Projectengineer Ignas Frentrop
shape

Medewerker aan het woord

Project Engineer Ignas Frentrop

Interview werknemer

19 maart 2020

Ignas Frentrop aan het woord

Ignas Frentrop begon zijn carrière als beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine. Nu, bijna veertig jaar later, werkt hij er via WtbE opnieuw. Hij is sinds juni 2018 werkzaam als Project Engineer Elektrotechniek bij de Dienst Materiële Instandhouding (DMI) in Den Helder.

Dienst Materiële Instandhouding

“De Dienst Materiële Instandhouding is eigenlijk de garage van de Marine,” legt Ignas uit. “We hebben natuurlijk ontzettend veel schepen, soms gaat er in zo’n schip iets kapot of is er een oud onderdeel simpelweg toe aan vervanging. Wanneer de bemanningsleden van het schip zoiets niet kunnen repareren, proberen wij dat te fixen in Den Helder.” Dat klinkt misschien niet zo ingewikkeld, maar de taken van Ignas zijn behoorlijk complex.

Omdat de Marine haar schepen vaak zo lang mogelijk in de vaart probeert te houden – sommige zijn al meer dan dertig jaar in gebruik – hebben veel schepen verouderde techniek aan boord. Die apparaten zijn niet zomaar te fixen, ze moeten gemodificeerd worden. Dat wil zeggen: ze moeten dusdanig worden aangepast dat de nieuwe machine aansluit op de rest van het geheeld.

Bekijk hier de video van de afdeling DMI.

Projectengineer Ignas Frentrop

Hoe zien mijn werkzaamheden eruit?

Om een voorbeeld te geven van het soort problemen waarmee hij wordt geconfronteerd, haalt Ignas een project aan waar hij op dit moment mee bezig is. “We hebben vier schepen die elk vier dieselgeneratoren hebben. Van al die zestien generatoren moeten we de regulateur vervangen. Het gaat daarbij steeds om een modificatie, want om complexe redenen is het onmogelijk om zo’n regulateur één op één te vervangen.

Het is belangrijk dat we een oplossing vinden, want zo’n generator zorgt ervoor dat het hele schip van stroom wordt voorzien. En als er geen goede regulateur op zo’n generator zit, gaan alle elektrische apparaten die erop aangesloten zijn kapot.”

Puzzelen, bemiddelen en najagen

Ignas bereidt die modificatieprojecten voor en begeleidt ze. “Formeel ben ik een Project Engineer,” vertelt hij, “maar ik zeg vaak tegen mensen dat ik eigenlijk een soort coördinator ben. Ik moet technische oplossingen aandragen voor installaties die niet meer goed functioneren. Vervolgens moet ik specialisten om me heen verzamelen die me kunnen helpen met het realiseren van die oplossingen.

Eigenlijk ben ik de hele dag aan het puzzelen en bemiddelen. Ik kan mijn werk nooit op de automatische piloot doen, maar dat maakt het wel zo leuk en afwisselend.”

Drie keer is scheepsrecht

Ignas kwam bij WtbE terecht toen het bedrijf waarvoor hij werkzaam was een moeilijke periode doormaakte. “Ik zocht naar een andere uitdaging en meldde me aan bij WtbE, daar heb ik een goed gesprek gehad met Jacques Mulder. Bij de eerste twee vacatures waarvoor hij me benaderde ontstond uiteindelijk geen match, maar bij de derde vacature was het raak!

Ik ben nu zeer tevreden met mijn baan en met het contact dat ik heb met WtbE. Om de twee maanden zoekt Jacques me even op, dan hebben we een gezellig gesprek en soms een “blauwe hap” , een traditionele Indonesische rijsttafel. WtbE doet in mijn beleving veel meer dan een gewoon detacheringsbureau, ik voel me hier oprecht gewaardeerd.”

Die waardering blijkt onder andere uit het feit dat WtbE het volledige opleidingstraject dat hij nodig had voor zijn nieuwe baan, bekostigde. “Bij de Dienst Materiele Instandhouding werken ze met projectmanagementsystemen Prince 2 en IPMA, dat zijn allebei systemen waar ik nog niet helemaal in thuis was. Door de studie die WtbE mij aanbiedt, kan ik ze nu wel goed onder de knie krijgen.”

Ik voel mij oprecht gewaardeerd bij WtbE

Voor Ignas is er echter nog een belangrijke reden om via WtbE te werken. “Doordat ik technisch gezien projectmatig werkzaam ben hoefde ik niet naar Den Helder te verhuizen.
Mijn vrouw en ik wonen daardoor nog steeds in onze vertrouwde woonplaats Appingedam, daar hebben we immers ook ons sociale leventje.

Ik rij nu op maandag naar Den Helder waar ik in een chalet verblijf en 4 dagen werkzaam ben, en op donderdag rij ik weer terug. Als ik jonger was geweest had ik het geen probleem gevonden om te verhuizen, maar ik ga over een paar jaar met pensioen. Voor mij is het dus fijn dat ik dankzij WtbE in mijn eigen huis kan blijven wonen.”

“WtbE doet in mijn beleving veel meer dan een gewoon detacheringsbureau, ik voel me hier oprecht gewaardeerd.”

Ignas Frentrop, Project Engineer

Kom langs voor een kopje koffie of vraag een video gesprek aan!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden