bedoelt, zonder dat we het daadwerkelijk hebben gevraagd. Bijvoorbeeld; als iemand zijn wenkbrauwen fronst zijn mondhoeken naar beneden trekt en strak vooruit kijkt, kunnen we snel denken dat die persoon boos is. Maar in werkelijkheid kan die persoon aandachtig luisteren naar wat jij zegt. Het is belangrijk om te realiseren dat we niet altijd weten wat de ander bedoelt en dat het belangrijk is om onze aannames te verifiëren voordat we er actie op ondernemen.

5. Niet invullen voor een ander

Een van de grootste valkuilen bij communicatie is dat we vaak snel conclusies trekken en dingen invullen voor de ander. Dit kan leiden tot verkeerde interpretaties en misverstanden.

Een manier om hiermee om te gaan is door de ‘NIVEA’ methode te hanteren. Deze afkorting staat voor ‘Niet Invullen Voor Een Ander’.

Dit betekent dat je jezelf eraan herinnert om niet snel conclusies te trekken en dingen in te vullen voor de ander, maar om eerst te vragen en te luisteren voordat je een oordeel velt. Hierdoor vermijd je verkeerde interpretaties en zorg je voor een duidelijkere communicatie.

6. Laat zien dat je geïnteresseerd bent

Naast de ‘NIVEA’ regel is er ook een ander model dat je helpt om je communicatiestijl te ontwikkelen. Dit is de ‘ANNA’ regel, wat staat voor ‘Altijd Navragen Nooit Aannemen’.

Dit betekent dat je altijd vragen stelt om zeker te zijn van het verhaal van de ander. Hierdoor laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in wat de ander zegt. Hierdoor voelt de ander zich gehoord en begrepen.

7. Respecteer dat iedereen een ander perspectief heeft

Het is belangrijk om te beseffen dat communicatie een complex proces is en dat iedereen zijn eigen perspectief heeft. Dit betekent dat wat jij als waarheid ziet, niet noodzakelijk de waarheid van de ander is.

Om effectiever te communiceren, is het daarom belangrijk om respect te hebben voor het perspectief van de ander. Dit wordt binnen de NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) ook wel het ‘wereldmodel’ genoemd.

Het respecteren van het perspectief van de ander betekent niet dat je het altijd met de ander eens hoeft te zijn, maar wel dat je de ander respecteert en in zijn waarde laat. Deze bewustwording kan leiden tot betere en productievere communicatie.

Conclusie: iedere dag een beetje beter communiceren

Communicatie is een belangrijke vaardigheid die we dagelijks gebruiken. Het is van groot belang dat we hier vaardig in zijn.  Met de 7 tips die je in deze blog gekregen hebt, heb je de handvatten om jouw communicaties vaardigheden te verbeteren.

Door deze tips toe te passen verklein je de kans op misverstanden en zorg je voor een efficiëntere communicatie. Houd deze tips in gedachten en blijf jezelf iedere dag een beetje verbeteren. 

 


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden