Team WtbE
shape

Van baan wisselen in 2023?

Waarom wel of waarom niet?

Blog

10 januari 2023

2022 was een jaar waarin verschillende records op de arbeidsmarkt werden verbroken. Er stond een recordaantal aan vacatures open. Voor elke 100 werklozen waren er 126 vacatures. Met zoveel openstaande vacatures daalde ook het werkloosheidspercentage tot 2,7 procent. Dit is sinds het begin van de metingen nog nooit zo laag geweest. Is dit dan het moment om een carrièreswitch te maken?

Wat vind je op deze pagina?

Team WtbE

Er zijn verschillende redenen om nu op zoek te gaan naar een nieuwe baan

Werknemers zijn aan zet. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers bereid om tot het uiterste te gaan bij het werven en behouden van personeel. Steeds meer werkgevers verhogen het salaris en zorgen voor gunstigere arbeidsvoorwaarden. Zo is de kans kleiner dat personeel elders een beter aanbod krijgt. Personeel werven wordt momenteel gedaan met mooie lokkertjes, zoals extra vakantiedagen of het vergoeden van een opleiding.

Omdat er sprake is van een personeelstekort zijn de eisen van veel werkgevers lager dan voor de coronapandemie. Het is gemakkelijker om een baan te vinden. Ook zonder de juiste ervaring. Wil je graag van baan veranderen? Dan is nu het juiste moment!

Subsidies voor een carrière switch

Vanaf maart 2022 stelt de Rijksoverheid het STAP-budget beschikbaar. Hiermee kan iedere werkende en werkzoekende jaarlijks een bedrag van € 1000,- krijgen om een cursus of opleiding te volgen. Zo krijgt iedereen de kans om zich te ontwikkelen.

In sommige sectoren, zoals de technieksector, is het personeelstekort zo groot dat bedrijven personeel uit andere sectoren werven. De nieuwe werknemers kunnen zich dan op kosten van het bedrijf laten omscholen. 

Betere arbeidsvoorwaarden bij een andere werkgever

Zoals eerder in deze blog ook al genoemd, kunnen werknemers tegenwoordig hoge eisen stellen. Het is momenteel gemakkelijk om vacatures en dus ook arbeidsvoorwaarden met elkaar te vergelijken. Het zou zomaar kunnen dat dezelfde functie elders wordt aangeboden, maar dan met een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden. In dit geval wordt het heel aantrekkelijk om van baan te veranderen. Toch zou dit niet doorslaggevend moeten zijn in je keuze voor een werkgever. Werkplezier en gezellige collega’s maken het werk vaak leuker en dienen ook meegenomen te worden in je overweging.

Op zoek naar service monteur vacatures?Op zoek naar proces engineer vacatures?
Werkgeluk Werkvloer

Er zijn ook redenen om niet op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Heb je veel plezier in je werk en ben je tevreden over je huidige werkgever? Dan hoef je helemaal niet van baan te wisselen voor een hoger salaris of betere arbeidsvoorwaarden. Vaak is er bij je huidige werkgever meer mogelijk dan je denkt. Door het personeelstekort kun je je werkgever gewoon om salarisverhoging en betere arbeidsvoorwaarden vragen. Het is tegenwoordig gemakkelijker om personeel te behouden dan om personeel te werven. Een werkgever is daardoor eerder geneigd om toe te geven aan de eisen van zijn personeel, want hij hoopt natuurlijk dat zijn werknemers bij hem in dienst blijven.

Wil je graag doorgroeien? Besef je ook goed dat er hiervoor waarschijnlijk genoeg mogelijkheden zijn bij je huidige werkgever. Ga hier eens het gesprek over aan en ontdek wat er mogelijk is! 

Laat je niet leiden door de arbeidsmarkt

Als je baan goed bevalt, is er geen enkele reden om een carrière switch te maken. Laat je vooral niet leiden door de arbeidsmarkt, maar zorg ervoor dat je gelukkig bent met je baan.  Als je gelukkig bent met het werk dat je doet, zal je minder snel geneigd zijn om van baan te wisselen.

Ook al biedt de huidige arbeidsmarkt mogelijkheden, laat je vooral niet onder druk zetten om van baan te wisselen. De mogelijkheid om een carrièreswitch te maken zal er volgend jaar en over tien jaar ook nog zijn.

Op zoek naar een betere baan? Ontdek onze vacatures!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link

De auteur van dit artikel

Meer weten?

Ilse Biermann, Commercieel Assistent

Ilse Biermann

Commercieel assistent backoffice

Ik ben het eerste aanspreekpunt voor WtbE. Ik ben behulpzaam en mag graag dingen regelen voor onze werknemer en mijn directe collega's. Mijn werkzaamheden zijn zeer divers: het beantwoorden van telefoontjes en e-mails, het opstellen van contracten en de facturatie behoren allemaal tot mijn taken. Ik krijg vooral energie van de variatie in mijn werk. Ik breng graag structuur aan in mijn werk en hierdoor zorg ik dat alles op orde is. Ik vind het fijn om goed contact te hebben met klanten en werknemers. Op deze manier bouw je vertrouwen op en dat vind ik belangrijk.

Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden