Gelukkige engineer
shape

Young professional aan het woord

Junior Project Engineer Sander Klamer

Interview werknemer

10 december 2020

Het verhaal van Sander Klamer, Junior Project Engineer bij ENGIE

Waar een wil is, is een weg. Daar is Sander Klamer, een van WtbE’s young professionals, het levende bewijs van. “Na mijn opleiding kon ik gaan werken als allround operationeel technicus, maar ik had het gevoel dat er meer in zat”, vertelt Sander. En inderdaad: een hbo-studie Werktuigbouwkunde, twee bestuursjaren en een minor in Finland verder, werkt Sander sinds 17 augustus via WtbE als Junior Project Engineer bij ENGIE Services Nederland. Dit is wat Sander betreft pas het begin van zijn carrière in de techniek: “Als je ergens moeite voor doet en een duidelijk doel voor ogen hebt, is er veel mogelijk!”. Zelfs ten tijde van een pandemie.”

Sander Klamer - Junior Project Engineer bij ENGIE
Sander Klamer

Afstuderen en solliciteren tijdens corona

Sander was slechts vier weken aan zijn afstudeerstage begonnen toen corona serieuze vormen begon aan te nemen. Dus verruilde hij zijn kantoorplek bij abtWassenaar voor zijn appartement. “Tja, het is vervelend als je de vragen niet meer fysiek kan stellen en alles thuis moet doen. Tegelijkertijd zat er niets anders op.”

Terwijl Sander gestaag doorwerkte aan zijn onderzoek, moest hij op zoek naar een baan. “Ik wilde eigenlijk aan de slag bij mijn stagebedrijf. Helaas hadden zij, mede door corona, geen ruimte om mij aan te nemen en te begeleiden.” In plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot Sander om zelf te solliciteren. Hij koos bewust voor een detacheerder. “Ik wist wel wat ik leuk vond en wilde, maar had geen tijd om alle bedrijven te vergelijken.”

WtbE is een oude bekende

Hoewel Sander door meerdere detacheerders was benaderd, sprong WtbE Engineering eruit. Waar andere detacheerders vooral vacatures op hem afvuurden, was WtbE letterlijk en figuurlijk op de faculteit te vinden, vertelt Sander. “In mijn tweede studiejaar werd ik voorzitter van studievereniging Technisch Appèl (Tapp). WtbE was de eerste partner van Tapp en destijds hoofdsponsor.” Wat betekent dat in de praktijk? “Los van de financiële steun, werden er regelmatig workshops gegeven, bijvoorbeeld om het sollicitatiegesprek te oefenen. WtbE heeft zelfs nog op ons symposium gestaan. Zo leer je elkaar over en weer kennen.”

Het vinden van de juiste vacature

Dat was voor Sander niet zo moeilijk. Althans, hij wist wat hij wilde, alleen was het de vraag of hij een kans maakte. “Ik zag een vacature als HVAC Engineer. Aangezien ik al specifieke ervaring had opgedaan tijdens mijn studie, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en te solliciteren.” Helaas bleek het desbetreffende bedrijf minstens vijf jaar werkervaring te vragen. “Daar kon ik natuurlijk niet tegenop.”

Toch gaf Jeffrey Spelten, Consultant bij WtbE, niet op: “Een functie als senior HVAC Engineer zat er nog niet in. Wel bood ik Sander de kans om als Junior Project Engineer bij het bedrijf te komen werken.” Vervolgens hielp Jeffrey met alle HR-zaken: van de salarisonderhandelingen tot het aantal uren en natuurlijk het contract. Dat ging snel en voorspoedig. Sander: “Ik had mijn contract al voordat ik goed en wel was afgestudeerd.”

Werken als Junior Project Engineer en Energieconsultant

ENGIE doet opdrachten voor de utiliteit en industrie. Dat betekent dat Sander diverse projecten heeft. “De ene dag maak ik transmissie- en koellastberekeningen om daarmee geschikte installaties te selecteren, de andere dag zit ik met leveranciers om tafel om geschikte oplossingen te kiezen voor installaties.” En als corona het toelaat, gaat hij met collega’s naar de klant om te kijken waar zijn berekeningen voor nodig zijn. “Het is echt gaaf om te zien hoe gigantisch sommige installaties zijn.” Hoewel Sander veel achter de computer zit, vindt hij zijn werk niet saai. “Elke dag brengt weer een nieuwe uitdaging met zich mee! Dat maakt het leuk.”

De techniek heeft nog zoveel meer te bieden!

Ambitieus als Sander is, denkt hij al na over de toekomst en eventuele doorgroeimogelijkheden. “Werktuigbouwkunde is ontzettend breed. Bovendien is ENGIE een groot bedrijf, dus er zijn vast allerlei carrièremogelijkheden.” Zo fantaseerde Sander tijdens zijn mbo-opleiding al over een functie als manager. “Ik hoorde dat leidinggevenden ver van de inhoud staan en niet weten wat er in de dagelijkse praktijk speelt. Laat mij het tegendeel bewijzen!”

Maar voorlopig is dat toekomstmuziek. “Ik ben nog lang niet uitgeleerd bij ENGIE. Na mijn hbo-studie dacht ik dat ik veel wist, nu blijkt dat er nog veel meer bij komt kijken. Wet- en regelgeving, bijvoorbeeld. Gelukkig biedt ENGIE mij een prettige leeromgeving met fijne collega’s!”

Het contact met WtbE Engineering verloopt vanaf het eerste moment prettig! Jeffrey en zijn collega’s zijn enthousiast en zorgen voor een uitstekende begeleiding”.

 

Sander Klamer, Junior Project Engineer bij ENGIE

Sander Klamer - Junior Project Engineer bij ENGIE
Wil je ook weten wat WtbE voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden