15 jaar WtbE
shape

Jubileum! 15 jaar WtbE

Blog

20 augustus 2020

De detacheerder van technisch personeel, WtbE, bestaat 15 jaar. Wat een mijlpaal!

De directeur van WtbE, Bert Blaauw, vertelt over de afgelopen jaren en bijbehorende mijlpalen en hoogtepunten, maar ook over de dieptepunten en leermomenten die het ondernemerschap met zich meebrengen.

WtbE; Het begin

“Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn vader was ondernemer en enkele broers van hem ook. Als klein jongetje liep ik wekelijks rond op zijn zaak, hielp ik mee met grasmaaien, reed ik rondjes met de heftruck en deed ik er af en toe vakantiewerk”, begint Bert.

Zelf heeft Bert niet altijd aan ondernemen gedacht. Dat begon pas voor het eerst een rol te spelen toen hij als consultant bij Cluster Detachering ging werken. “Toen ik destijds in 1998 het kantoor in Hoogeveen binnenliep dacht ik: ooit open ik misschien wel de deur van mijn eigen bedrijf. Ik heb daar een fantastische tijd gehad als consultant en ontzettend veel geleerd. Ik had hele leuke collega’s en we hebben keihard gewerkt, successen gevierd en veel lol gehad’.

Bert Blaauw
Bert Blaauw

Het ontstaan van WtbE

Op een gegeven moment ging Cluster fuseren met een ander detacheringsbureau (Draft), waardoor beide bedrijven fysiek bij elkaar kwamen te zitten. De combinatie tussen die twee culturen was op de meeste vestigingen geen succes en Bert bemerkte dat hij niet meer happy was.
“Het werk vond ik wel heel leuk, maar niet meer in die omgeving. Ik ben toen na gaan denken over wat ik eigenlijk wilde bereiken in mijn leven. Wil ik een baan in loondienst of ga ik het zelf proberen? En wat is het ergste wat er kan gebeuren? In het ergste geval lukt het niet, verlies je misschien een beetje geld, ga je weer solliciteren, los je de schulden af en komt alles weer goed. Als ik het niet zou proberen, zou ik er waarschijnlijk later spijt van krijgen”. Bert bedacht diverse plannen, maar koos uiteindelijk voor technische detachering. In de maanden daaropvolgend is hij begonnen met het schrijven van een ondernemersplan en een half jaar later (augustus 2005) was de oprichting van WtbE een feit!

De stap naar het ondernemerschap

“Ik was totaal niet bang om de sprong naar het ondernemerschap te wagen, maar de stap ernaartoe vond ik natuurlijk wel spannend. In mijn werk heb ik ontzettend veel vrijheid nodig en dat was dé grote reden om voor mijzelf te beginnen. Als ik ergens aan begin, dan wil ik het direct 100% goed doen”, vervolgt Bert. Dus begon hij vanaf de eerste dag vanuit zijn nieuwe kantoor in het IDEA Centers op het Zernikepark (zie foto) met acquisitie, bezoeken doen en intakes plannen. “Ik pakte de telefoon en mijn visitekaartenboekje en ben mij suf gaan bellen! Ik wilde zoveel mogelijk klanten bezoeken en trots vertellen dat ik voor mijzelf was begonnen.

Ik werkte iedere dag het klokje rond en had energie voor drie. De boekhouding deed ik zelf, evenals de klantbezoeken, technici spreken, netwerken, teksten schrijven, marketing, folders ontwerpen, beurzen organiseren, cv’s invoeren en vacatures uitzetten. Het voelde niet als werk, ik vond het geweldig”.

Als je doet wat je leuk vindt, dan hoef je nooit meer te werken

Binnen één jaar nam Bert een student aan, die één dag in de week alle cv’s ging invoeren. In 2007 stelde hij een interim recruiter aan, die twee dagen per week het recruitment-gedeelte ging oppakken. Daarna kwam er een secretaresse bij voor drie dagen in de week en begon hij met het aannemen van consultants.

Jacques komt bij WtbE

Jacques Mulder kwam WtbE in 2008 versterken als senior consultant en is inmiddels doorgegroeid tot commercieel manager. Jacques is destijds in 2001 bij Cluster komen te werken, en was in die periode een collega van Bert. Jacques vertelt: “Wat ik mij kan herinneren van de tijd dat Bert in loondienst werkte, was dat hij altijd van alles wilde doen: processen verbeteren, dingen bedenken en projecten uitvoeren. Hij wilde zijn creativiteit kwijt, zijn eigen tijd indelen en zijn eigen toekomst bepalen. En die vrijheid heeft hij later bij WtbE ook altijd aan zijn eigen werknemers gegeven.”

Inmiddels is WtbE vijftien jaar verder, zijn ze in vele opzichten gegroeid en hebben ze dieptepunten en hoogtepunten gekend. Bert vertelt dat Jacques in september 2019 tot commercieel manager is gepromoveerd. Deze keuze had een goede reden. Jacques was al jaren toe aan een nieuwe stap in zijn carrière en hij was al een tijdje bezig met het actief coachen van zijn collega’s. “Jacques tot commercieel manager benoemen was voor mij een logische stap”, zegt Bert.

Foto Van Jacques Mulder WtbE Augustus 2020
Jacques Mulder, Commercieel Manager

De grootste leerpunten

Bert vertelt: “Ik hield zo van mijn werk, dat het niet als werk voelde. Ik kon al mijn energie, creativiteit en passie er in kwijt”. In 2015 had WtbE een jaar vol met nieuwe projecten, uitdagingen en ook tegenslagen. WtbE was onder andere bezig met de verhuizing naar een nieuwe locatie aan de A7, het ontwikkelen van een nieuwe website, het uitbouwen van het kantoor in Hoogeveen en het inrichten van een nieuw CRM-pakket. Daarnaast was Bert ook nog mantelzorger voor zijn ouders. “Ik dacht, dat doe ik wel eventjes, dat kan ik allemaal wel aan. Maar eind 2015 knapte ik onverwachts, hetgeen resulteerde in een burn-out. Ik heb toen enkele maanden verplichte rust moeten nemen om te herstellen. Veel rust, regelmaat en sporten hebben mij geholpen om er weer bovenop te komen. Het positieve hieraan is dat ik veel van deze periode en over mijzelf heb geleerd”.

Memorabele hoogtepunten

Op de vraag wat in de afgelopen jaren het meest memorabele hoogtepunt was, antwoordt Bert: “Dat Jacques Mulder in mei 2008 bij mij kwam werken, was voor mij een memorabel moment”, vertelt Bert. “De beste consultant in mijn netwerk wilde bij mij komen werken! Hij is echt een topper in alle facetten en een hele fijne collega. In de beginjaren van WtbE probeerde ik hem al over te halen, maar toen zat hij nog goed op zijn plek bij zijn toenmalige werkgever. Na drie jaar is het mij eindelijk gelukt en hebben we onze samenwerking tijdens een etentje beklonken”.

Kantoor aan de A7

Ook memorabel was de verhuizing naar de A7. “Tien jaar lang zaten wij in een kantoor aan het Zernikepark. We huurden daar meerdere units. Het was een prima plek die je naar eigen wens kon aankleden. Maar ik kreeg geen energie meer van het kantoor en de locatie, het was hoog tijd voor een andere plek. Ik droomde van een A-locatie met dakreclame en langs een drukke weg. En dat is gelukt! We gingen van een oppervlakte van 110 naar 285m², met alle luxe waar ik van droomde. Een eigen keuken, douche, meerdere spreekruimtes, een lounge plek om te chillen, een auditorium voor seminars en workshops en ga zo maar door. En alle ruimte om door te groeien. Het kon niet beter.”

Kantoor WtbE Groningen Rozenburglaan 1
Kantoor WtbE aan de Rozenburglaan

Het dieptepunt

Het absolute dieptepunt voor Bert en voor WtbE was het overlijden van een zeer gewaardeerde collega Pieter Holtman in november 2017. Hij is destijds in december 2010 gestart als consultant en heeft zich zeven jaar lang keihard ingezet. Bert vertelt over Pieter: “Ik heb nog nooit een consultant meegemaakt die zo hard kon werken en zo veel werk kon verzetten als Pieter. Hij was een hele fijne collega, stond altijd voor iedereen klaar en had altijd een luisterend oor. Eigenlijk was hij veel meer dan een collega, hij was mijn maatje”. Voor Bert en zijn collega’s was het dan ook een schok en een zware periode toen ze hoorden dat Pieter ongeneeslijk ziek was en korte tijd later overleed. “Hij blijft voor altijd in onze herinnering.”

Het succes van WtbE

“Ik denk dat ik na vijftien jaar wel weet wie WtbE is en waarom wij succesvol zijn”. WtbE staat voor kwaliteit, oprechte interesse en daarnaast nemen de consultants tijd voor iedereen. “Ik vind het belangrijk dat we onze klanten kennen en andersom”, vervolgt Bert. “Dat we de klant advies durven geven, ook al ligt dat advies niet altijd in lijn met wat de klant vindt. Wij willen er het beste uithalen en zijn bereid om daar net iets harder voor te rennen. We gaan voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. De goede naam en het imago van WtbE is mij alles waard.”

“Bij WtbE worden alle successen gevierd, klein en groot. Opdrachtgevers willen met ons samenwerken om wie wij zijn als mensen, wij zijn geen snelle cowboys die komen en gaan. Wij zijn een serieuze en professionele organisatie en doen voor alles ons uiterste best. In de afgelopen vijftien jaar is dat geen enkele keer veranderd. Vrijheid, verantwoordelijkheid en plezier staat bij WtbE voorop”.
Dat plezier en die vrijheid in zijn of haar werk gunt Bert iedereen. Indien er bij WtbE een vacature voor een nieuwe collega openstaat, dan kiezen zij echt voor de man of vrouw die tegenover hen zit. De consultant moet zich succesvol voelen, gelukkig zijn en passen in het team.

Team WtbE Foto 2019
Team WtbE, vl.n.r. Bert, Wichard, Jeffrey, Matthy, Gabriëlle, André, Jacques

Trots op WtbE

“Ik ben ontzettend trots op WtbE, mijn team en ons imago. Trots op wat we hebben bereikt, op onze werknemers en collega’s. Ik ben super blij met onze opdrachtgevers, waarmee wij met sommigen al 15 jaar met alle tevredenheid samenwerken. En natuurlijk ben ik best trots op het feit dat we ondanks diverse crisisperiodes en dieptepunten nog steeds bestaan. Als we zo doorgaan zijn we wat mij betreft over 15 jaar nog steeds een gezonde en winstgevende organisatie”.

Helaas moeten wij het feestje klein houden in verband met de corona crisis. We kunnen ons jubileum jammer genoeg niet groots vieren met onze werknemers en opdrachtgevers. Dus die houdt u nog te goed!

Mijn oprechte dank aan iedereen die in onze dienstverlening gelooft en een bijdrage heeft geleverd aan ons bestaansrecht.

Bert Blaauw, algemeen directeur

Jubileum Header 15 jaar WtbE

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden