UMCG Vooraanzicht
shape

Op bezoek bij het UMCG Researchlab Oncologie

Updates

25 januari 2019

WtbE is sinds 2017 een van de sponsoren van de Groningen Swim Challenge, die zich inzet voor het UMCG Kanker Researchfonds. Afgelopen jaar was WtbE hoofdsponsor van het evenement waar door alle sponsoren en vele fanatieke zwemmers een recordbedrag van 225.000 euro is binnengehaald!

 

Rondleiding

Afgelopen maandag 21 januari kreeg ik van Gerda Klooster een rondleiding door het UMCG, waarbij we meerdere afdelingen van Oncologie bezochten. Gerda is projectleider bij het UMCG Kanker Researchfonds en tevens coördinator charitatieve fondsenwerving UMCG.

Tijdens de rondleiding bezochten we o.a. de polikliniek en het patiënten informatiecentrum, dat patiënten en familie aanvullende informatie geeft over (leven met) kanker. Deze informatie is aanvullend op de informatie die men van de arts en/of verpleegkundige ontvangt.

Verblijfsruimte De Stee

In het nieuwe Oncologie Centrum bezochten wij de verblijfsruimte De Stee. Dit is een rustige, sfeervolle ruimte voor oncologische patiënten en hun begeleiders die gedurende een dag langer moeten wachten op de volgende afspraak. De inrichting van deze verblijfsruimte is geschonken door de Stichting Vrienden van het UMCG.

Verblijfsruimte De Stee UMCG
In de verblijfsruimte ligt de nadruk op ontspanning en sfeer; de ruimte straalt warmte en geborgenheid uit.

Oncologisch Multidisciplinair Laboratorium (Mol)

Veel onderzoek in het UMCG staat in het teken van kanker. Wat is de ware aard van kanker? Hoe kunnen we betere diagnoses stellen en betere therapieën ontwikkelen? En hoe kunnen ex-patiënten zo gezond en zo goed mogelijk verder met hun leven? Dat zijn vragen waar onderzoekers en artsen samen keihard aan werken. We hebben in het MOL, Gerda de Vries (promovendus) aan het werk gezien.

Als promovendus doet zij kankeronderzoek. Zij kweekt voor haar onderzoek kankercellen in flesjes met suikerwater. Door de kankercellen te laten groeien op deze manier, kan er vanuit één kankercel veel onderzoek worden gedaan. Men vergelijkt beïnvloeding in een steriele omgeving. Tijdrovend maar ook effectief.

Op bezoek in UMCG Kanker Research Laboratorium
Gerda de Vries aan het pipetteren in een flowkast

Bert Blaauw kijkt naar kankercellen

Wij spraken ook dr. Bart Jan Wierenga. Hij is gepromoveerd en werkt als analist bij het laboratorium bijzondere hematologie. Hij was deze dag in de DNA/RNA ruimte en vertelde ons dat DNA zich splitst en dat RNA** de aanjager is van de eiwitten. Door eiwitten te bewerken kun je kankercellen beïnvloeden. Dr. Wierenga werkt aan de analyse van bewerkingen die uitgevoerd worden. Om de analyses te kunnen doen is speciale, dure apparatuur nodig. Voor aanschaf van geavanceerd apparatuur wordt vaak een beroep gedaan op het UMCG Kanker Researchfonds, omdat de aanschaf vaak niet uit andere bronnen gefinancierd kan worden. Met behulp van dit kankerfonds, dat geld ontvangt van particulieren, familiefondsen en sponsoracties wordt meer mogelijk op het gebied van kankeronderzoek. Met de beste apparatuur en wetenschappelijk onderzoeker wordt betere behandeling mogelijk en komt men steeds een stukje dichter bij genezing en voorkomen van kanker.

*DNA = een molecuul  dat zich in de celkern bevindt

**RNA = een eiwit dat zich in alle cellen bevindt en voornamelijk dient om de informatie die zich in de celkern bevindt te vertalen naar bruikbare eiwitten

Bert Blaauw op bezoek in UMCG Kanker Research Laboratorium
Bert Blaauw kijkt naar kankercellen

Indrukwekkend

De rondleiding was zeer indrukwekkend. Het was heel duidelijk dat er veel geld nodig is voor meer onderzoek naar kanker. Overal in het laboratorium staat op elke plek een apparaat die iets kan onderzoeken, en het kleinste apparaat kost al gauw 20.000 euro. Mede dankzij de opbrengsten van de Swim Challenge de afgelopen jaren (meer dan 500.000 euro) zijn diverse onderzoeken en aanschaf van apparatuur mogelijk gemaakt.

Laten wij in 2019 weer een recordomzet aan sponsor geld binnen halen!

Bert Blaauw, directeur WtbE BV

UMCG Research KankerfondsGroningen Swim Challenge

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden