Team WtbE
shape

Je droombaan vinden in de techniek? Zo doe je dat.

Blog

24 oktober 2022

Een nieuwe baan in de technische sector vinden is voor veel mensen eerder een vervelend klusje dan een leuke bezigheid. Niet omdat ze niet graag willen werken maar vooral omdat het vinden van de juiste baan niet makkelijk is. Gelukkig bestaan er manieren waarop je die zoektocht een stuk eenvoudiger kunt maken. Onderstaande tips helpen je op weg.

3 belangrijke vragen om jouw droombaan te vinden

1. Wat zijn mijn sterke punten?

Zorg dat je je bewust bent van je sterke punten, zoals je vaardigheden, natuurlijke eigenschappen en talenten. Ben je iemand die graag én goed met mensen omgaat? Of is het juist zo dat je héél goed alleen kunt werken als de situatie dat vereist? Op basis van deze en meer vragen is het eenvoudiger om een selectie te maken van de jobs die bij je passen.

Als je meer inzichten over jezelf hebt, maak je een grotere kans om jouw droombaan in de techniek te vinden (bijvoorbeeld in de elektro-, mechatronica– of installatietechniek). Bij een sollicitatiegesprek zullen werkgevers merken dat je wéét wat je kunt en dat je zelfvertrouwen hebt. Dat maakt de kans op een volgende, succesvolle stap in je carrière meteen een stuk realistischer.

2. Wat zijn de werkmogelijkheden?

Het loont de moeite om onderzoek te doen naar de specifieke mogelijkheden in de sector waar je graag wilt werken. Hoe zit de markt precies in elkaar? Welke competenties zijn precies nodig? Welke type mensen werken er? Kan je je vinden in de visie en missie van een organisatie? Wat zijn de doorstroom mogelijkheden? Hoe verloopt het sollicitatieproces precies?

Het belangrijkste is dat je die vragen stelt bij organisaties waar je graag wil werken. Dat is advies van Jose Bokhorst, managing director Nederland bij Robert Walters Nederland. Zij zegt: “Het is goed om voor jezelf te bepalen waarom je bij een bepaald bedrijf wilt werken en dat je die informatie ook deelt met wervingsorganisaties.” Het zal de zoektocht naar een nieuwe baan alleen maar makkelijker en succesvoller maken.

3. Wie helpt mij bij het vinden van de perfecte baan?

Je kan zelf op zoek gaan naar passende vacatures. Je hebt via je eigen (online) netwerk misschien een leuke baan op het oog gekregen. Soms moet je het lot een beetje helpen en laat je je bijstaan door een professionele organisatie. Een groter netwerk, kennis van een specifieke markt en dus meer kans op de perfecte baan voor jou.

Er zijn bedrijven (uitzendbureaus, detacheringsbureaus) die jou graag willen helpen naar een volgende stap in jouw carrière. Echter, het ene bedrijf is het andere bedrijf niet. Ga voor een erkende, gevestigde en goede organisatie. Lees online reviews en vraag recensies op.

Plan een kennismakingsgesprek en stel vooraf opgestelde vragen. En vraag door tijdens het gesprek. Is het bedrijf gespecialiseerd in een een specifieke markt die jou interesseert? Hoeveel mensen hebben ze al aan een nieuwe baan geholpen? Hoe krijgt het bedrijf betaald? Hoe verloopt een sollicitatieproces? Wie is of zijn de contactpersonen?

Hulp nodig bij het zoeken naar een technische baan? Neem contact op.
Nieuwe Baan Techniek Tips

Handige tips bij het vinden van een nieuwe baan

1. Besef het belang van een goed netwerk

Je netwerk is belangrijk. Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans op een passende baan die bij je past. Via je netwerk kan je op de hoogte worden gebracht van komende vacatures. Werken er al connecties bij een bedrijf waar je wilt gaan solliciteren dan heb je vaak een streepje voor.

Jouw netwerk bestaat uit alle mensen die jou kunnen helpen bij het vinden van de nieuwe baan of een nieuwe functie. Dat kunnen oude collega’s zijn, mensen die je op een beurs hebt gesproken of gewoon je buurman. Tegenwoordig is het mogelijk je digitale netwerk te vergroten dankzij bijvoorbeeld een platform als LinkedIn. Besef dat persoonlijke contacten nog altijd beter zijn dan digitale contacten die je nog niet in het echt hebt ontmoet.

2. Vergeet de vacaturesites niet

Het is misschien een beetje een voor de hand liggende manier om snel een nieuwe baan te vinden maar het loont om regelmatig vacaturesites te bezoeken. Hierbij is het van belang dat je vertrouwt op die sites die zich toeleggen op jouw specifieke sector of bedrijfstak in de technische sector. De nieuwste vacatures ontvangen? Stel een handige Google alert in en krijg notificaties van nieuwe technische vacatures.

3. Lees sector-specifieke vakbladen

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en trends in de technische sector? Doen. Hou je kennis op peil zodat je altijd weet wat er speelt in jouw markt. Ga op zoek naar vakbladen of meld je aan voor vakspecifieke online nieuwsbrieven. Je krijgt op deze manier informatie uit eerste hand en blijf je helemaal up-to-date.

Bekijk al onze technische vacatures?

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link

De auteur van dit artikel

Meer weten?

Jacques Mulder, Operationeel directeur

Jacques Mulder

Operationeel directeur

Mijn naam is Jacques en ik lever al sinds 2008 een belangrijke bijdrage bij aan het succes van WtbE. Als mede-eigenaar van WtbE vervul ik de functie van Operationeel directeur. Het is mijn uitdaging om ervoor te zorgen dat de teams op onze kantoren in Groningen en Leeuwarden, optimaal kunnen functioneren. Ik ben een echte avonturier, die zowel zakelijk als privé mijn dromen najaagt. In mijn werk vind ik het heel belangrijk om meerwaarde te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van sollicitatietraining of carrière coaching. Mensen zijn altijd verbaasd dat ik zo snel tot de kern kom.

Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden