Team WtbE
shape

Interview met Niels Hazenberg

Junior warmte engineer bij Warmtestad

Interview werknemer

12 januari 2023

“Ik doe nu wat ik leuk vind én ik maak een verschil”

Niels Hazenberg begon aan de studie Werktuigbouwkunde om machinebouwer te worden, maar kwam er gaandeweg achter dat de energiesector hem meer aanspreekt. “Energie gaat nooit verloren. Je kunt exact berekenen en toetsen hoe iets zit, terwijl je bij mechanische systemen veel meer aannames moet doen.” Zijn specialisatie energie was dan ook helemaal zijn ding. Maar wat doe je na je studie?

De arbeidsmarkt bleek helaas geen exacte wetenschap te zijn. Dat Niels twijfelde tussen een technische carrière of de jongensdroom om soldaat te worden, maakte het nog lastiger. Gelukkig twijfelt Niels tegenwoordig niet meer, want hij zit nu helemaal op zijn plek bij Warmtestad in Groningen. Voor wie het niet kent: dat is het duurzame warmtebedrijf van de gemeente en Waterbedrijf Groningen. In dit interview deelt Niels zijn carrière verhaal.

WtbE Niels Scale

Een spannende start van de carrière

Tot laat in zijn studie, had Niels het doel om bij Defensie te gaan. Maar vlak voor zijn afstuderen kreeg hij een aanbod van een studievriend, die een energiebedrijf met hem wilde beginnen: Nextheat. “Met het bedrijf wilde hij warmtenetten dimensioneren en hierover adviseren. Dat paste natuurlijk wel bij mijn belangstelling in energie. Ik dacht: zo’n kans krijg ik niet weer.” Wat ook meespeelde in de keuze, was dat Niels in die periode een vriendin kreeg. “Als soldaat op missie loop je veel risico. In mijn eentje was ik wel bereid om dat risico te nemen, maar om er iemand anders in mee te nemen, dat is een andere kwestie.”

Toen ik een baan zocht, wist ik dat het via WtbE zeker goed zou komen.

Dus besloot Niels om zich op de warmtenetten te storten. Een pittige uitdaging, legt hij uit. “De techniek rondom warmtenetten speelde in Nederland nog niet zo. Al helemaal niet in het noorden. Wij waren zelf overtuigd dat dit de beste oplossing was, alleen anderen waren vrij terughoudend. Waaronder de politiek.” Een leerzame, maar moeizame periode volgt. “Alles duurde zo lang en om je in de politiek te mengen heb je net wat andere vaardigheden nodig dan die je op de opleiding hebt geleerd.” Uiteindelijk maakte corona een einde aan het jonge bedrijf, dat in eerste instantie nog even werd voortgezet door Niels’ compagnon.

Baan vinden tijdens Corona

Voor Niels was het toen al wel duidelijk dat hij in de verduurzaming wilde blijven. “Ik vind het belangrijk om de wereld in leven te laten. En een groot deel van de oplossing voor een duurzamere wereld, ligt in de techniek. Er zijn veel mensen die erover praten en een beleid opstellen, maar uiteindelijk moet er iemand zijn die het waarmaakt en uitvoert. Als ik daar een rol in kan spelen, dan doe ik dat graag.”

Junior warmte engineer warmtestad Niels Hazenberg
Jacques Mulder (rechts) op werkbezoek bij Niels (links)

Met zo’n motivatie vind je snel een baan, zou je zeggen. Maar het was midden in corona, werkgevers waren voorzichtig met het aannemen van nieuw personeel. Bovendien had Niels specifieke zoekwensen en hij realiseerde zich dat een paar belletjes niet voldoende zou zijn om zijn droombaan te vinden. Een netwerk, dat had hij nodig! Dus wendde hij zich tot de consultants van WtbE Engineering, die hij nog van zijn studie kende. “Tijdens mijn studie hielp WtbE om een goed cv op te stellen en om te oefenen met solliciteren. Dat heb ik als zeer prettig ervaren. Dus toen ik een baan zocht, wist ik dat het via WtbE zeker goed zou komen.”

Junior warmte engineer bij Warmtestad

Goed kwam het zeker, al had Niels daar wel wat geduld voor nodig. Hij vond snel een opdracht bij een gerenommeerd bedrijf, alleen bleek die baan uiteindelijk niet de richting te zijn waar Niels naartoe wilde. Gelukkig was er bij WtbE alle ruimte om dat aan te geven. “Ze vroegen me waar ik energie van zou krijgen, wat ik precies zocht qua techniek en duurzaamheid.” Na een korte zoektocht kwam Warmtestad naar voren. “Toevallig had ik daar een jaar eerder al gesolliciteerd, zonder succes. Nu corona wat naar de achtergrond was en ik de steun van WtbE had, dacht ik: ik probeer het gewoon weer.”

Ik krijg het vertrouwen om verschillende  zaken op te pakken

Junior warmte engineer warmtestad

Niels werd aangenomen als junior warmte engineer. Een rol die perfect aansluit op Niels’ interesses, studieachtergrond en ervaringen bij Nextheat. Nu, een half jaar later, is hij nog steeds tevreden met zijn functie. “Ik heb het al vanaf het begin behoorlijk druk, dat is motiverend. Ik merk dat ik serieus genomen wordt en het vertrouwen krijg om zaken op te pakken.” Wat Niels verder aanspreekt, is de dynamiek in de organisatie. “Warmtestad is een jong bedrijf dat echt hard aan het groeien is. Ik hoor haast al tot de oude garde!”

Aandacht voor de bedrijfsvoering

Omdat Warmtestad relatief jong is, moeten sommige bedrijfsprocessen nog vorm krijgen. Dat maakt het juist leuk, vindt Niels. “We kunnen overal nog iets van vinden en van maken. Ik krijg de kans om te pionieren, initiatief te nemen, ergens achteraan te gaan.” Het team groeit zo hard dat Niels regelmatig nieuwe mensen inwerkt. En dat kan ook niet anders, want de vraag is op dit moment groter dan het bedrijf aan kan. “Zie je wel dat warmtenetten de toekomst zijn? Toch nog wat gerechtigheid na mijn avontuur met Nextheat,” grapt hij.

Niels’ interesse voor de bedrijfsmatige kant van de organisatie, komt niet uit de lucht vallen. Tijdens zijn studie heeft hij namelijk de minor Bedrijfskundig Management gevolgd. Hij is blij dat hij mag samenwerken met de salesmedewerkers en business developers, die de input van engineers zeer op prijs stellen. “En wie weet dat ik nog eens kan doorgroeien tot projectleider of lead engineer”, zegt Niels. “Maar voor nu zit ik nog goed op mijn plek. Ik doe wat ik leuk vind én ik heb het idee dat ik een verschil maak.”

Junior warmte engineer warmtestad Niels Hazenberg

De meerwaarde van WtbE

Achteraf is Niels erg blij met zijn keuze om naar WtbE te gaan. “In een onzekere periode gaven ze me de zekerheid die ik nodig had. En ze doen van alles voor je: van goede raad geven tot hulp bij de onderhandeling.” Daarnaast benadrukt Niels hoe fijn het is om toegang te krijgen tot het netwerk van WtbE. “Het bedrijvennetwerk heeft veel meerwaarde. De consultants kennen de markt en weten precies hoe het er bij bedrijven aan toe gaat. Dat is erg fijn als je net als ik iets specifieks zoekt en niet goed weet waar je moet beginnen.” Andersom is WtbE net zo dankbaar om een topper als Niels bij zijn carrière te helpen.

Het netwerk van WtbE heeft veel meerwaarde. Ze kennen de markt en weten precies hoe het er bij bedrijven aan toe gaat. Dat is erg fijn als je niet goed weet waar je moet beginnen.

 

 

 

Start ook je carrière bij WtbEBekijk alle vacatures voor Young Professionals

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden