Harbour Plymouth
shape

Time flies when you’re having fun!

Blog, Updates

10 april 2018

Acht maanden! Zo lang wonen mijn gezin en ik alweer in Engeland. Hier zeggen ze ook: time flies when you’re having fun! En fun, dat hebben we.

Nu we de winter langzamerhand achter ons laten, komt het zeilseizoen weer in zicht. Laatst zijn we voor het eerst weer even gaan zeilen. Wat een luxe dat we zo dichtbij de zee wonen, en dat we zelfs uitkijken op de riviermonding van de Tamar. In de winter hebben we mooie strandwandelingen gemaakt die nooit vervelen, omdat door het getijverschil van meer dan 5 Een luxe dat we zo dichtbij de zee wonen - WTBEmeter de omgeving constant veranderd. Bij eb komen er opeens grote rotsen tevoorschijn, waar de kinderen natuurlijk op moeten klimmen. Daarnaast hebben we imposante landhuizen en kastelen bezocht. Ook voor de kids is dit erg leuk. Wij zijn lid geworden van The National Trust en The Wildlife Trust en die hebben in hun aanbod veel aandacht voor de kinderen. Oh, en Dartmoor natuurlijk, het nationale park. Dat ligt hier vlakbij. Het is een heidegebied met veel grijze granieten heuveltoppen. We hebben een boekje gekocht met wandelroutes door het park en inmiddels hebben we daar al redelijk wat voetstappen liggen! Het mooie aan dit avontuur is dat we als familie hechter dan ooit zijn. Ik vlieg regelmatig naar Nederland voor mijn werk, maar dan kan ik niet wachten om weer terug naar Engeland te gaan – want dan mis ik mijn gezin.

De feestdagen

De winter is voorbij gevlogen. Ook de feestdagen hebben we hier doorgebracht. Dat was toch wel heel bijzonder, omdat je zoveel verschillen opmerkt. Kerst in Engeland is echt een ‘big thing’. Ten eerste word je overal uitgenodigd voor kerstborrels. Het kerstdiner vindt overigens veelal rond het middaguur plaats, en als je dan buiten de deur wil eten, dan moet je in oktober al reserveren bij een restaurant of pub, anders ben je echt te laat en moet je die kalkoen toch nog zelf klaarmaken! Overigens moet je wel diep in de buidel tasten, want de Engelse horeca hanteert speciale kersttarieven… Maar ach, als je er dan toch bent! Skype meeting WTBE

Ik heb geprobeerd om in de week van woensdag 13 december bij de WtbE kerstborrel aanwezig te zijn, maar wegens teveel sneeuwval op Schiphol werden alle vluchten geannuleerd. Dankzij de techniek van tegenwoordig was ik tijdens de kerstborrel toch aanwezig. Via Skype heb ik toch nog met alle werknemers kunnen spreken en getoost op het nieuwe jaar!

Met Christmas time word je in Engeland overspoeld met kaartjes en cadeautjes. Daar waar de kerstkaartjes-traditie in Nederland een beetje op z’n retour lijkt te zijn, is december voor de Engelse post een drukke tijd! Voor iedereen moet je cadeautjes kopen. Vooral onze kinderen hebben veel cadeaus gekregen en héél veel chocola. Dat was met de Paasdagen ook weer het geval. Er liggen kilo’s aan enorme chocolade-eieren in de keukenkastjes, we kunnen er gewoon niet tegen eten. De kinderen krijgen ze van iedereen: van school, van de buren… zo genereus!

Engelse hartelijkheid

De Engelse mensen die we kennen zijn ontzettend vriendelijk, beleefd en hartelijk. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in ons. We hebben het met onze omgeving ook wel eens over de Brexit, die voor ons best moeilijk te begrijpen is. Iedereen die wij spreken vindt de Brexit eigenlijk jammer en heeft tegen gestemd! Dat maakt Engeland tegelijkertijd ook weer erg interessant. Het land kent een diepe tweedeling – een soort sociale kloof tussen arm en rijk.
Je verwacht het misschien niet, maar er is veel armoede in Engeland. Elke stad kent wel enkele wijken waar je deze armoede duidelijk kunt zien. In Plymouth is dat onder andere de wijk Stonehouse. Hier lagen vroeger de scheepswerven, hier woonden visserlui en arbeiders die het zware lichamelijke werk moesten doen. Het was vroeger tevens het red-light-district van Plymouth. Een gedeelte van Stonehouse is mooi opgeknapt, maar andere delen van de wijk lijken maar niet los te kunnen weken van dat armoedige karakter. Hier vind je grote complexen met sociale huurwoningen, waar het niet zelden voorkomt dat drie generaties werkloos zijn. Aan de ene kant biedt Engeland de hoger opgeleide segmenten van de samenleving alle kansen van de wereld – maar kun je wat minder goed meekomen, dan krijg je het flink lastig in deze maatschappij.
Ik krijg nu echt het gevoel Engeland als land steeds beter te kennen en te snappen – dat is nou het mooie als je ergens voor langere tijd woont. Dan zie je juist deze dingen, die je anders niet zou zien.

Werken in Engeland

Een ander element dat ik ervaren heb, is dat de Engelse manier van werken flink verschilt met die in Nederland. Ik werk natuurlijk vanuit een open werkplek, waar nog meer professionals werken, dus ik krijg wel een beetje mee hoe het er bij andere bedrijven aan toe gaat. Beleefdheid staat in eerste instantie voorop, maar dat kan snel omslaan in een harde bedrijfsvoering met een sterke hiërarchie.

Communicatie WTBE

Daar zou ik niet tegen kunnen, tegen die houding. Dat past gewoon niet bij mij. Hoe fijn is het dus, dat ik hier in Engeland gewoon voor WtbE kan blijven werken. Dat gaat overigens nog steeds prima. Bijna alle communicatie verloopt via de telefoon, WhatsApp en Skype. Ik blijf ook nog gewoon mijn sollicitatie workshops geven bij de Hanze Hogeschool, maar dan via een live verbinding op een groot scherm. Dat is heel leuk! Om de twee maanden vlieg ik naar Nederland om mijn klanten en (gedetacheerde) collega’s te bezoeken. Vreemd genoeg heb ik bij die reisjes altijd kleine tegenslagen gehad, zoals vertragingen. Stiekem vind ik dat wel grappig, want het lijkt net of ik niet weg mag uit Engeland. Een teken dat ik nog even moet blijven. En dat bevalt me wel!

See you next time!

Jacques Mulder


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden