Team WtbE
shape

Zo voer je een sollicitatiegesprek: 10 tips

Blog

5 juni 2023

Het sollicitatieproces kan uitdagend en complex lijken. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Bij WtbE, jouw specialist in technische detachering, begeleiden we je graag in deze spannende periode. Daarom hebben we besloten om onze inzichten te delen om je te helpen bij je sollicitatiegesprek. Ongeacht of je een beginnend technicus of een ervaren professional bent, deze sollicitatietips kunnen van grote waarde zijn. Ze maken je sollicitatieproces efficiënter en maximaliseren je kansen op succes. Samen zetten we de volgende stap richting jouw ideale technische functie.

Sollicitatiegesprek voeren

Wat vind je in deze blog?

1. Bereid je goed voor op het gesprek

Allereerst is het belangrijk om je goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Het is dan ook handig om vooraf al te weten welke functie jouw gesprekspartner heeft. Vraag dus gerust wie jouw gesprekspartner zal zijn. Met deze informatie krijg je al een beter beeld van de mogelijke gespreksdynamiek.

Besteed vervolgens tijd aan het onderzoeken van de visie van de werkgever en algemene informatie over het bedrijf en de sector.  Hierdoor krijg je inzicht in wat het bedrijf waardeert en hoe het functioneert binnen de industrie. Dit helpt je om zelfverzekerd het gesprek in te gaan en de nadruk te leggen op punten die voor de werkgever van belang kunnen zijn. Je blijft natuurlijk altijd jezelf, maar vanuit een goed geïnformeerde en positieve invalshoek.

Onthoud, net zoals werkgevers je online aanwezigheid bekijken, kun jij hetzelfde doen om je voor te bereiden. Zoek naar informatie over de cultuur van het bedrijf, hun missie en waarden, en hoe deze zich verhouden tot de functie waarvoor je solliciteert.

2. Stel voldoende vragen tijdens het gesprek

Nu je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf, de sector en zelfs naar de persoon met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren, kun je tot relevante gespreksonderwerpen komen. Gebruik deze kennis om inzichtelijke vragen te stellen, maar wees respectvol – je doel is om interesse te tonen, niet om je gesprekspartner ongemakkelijk te maken.

Laat je gesprekspartner veel aan het woord zijn en luister aandachtig. Toon oprechte interesse in het bedrijf en in je gesprekspartner zelf. Vraag door op gegeven antwoorden en complimenteer waar gepast. Mensen praten over het algemeen graag over zichzelf. Hierdoor krijg je niet alleen waardevolle informatie waarop je later kunt inspelen, maar zorg je er ook voor dat je gesprekspartner een positief gevoel overhoudt aan het gesprek met jou. En dat is al een grote stap richting je nieuwe technische functie.

3. Laat je wensen nog even achterwege

Het stellen van vragen tijdens een sollicitatiegesprek is een effectieve manier om te laten zien dat je geïnteresseerd bent en iets wilt bijdragen aan het bedrijf. Maar het is belangrijk om je focus juist te kiezen. Probeer in dit stadium van het gesprek je vragen niet te richten op je salaris, arbeidsvoorwaarden of verlofregelingen. Als het gesprek goed verloopt, zullen deze onderwerpen vanzelf ter sprake komen.

Gebruik je vragen ook niet om kritiek te uiten op je gesprekspartner of het bedrijf. Het is natuurlijk prima om vragen te stellen over bepaalde keuzes die het bedrijf heeft gemaakt, maar zorg ervoor dat je deze vragen vanuit een positieve en constructieve hoek stelt. Je doel is om een beter inzicht te krijgen, niet om een conflict te veroorzaken.

Vind alle proces engineer vacatures.

4. Spreek af op een plek waar jij je comfortabel voelt

Een sollicitatiegesprek op de werkplek geeft je een voorproefje van de sfeer en bedrijfscultuur. Dit kan je helpen bij de keuze voor de werkgever. Echter, het kan ook extra druk met zich meebrengen. Je bevindt je namelijk in een onbekende omgeving, terwijl je gesprekspartner in zijn of haar comfortzone is. Bovendien kunnen de vele nieuwe indrukken en eventuele aandacht van toekomstige collega’s overweldigend zijn.

Als je merkt dat deze situatie jou kan ontregelen, overweeg dan om een neutralere locatie voor het gesprek voor te stellen. Een informeel café of lunchplek in de buurt kan een goede optie zijn. Op neutraal terrein zijn de omstandigheden gelijk voor beide partijen, zonder extra afleidingen. Hierdoor kun je je volledig concentreren op het gesprek zelf. Het belangrijkste is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt, zodat je je op je best kunt presenteren.

5. Geef in het gesprek al antwoord op mogelijke vragen

Een sollicitatiegesprek kan spannend zijn, vooral omdat je niet altijd precies weet welke vragen je kunt verwachten. Maar er zijn bepaalde onderwerpen die vrijwel altijd aan de orde komen, zoals je huidige rol, je sterke en zwakkere punten, je toekomstvisie, je indruk van het bedrijf en waarom je denkt dat je goed bij de functie past. Zorg ervoor dat je op deze onderwerpen bent voorbereid.

Schrijf bijvoorbeeld een korte ‘elevator pitch’ over jezelf en bedenk hoe je je sterke punten zou omschrijven. Probeer deze punten vervolgens proactief in het gesprek te verwerken. Je hoeft niet te wachten tot een specifieke vraag wordt gesteld. Integreer deze informatie subtiel in je antwoorden of in de vragen die je zelf stelt.

Bijvoorbeeld: “Ik las op jullie website dat jullie een gestructureerde aanpak hebben voor het uitvoeren van projecten. Dat sprak me enorm aan omdat ik ook waarde hecht aan efficiënte planning en betrouwbaarheid. Kun je me wat meer vertellen over hoe dit in de praktijk werkt?”

Zorg er daarnaast voor dat je je niet te veel zorgen maakt over vragen die je niet kunt voorbereiden. Dat is juist het idee achter die vragen. En vergeet niet dat door zelf vragen te stellen, je de controle over het gesprek enigszins kunt behouden.

Solliciteren

6. Besef je dat er ook druk bij je gesprekspartner ligt

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je het gevoel hebben dat elke uitspraak en actie van je onder een microscoop ligt – en in zekere zin is dat ook zo. Een sterke eerste indruk kan cruciaal zijn voor het verloop van het proces. Maar het is waardevol om te beseffen dat de bal niet alleen bij jou ligt. Je gesprekspartner heeft net zo goed iets te bieden: de functie, zichzelf en de organisatie.

Zij zijn op zoek naar een persoon die niet alleen competent is, maar ook enthousiast is om bij te dragen aan het bedrijf. Bovendien hebben ze een reputatie hoog te houden, dus het is van groot belang dat het bedrijf ook in een positief licht staat. Bovendien kan het succes van het gesprek ook voor hen gevolgen hebben.

Wees je dus bewust van de wederzijdse belangen in het gesprek. Dit besef kan je helpen om met meer zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek aan te gaan.

7. Blijf positief tijdens het gesprek

Onthoud dat positiviteit en professionaliteit sleutel zijn in een sollicitatiegesprek. Niemand is geïnteresseerd in het horen van negativiteit of klachten. Heb je een uitdagende ervaring bij je vorige werkgever gehad, of had je meningsverschillen met je collega’s of het management? Pak deze kwesties op een constructieve manier aan, in plaats van in een negatieve toon.

Mogelijk zie je bij het bedrijf waar je solliciteert zaken die je anders zou aanpakken. Dit is een natuurlijk aspect van groei en verbetering, maar zorg ervoor dat je dit op een positieve en respectvolle manier overbrengt. Beperk kritiek tot wanneer het wordt gevraagd of wanneer het werkelijk relevante waarde toevoegt aan je betoog. Uiteindelijk is je doel om een indruk van professionaliteit en opbouwende inbreng te wekken, wat zal helpen bij het succes van je sollicitatiegesprek.

8. Houd rekening met meerdere gesprekspartners

Soms zitten er bij een sollicitatiegesprek meerdere personen. Dit kan het gesprek een stukje lastiger maken, gezien het aantal ogen dat op je gericht is en de aandacht die je moet verdelen. Je zult waarschijnlijk verschillende reacties van de aanwezigen opmerken. Sommigen zijn mogelijk meteen geïnteresseerd, terwijl anderen terughoudender zijn. Het is normaal om je te willen richten op degenen die al open lijken te staan voor jou en je ideeën.

Echter, het is essentieel om aandacht te besteden aan degenen die nog niet overtuigd zijn. Deze personen zijn mogelijk degenen die je het meest nodig hebt om te overtuigen. Let op hun lichaamstaal, zoals gekruiste armen of het regelmatig wegkijken, en doe je best om hun interesse te winnen. Het succes van je sollicitatiegesprek hangt mogelijk af van je vermogen om hen te overtuigen.

Bekijk onze elektrotechniek vacatures.

9. Neem de tijd voor reflectie

Na het afronden van je sollicitatiegesprek, is het belangrijk om de tijd te nemen voor een korte reflectie. Vraag jezelf af hoe het gesprek volgens jou is verlopen. Waren er vragen waarop je niet zo sterk kon antwoorden als je had gewild? Wat waren de punten in het gesprek die je aantrekkelijk vond? Zijn er nog vragen over de functie of het bedrijf die onbeantwoord zijn gebleven?

Deze zelfevaluatie zal niet alleen nuttig zijn voor toekomstige sollicitatiegesprekken, het zal je ook helpen om je voor te bereiden op een eventueel vervolggesprek bij hetzelfde bedrijf. De details en indrukken van het gesprek zitten nog vers in je geheugen, maak hier zo snel mogelijk gebruik van. Dit soort reflectie kan je zelfbewustzijn vergroten en helpt je om beter voorbereid en zelfverzekerder te zijn bij volgende gesprekken.

10. Stuur een bedankje

Hoewel het niet de standaard is in Nederland, kan een dankbetuiging na het sollicitatiegesprek een krachtige manier zijn om je waardering te tonen. Gebruik deze gelegenheid om kort je indrukken van het gesprek te delen en je dankbaarheid te uiten voor de tijd en aandacht die je gesprekspartner voor je genomen heeft.

Dit eenvoudige gebaar houdt de communicatielijn open en toont je initiatief en professionaliteit. Wie weet versnelt het zelfs het contact voor een volgende stap in het sollicitatieproces. Het is een kleine moeite die grote impact kan hebben op hoe je wordt herinnerd.

 

Dit waren onze tien tips om jou te helpen bij je volgende sollicitatiegesprek. Heb je vragen over de voorbereiding van jouw volgende sollicitatiegesprek? Neem dan gerust contact op. Ben je nog op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan onze openstaande vacatures!


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden