Elektrotechniek besturingskast met gekleurde draden
shape

Deze technische beroepen zijn schaars

Ook tijdens en na corona

Blog

8 oktober 2020

Deze technische beroepen zijn schaars

Sinds corona loopt de werkloosheid snel op. ‘200.000 extra werklozen’, kopte het CBS in juni 2020. In de daaropvolgende maanden kwamen er maandelijks zo’n 35.000 werklozen bij. En in augustus dit jaar waren er ruim 426.000 mensen werkloos. In het nieuws word je dagelijks met de neus op de feiten gedrukt: 6000 banen weg bij Shell, een tijdelijke sluiting van Solidus’ fabrieken, het faillissement van Machinefabriek van der Ploeg, 11 noodgedwongen ontslagen bij FC Groningen en nog veel meer bedrijven die in zwaar weer zitten.

Is dat een reden om je zorgen te maken? Misschien, maar het verschilt erg per branche. Als we kijken naar de techniek, is er nog steeds werk in overvloed. Zowel voor opgeleide technici als toekomstige ingenieurs. Voorlopig zal corona daar geen verandering in brengen.

Elektrotechniek besturingskast met gekleurde draden
Werken in de elektrotechniek

Schaarse beroepen in de techniek

Elk kwartaal analyseert het UWV de verhouding tussen vraag en aanbod in de arbeidsmarkt. Als er meer vacatures zijn dan mensen om de vacature te vullen, spreken we van een krapte in de arbeidsmarkt. Onlangs is er weer een nieuw rapport uitgekomen en wat blijkt? Technische beroepen pronken nog steeds bovenaan de lijst met schaarsteberoepen.

Technische beroepen met hoge baankans

  • Machinemonteurs
  • Elektrotechnisch ingenieurs
  • Bouwarbeiders afbouw
  • Elektriciens en elektronicamonteurs
  • Projectleiders industrie en bouw
  • Loodgieters en pijpfitters
  • Metaalbewerkers en constructiewerkers
  • Technici bouwkunde en natuur
  • Timmerlieden, lassers en plaatwerkers
  • Productiemachinebedieners

Staat jouw beroep er niet tussen?

Staat jouw beroep er niet tussen of wil je weten wat er voor jouw regio geldt? Daarvoor heeft de NOS een handig kaartje ontwikkeld. Kies een beroepsgroep en kijk hoe groot het personeelstekort in jouw woonplaats is. Tipje van de sluier: het tekort aan technici is landelijk.

Kaart Van Nederland Schaarse Beroepen 2020

Bron: NOS. In dit voorbeeld zie je dat er landelijk een groot personeelstekort voor monteurs is. Dit geldt ook voor andere technische beroepen.

Laat jouw carrière niet afremmen door corona!

Pandemie of niet: de technische branche biedt volop kansen. Voor, tijdens én na corona. Dit geldt zowel voor geschoolde technici als techneuten in opleiding. Dus… ben je niet tevreden over je huidige werkgever en twijfel je om iets anders te zoeken? Laat je vooral niet tegenhouden door corona. Er is vast een baan die beter bij jou past!

Omscholen vanwege corona

Overweeg je om jezelf om te scholen? Dat kan goed uitpakken, helemaal in de techniek. Neem bijvoorbeeld Anouk, die haar kantoorbaan verruilde voor de elektrotechniek. “Ik was boekhouder. Dodelijk saai vond ik dat. Nu ben ik de hele dag buiten aan het werk. Het werk is ontzettend leuk om te doen en de dag vliegt voorbij,” vertelt ze aan het AD. Voor de meeste technische beroepen moet je een opleiding volgen. In sommige gevallen, bijvoorbeeld voor Anouk, kan je tegelijkertijd werken en leren. Dan heb je gelijk inkomen. En in ruil voor het diploma krijg je veel werkzekerheid terug.

Vind jouw baan in de techniek via WtbE

WtbE Technische Detachering is hét bedrijf om jouw technische carrière te starten of om een andere baan te zoeken.

We hebben een groot netwerk met gave bedrijven en weten zelf ook veel van techniek. Daardoor kunnen we de interessantste vacatures selecteren, zowel voor starters als ervaren technici. Bekijk gelijk of er iets voor jou tussen zit!

Bekijk alle huidige vacatures

Heb je een vraag over een van de vacatures of wil je advies over jouw loopbaan? Ook dan kun je bij ons terecht. Vertel ons wat jij kan, wat je wil leren of welke branche jou leuk lijkt. Dan kijken wij bij welk bedrijf je zou kunnen solliciteren.

Vraag carrière-advies aan

 

Auteur: Anne von Gleich


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden