Team WtbE
shape

Werken aan ontwikkeling, werken aan soft skills!

Blog

22 mei 2024

Het wordt steeds belangrijker bij een sollicitatie: soft skills. Deze skills kunnen het verschil maken in een sollicitatieproces of bij een promotie. In deze blog vertellen we je hoe je soft skills optimaal inzet. Zo behaal je nog meer succes bij een sollicitatie of kom je eerder in aanmerking voor een promotie.

Wat vind je op deze pagina?

Team WtbE

Wat zijn soft skills?

Voordat we verder in kunnen gaan op dit onderwerp, is het belangrijk om te weten wat de term soft skills precies inhoudt. Soft skills is een andere benaming voor ‘people skills’ en ‘personal skills’. Het is zo veel meer dan alleen communicatieve vaardigheden. Soft skills houden bijvoorbeeld in dat je goed kunt samenwerken in een team, maar ook dat je over organisatorische vaardigheden beschikt.

Deze skills zorgen er ook voor dat je niet panikeert bij een conflict en dat je jouw collega’s kunt overtuigen van jouw ideeën. Soft skills samengevat in één zin: het functioneren van mensen op de werkvloer, zelfstandig en in teamverband.

Hoe worden soft skills ingezet op de werkvloer?

Soft skills zijn persoonlijke eigenschappen en vaardigheden die van belang zijn voor het functioneren op de werkvloer. Ze beschrijven hoe je met jezelf, met anderen en met je werk omgaat. Voorbeelden van soft skills zijn: organisatietalent, aandacht voor detail, creativiteit, samenwerken, communicatievaardigheden en emotionele intelligentie.

Bedrijven hechten veel waarde aan soft skills omdat ze veel vertellen over hoe iemand zijn of haar werk zal doen. Zo kan bijvoorbeeld het feit dat iemand een goede communicator is, betekenen dat deze persoon goed samen kan werken met anderen.

Hoewel het hebben van een diploma en werkervaring belangrijk is, kunnen soft skills het verschil maken in de manier waarop iemand zijn of haar werk doet en hoe succesvol hij of zij is in een bepaalde functie.

Welke soft skills waarderen recruiters het meest?

Recruiters waarderen een aantal specifieke eigenschappen bij kandidaten omdat ze aantonen dat iemand professioneel is en goed kan functioneren op de werkvloer.

Zo wordt bijvoorbeeld een sterke werkethiek gewaardeerd omdat het laat zien dat iemand punctueel is en initiatief neemt. Betrouwbaarheid is belangrijk, want het geeft aan dat iemand zijn of haar beloftes nakomt en verantwoordelijkheid neemt.

Een positief ingesteld persoon zal sneller geneigd zijn om problemen op te lossen in plaats van zich erdoor te laten ontmoedigen. Sterk gemotiveerde kandidaten zetten zich sterk in voor hun werk en zijn gemotiveerd om te excelleren.

Teamspelers kunnen goed samenwerken en dragen bij aan een positief teamklimaat.

Goed georganiseerde kandidaten zijn in staat om hun tijd en middelen efficiënt te gebruiken en prioriteiten te stellen. Stressbestendigheid is belangrijk omdat het laat zien dat iemand goed om kan gaan met druk en stressvolle situaties.

Communicatieve kandidaten zijn duidelijk en effectief in hun communicatie, zowel mondeling als schriftelijk. Flexibele kandidaten zijn open voor verandering en kunnen zich aanpassen aan nieuwe situaties of vereisten.

Tot slot wordt zelfzekerheid gewaardeerd omdat het laat zien dat iemand vertrouwen heeft in zijn of haar vaardigheden en beslissingen.

Het verschil tussen soft skills en hard skills

Hard skills zijn specifieke kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een bepaalde baan. Ze kunnen gemeten worden met objectieve criteria, zoals je diploma of testscores. Soft skills zijn vaardigheden die moeilijker te meten zijn, zoals leiderschap, teamwerk en stressbestendigheid. Hoewel het moeilijker is om deze vaardigheden te meten, is het niet onmogelijk.

Bijvoorbeeld, iemand kan goed zijn in het geven en ontvangen van feedback of in staat zijn om rustig te blijven in moeilijke situaties.

Op zoek naar Engineering vacatures?
Soft Skills Zijn Belangrijk

Het belang van soft skills

Dat jij uniek bent, betekent nog niet dat jouw diploma uniek is. Er staan genoeg anderen voor dezelfde baan in de rij met hetzelfde papiertje. Daarom is het belangrijk om je te onderscheiden met behulp van soft skills. Soft skills zorgen ervoor dat je een grotere kans maakt om jouw droombaan te vinden. Maar dat is niet de enige reden dat soft skills belangrijk zijn. We geven je een aantal redenen.

1. Hoe goed je past bij een bedrijf hangt af van je soft skills.

Elke organisatie heeft specifieke vaardigheden waar ze belang aan hechten. Deze vaardigheden worden steeds belangrijker omdat de werkomgeving vandaag de dag gericht is op mensen en hun interacties met elkaar. Dit betekent dat vaardigheden die niet automatisch kunnen worden verricht, zoals klantgerichtheid, creativiteit en kritisch inzicht, belangrijk zijn voor bedrijven die succesvol willen blijven in de toekomst. Daarom worden interpersoonlijke eigenschappen zo zwaar gewogen bij de keuze van werknemers. Ze zijn nodig om succesvolle klantrelaties op te bouwen.

 2. Soft skills kun je trainen.

Hard skills, zoals een diploma en technische vaardigheden, zijn belangrijk om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen. Deze kennis kan gemeten worden en kan worden geleerd. Het soort diploma is minder belangrijk. Hard skills worden steeds vaker tijdens het werk geleerd, maar hiervoor is een sterk leervermogen nodig dat op school kan worden ontwikkeld. 

Soft skills zijn moeilijker te leren, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Je kunt je soft skills verbeteren met motivatie, doorzettingsvermogen en training. Soft skills zijn dus niet iets wat je wel of niet hebt, maar iets waar je beter in kunt worden.

3. Je wordt beoordeeld op je soft skills.

Zelfs als je een technische functie hebt, is het belangrijk om goed te kunnen uitleggen waarom bepaalde stappen genomen worden. Soft skills, zoals leiderschap en customer service, worden belangrijker naarmate je hoger klimt in de bedrijfshiërarchie. Bovendien kun je de getrainde soft skills levenslang toepassen, ongeacht de veranderingen op je carrièrepad.

4. Je financiële situatie wordt bepaald door soft skills.

Je financiële succes hangt vooral af van je sociale vaardigheden, zoals communicatie, teamwork en hoe je omgaat met verandering. Dit is belangrijker dan technische vaardigheden voor je carrière. Oefen daarom je sociale vaardigheden!

Je kunt je sociale vaardigheden niet alleen op je werk verbeteren, maar ook in andere delen van je leven. Je kunt ze sneller ontwikkelen door met anderen samen te werken en door actief te zijn in groepen, zoals een jeugdbeweging of sportclub. Als je deze activiteiten doet, kan het zijn dat je al veel sociale vaardigheden hebt ontwikkeld die je kunt toepassen op de werkvloer.

5. Onderscheid jezelf van anderen.

Elk jaar komen er veel mensen met hetzelfde diploma op de arbeidsmarkt. Waarom krijgt kandidaat X de baan en niet iemand anders? Vaak is het omdat hun soft skills beter zijn. Soft skills maken het verschil tussen kandidaten met vergelijkbare technische vaardigheden. Soms zijn mensen met veel technische vaardigheden niet succesvol omdat ze anderen niet goed kunnen overtuigen met hun sociale vaardigheden. Soft skills geven waarde aan technische vaardigheden. Je bent beter in staat om jezelf te onderscheiden van de concurrentie.

Op zoek naar proces engineering vacatures?
Communicatieve Skills Achter De Laptop

Soft skills in de praktijk

Voordat je weet hoe je soft skills toepast, is het belangrijk om te bedenken in welke soft skills je uitblinkt. Ben je communicatief sterk, kun je goed presenteren of ben je beter in luisteren? Bepaal de soft skills waar je over beschikt. Vervolgens kun je deze skills in je cv integreren. 

Maak een cv met soft skills

Weet je in welke soft skills jij uitblinkt? Voeg ze dan toe aan je cv, met specifieke voorbeelden. Dit is belangrijk, omdat sociale vaardigheden de waarde van je technische vaardigheden kunnen vergroten. Bovendien kunnen sociale vaardigheden het verschil maken tussen jou en andere kandidaten met vergelijkbare technische vaardigheden.

Het is aan te raden om specifieke voorbeelden te geven van hoe je sociale vaardigheden in de praktijk hebt gebruikt, bijvoorbeeld door te laten zien dat je goed in teamverband werkt, aandacht hebt voor detail, een goed werkethos hebt, flexibel bent en goed kunt organiseren. Dit maakt duidelijk wat jouw persoonlijke bijdrage was aan het succes van een project of taak.

Ook de lay-out van je cv kan helpen om je sociale vaardigheden duidelijk te laten zien. Een hybride cv, waarbij je ervaring, opleiding en technische vaardigheden in het midden zet en sociale vaardigheden aan de linkerkant, kan daarbij helpen. Zo kunnen recruiters meteen zien wat jouw relevante ervaring en vaardigheden zijn.

Hoe meer, hoe beter?

Niet bij soft skills. Benadruk alleen soft skills op je cv die relevant zijn voor de baan en het bedrijf waar je solliciteert. Hiervoor dien je onderzoek te doen. Overdrijf niet en vertel altijd de waarheid. Doe je dit niet? Dan is de kans erg groot dat je bij je sollicitatiegesprek door de mand valt. 

Licht de soft skills die op je cv staan ook altijd toe met voorbeelden. Vertel in welke situaties je de skill hebt toegepast. Zo bewijs je dat je ook echt over die vaardigheden beschikt. 

Train je soft skills

Wil je meer professioneel succes behalen? Train je soft skills! Soft skills zijn belangrijk voor professioneel succes en kunnen ontwikkeld worden als je er de motivatie voor hebt. Tegenwoordig zijn er verschillende online bronnen beschikbaar, zoals Youtube, blogs en LinkedIn Learning. Maar je kunt je soft skills ook trainen door persoonlijke coaching en mentoring. 

Hoe dan?

Het begint met inzicht in je eigen groeipunten en het willen verbeteren ervan. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • Bekijk de video’s van Gary Vaynerchuk. In zijn video’s vertelt hij je bijvoorbeeld meer over zelfvertrouwen en motivatie;
  • Houd je van blogs? Lees dan de blogs van Shuman Kher. Ze deelt bijvoorbeeld tips om beter te worden in communiceren;
  • Met een LinkedIn premium account kun je online cursussen volgen. Hier zitten ook genoeg cursussen bij, waarmee je jouw soft skills kunt trainen. Bovendien krijg je met LinkedIn premium job insights. Hiermee zie je banen waarvoor je een goede kandidaat zou zijn; 
  • Vind een online coach die je kan helpen met het verbeteren van jouw soft skills;
  • Vraag hulp aan vakgenoten bij het ontwikkelen van je soft skills. Dit kun je onder andere doen op Interpersonal Stack Exchange. Hier kun je anderen raad vragen over sociale vraagstukken. 

Train je soft skills met de WtbE Academy

Wil je jouw carrière graag een boost geven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan de trainingen van de WtbE Academy! Een aantal keer per jaar worden trainingen gegeven waarbij je vakgenoten kunt ontmoeten en kennis kunt delen. Hier vergroot je je netwerk en train je je soft skills. Skills die je in je huidige werkzaamheden, maar ook in de toekomst kunt toepassen.


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden