Team WtbE
shape

Ontwikkelingen op het gebied van industriële automatisering

Blog

1 mei 2023

In de industriële branche vinden er in hoog tempo innovaties plaats door de voortdurende investeringen in R&D (Reseach en Development). Deze investeringen leiden vervolgens tot dagelijkse doorbraken in technologieën. Vernieuwde technologieën bieden interessante nieuwe mogelijkheden binnen het optimaliseren van uw productieprocessen. Het wordt bijvoorbeeld eenvoudiger om op maat gemaakte oplossingen te creëren. Momenteel zijn er vier trends binnen de industriële automatisering die op korte termijn interessant kunnen zijn voor uw bedrijf.

Ontwikkelingen Technische Sector

Dit vindt u in deze blog!

1. Artificial Intelligence (AI)

U heeft de innovatieve mogelijkheden van AI waarschijnlijk al talloze keren voorbij zien komen. Deze technologie is niet alleen in de Industriële sector populair, maar biedt in verscheidene sectoren interessante mogelijkheden voor ontwikkelingen. Tegen 2025 zullen de investeringen in AI in bijna alle sectoren verdubbelen. De industrie kan door middel van intelligente machines en data de overgang maken naar een “Slimme Industrie.” Dit zal verdere verbeteringen binnen de productieprocessen stimuleren. Werknemers worden door AI ondersteund in hun besluitvorming doordat deze techniek gemakkelijk en objectief beslissingen kan maken op basis van actuele gegevens. Het is daarbij essentieel om relevante data uit verscheidene bronnen aan elkaar te koppelen. Dit kan worden gedaan met behulp van tools, zoals autonome robots, digital twins en predictive maintenance. AI maakt het mogelijk om verschillende schakels van het proces aan elkaar te koppelen. Dit leidt tot zowel lagere kosten als een hogere productiviteit en kwaliteit. In de toekomst kan dit zelfs resulteren in een volledig zelforganiserende keten.

2. Digitalisering

Digitalisering is belangrijk om ervoor te zorgen dat de industriële sector in de toekomst werkgelegenheid kan blijven bieden en economische groei en duurzaamheid kan blijven hanteren. Naast de investeringen in digitalisering is het belangrijk dat de ontwikkeling van nieuwe productietechnologieën voldoende gefinancierd worden. Dit zal zowel de concurrentiepositie van u, maar ook van de gehele sector, verbeteren. Digitalisering kan bijdragen aan een verkorting van doorlooptijden, het verminderen van fouten en de verhoging van kwaliteit. Daarnaast biedt ICT mogelijkheden voor vernieuwde verdien- en servicemodellen.

Door digitalisering tot prioriteit te maken, kan u optimaal profiteren van de vele voordelen die deze technologie te bieden heeft. Een belangrijk voordeel van digitalisering is dat data structureel toegevoegde waarde aan uw bedrijf kan bieden. Digitalisering kan helpen bij de versnelling van de doorlooptijd binnen het ontwerp- en productieproces. Door informatie beter aan te laten sluiten op het productieproces, ontstaan er minder onduidelijkheden in tekeningen tijdens de orderfase. Maar de voordelen van digitalisering gaan verder dan de productiefase. Ook in de gebruikersfase kan de toepassing van data bijdragen aan het verbeteren van de dienstverlening aan klanten. Gebruikersdata kan bijvoorbeeld worden ingezet om inzicht te krijgen in de behoeften van klanten en om gepersonaliseerde oplossingen te bieden.

Op zoek naar technisch personeel?

3. Smart Industry en Manufacturing

De ‘Slimme Industrie’ omvat alle digitaliseringen die gericht zijn op productiemiddelen, producten, organisaties en mensen. Het is een collectief van alle recente innovaties in productietechnologieën. Terwijl de consumentenmarkt al digitaal wordt aangestuurd door klanten, is er in de business-to-business markt nog ruimte voor verdere optimalisatie van digitalisering. Om deze reden staan momenteel digitalisering en de aanmoediging ervan hoog op de agenda bij brancheorganisaties en de overheid.

Belangrijke onderwerpen binnen smart toeleveringsketen:

 • Duurzaam produceren;
 • Een efficiënt en foutloze productie;
 • Slim en digitaal verbonden producten;
 • Slimme, extra (service)diensten bij een fysiek product;
 • Digitale ‘slimme industrie’, met verbinding van afdelingen en machines, waar data sturend is;
 • Flexibele (maatwerk)productie in kleine series;
 • Ondernemingen die digitaal verbonden zijn in de keten;
 • Verbetering van werkefficiëntie door technologische ondersteuning van personeel.

4. Robotisering

Om continue productieverbetering mogelijk te maken, zijn robotisering en industriële automatisering essentieel in veel maak- en assemblageprocessen. Bedrijven moeten deze componenten op orde hebben om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. Een essentieel aspect hierbij is dat bedrijven in staat zijn om zowel hoog- en lagere toegevoegde waarde-onderdelen binnen hun eigen lokale ecosysteem te produceren, en dit op een efficiënte wijze uit te voeren. Uit onderzoek van Deloitte en PWC komt naar voren dat de pandemie heeft geleid tot een aanzienlijke toename van automatiseringstechnologie in het afgelopen jaar. Robotisering kan processen versnellen en kosten besparen, waardoor bedrijven een concurrentievoordeel kunnen behalen.

De huidige trends in robotica omvatten:

 • Robots die samen met mensen kunnen werken en snel kunnen worden omgeprogrammeerd voor verschillende werkzaamheden. 
 • Robots die slimmer zijn en gemakkelijker geprogrammeerd kunnen worden.
 • Robots die digitaal verbonden zijn met productiewerkzaamheden en gekoppeld zijn aan het Industrial Internet of Things (IIoT) en de cloud. Dit biedt mogelijkheden om verdienmodellen te verbeteren.

In de wereld van industriële automatisering is het van belang om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en technologieën. De trends in AI, digitalisering, Smart Industry, en robotisering kunnen interessante mogelijkheden bieden voor uw bedrijf om efficiënter te werken, kosten te besparen, en de productkwaliteit te verbeteren. Door te investeren in deze ontwikkelingen kan uw bedrijf concurrerend blijven op de wereldmarkt en inspelen op de veranderende behoeften van klanten en consumenten.

 


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden