Team WtbE
shape

Technici willen geen geld, die willen doorontwikkelen

Blog

30 januari 2023

Op de huidige arbeidsmarkt vinden er twee grote veranderingen plaats. Zo groeit de vraag naar technisch personeel, maar veranderen ook de werkzaamheden van deze technicus. Technisch personeel krijgt steeds vaker te maken met mondige klanten en moet hiermee om leren gaan. Hun werk heeft steeds meer een sociale component gekregen. 

Ondanks de opkomst van nieuwe technologieën, blijft de menselijke factor van groot belang in deze branche. Tegenwoordig krijgen technici steeds vaker de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in communicatieve vaardigheden en zelf-oplossend vermogen, terwijl ze tegelijkertijd hun technische vaardigheden versterken.

Wat vind je verder op deze pagina?

Technisch Personeel Uitzenden

Investeren in technici

Er is momenteel een groot tekort aan technisch personeel. ING heeft een schatting gemaakt, waaruit blijkt dat er jaarlijks een tekort is van ongeveer 20.000 mbo-technici. Het tekort leidt tot problemen voor bedrijven. Zo kunnen ze geen nieuwe opdrachten meer aannemen en in extreme gevallen zelfs niet meer aan hun verplichtingen voldoen.

Veel bedrijven zijn dus genoodzaakt om te investeren in technisch personeel. Er wordt niet alleen geïnvesteerd in het werven en opleiden van nieuw, technisch personeel, maar ook in het opleiden en ontwikkelen van het huidige personeel. Hierdoor blijven technici op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en zijn ze gemotiveerd om bij hun huidige werkgever te blijven werken.

Hierdoor wordt de werkwijze van een bedrijf efficiënter, maar dit maakt de kans dat technici elders gaan werken kleiner.   

Technici binden door ontwikkeling

Hoe verbindt u technici aan uw bedrijf en hoe voorkomt u dat personeel weggaat als ze elders meer kunnen verdienen? Dat is de vraag die veel bedrijven bezig houdt. Veel werknemers hechten waarde aan de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling, waardering van hun werkgever en betrokkenheid bij de organisatie.

Als dit goed zit, maakt het niet uit hoeveel een werknemer bij een andere werkgever kan verdienen. Daarom is het belangrijk om te investeren in het waarderen, ontwikkelen en betrekken van technici. Zo behoudt u uw personeel.  

Houd personeel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Technici spelen een belangrijke rol in het verrichten van technische werkzaamheden en het oplossen van problemen. Het is daarom erg belangrijk dat ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en technische vaardigheden.

Er bestaat een scala aan technische opleidingen, cursussen en certificaten die uw technici kunnen volgen om hun vaardigheden bij te schaven en te verbeteren.

Echter, technische vaardigheden alleen zijn tegenwoordig niet meer genoeg. De rol van technici is steeds socialer geworden. Als er bijvoorbeeld een monteur bij een klant komt, verwacht de klant dat hij ook meedenkt en actief helpt bij eventuele problemen.

Klanten verwachten dat de monteur uitleg geeft over hoe alles werkt en wat ze moeten doen als er problemen zijn, en het liefst dat hij kan inschatten dat ze hulp nodig hebben. De veranderende verwachtingen van de samenleving vereisen dat technici een communicatieve en proactieve houding aannemen.

Op zoek naar service monteur vacatures?

Laat technici van elkaar leren

Maar hoe biedt u uw personeel professionele ontwikkeling aan in communicatie- en proactieve vaardigheden? Vaak zijn mensen niet zo enthousiast over traditionele leertrajecten. Maar dat betekent niet dat ze niet willen leren.

Integendeel, veel technici worden juist enthousiast als ze kunnen zien hoe hun collega’s bij andere organisaties werken. Bovendien leren ze veel van andere werkwijzen. 

Technici willen zich graag ontwikkelen en verbeteren in hun werk. Daarom kunt u ze professionele ontwikkeling aanbieden door middel van peer-to-peer leren. Technici krijgen de kans om van elkaar te leren, bijvoorbeeld door andere bedrijven te bezoeken of door ervaringen en kennis te delen tijdens bijeenkomsten.

Op deze manier kunnen technici zich ontwikkelen op een manier die hen aanspreekt en interesseert, zonder dat ze zich gedwongen voelen om opnieuw in de schoolbanken te zitten.

Maar gaat uw personeel dan niet ergens anders werken?

Wordt de kans dat personeel ergens anders aan de slag gaat niet groter als ze bij een ander bedrijf gaan kijken? Integendeel, het wakkert juist de trots voor hun eigen bedrijf aan. Het is vergelijkbaar met een sportevenement, een lid van een team is trots op zijn eigen club.

Zo zijn technici ook trots op hun eigen organisatie als ze vertellen over hun werkwijzen.

Laat uw personeel hun leven lang leren

De overheid heeft verschillende initiatieven opgezet, waardoor mensen hun hele leven lang kunnen blijven leren. Zo geeft het STAP-budget werknemers de kans om een cursus te volgen. Dit budget wordt ieder jaar beschikbaar gesteld voor iedere werknemer en werkzoekende in Nederland.

Maar dit is niet het enige wat de Rijksoverheid doet om mensen de kans te bieden om te leren. Met het Levenlanglerenkrediet kunnen werknemers een lening aanvragen voor het volgen van een opleiding.

WtbE Academy

Bij WtbE bieden wij onze werknemers ondersteuning in de vorm van diverse trainingen en workshops. Een aantal keren per jaar opent de WtbE Academy haar deuren en worden trainingen gegeven, waarbij er kennis wordt gedeeld. Zo zorgen we ervoor dat ons personeel altijd voldoet aan de verwachtingen van de klanten en de hoogste kwaliteit van service biedt.

Door deze zorg te dragen voor de professionele ontwikkeling van onze technici, zorgen we ervoor dat zij zich op elk moment kunnen aanpassen aan de veranderende eisen van de markt.

Op zoek naar technisch personeel?

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden