Team WtbE
shape

10 tips voor een goede werksfeer

Blog

8 mei 2023

Een goede werksfeer is essentieel voor een succesvolle organisatie. Maar hoe creëert u een prettige werkomgeving waarin uw medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen? In deze blog hebben we 10 tips voor u op een rij gezet die u kunt gebruiken om een hecht en gemotiveerd team op te bouwen dat samenwerkt aan het succes en de groei van uw organisatie.

10 Tips Voor Een Goede Werksfeer

Wat vindt u in deze blog?

1. Neem een transparante houding aan

Bij WtbE geloven we dat openheid en benaderbaarheid cruciaal zijn voor een succesvolle werkomgeving. Uw medewerkers hebben namelijk de meeste kennis over de dagelijkse werkzaamheden en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Door hun ervaringen te delen en hiermee rekening te houden in het beleid, voelen ze zich erkend en begrepen. Het is daarom belangrijk om als werkgever ook uw visie te delen over hoe het werk het best uitgevoerd kan worden. Daarmee stimuleert u medewerkers om hetzelfde te doen.

Het is essentieel om oprecht geïnteresseerd te zijn in wat uw medewerkers te vertellen hebben. Door een open en transparante houding aan te nemen, komt u benaderbaar over en zijn medewerkers eerder geneigd om naar u toe te komen wanneer ze bijvoorbeeld problemen signaleren.

2. Creëer een band onder werknemers met een borrel

Een borrel de perfecte manier is om elkaar beter te leren kennen. Tijdens de vrijmibo kunnen werknemers samen ontspannen en genieten. Dit zorgt voor veel lol, goede verhalen en een hechtere band met uw collega’s. Maar een vrijmibo is meer dan alleen een drankje na het werk.

Buiten werktijd met uw collega’s omgaan schept een band die van groot belang is voor het werkplezier op de werkvloer. Bovendien is het ook erg belangrijk om successen te vieren met collega’s. Een borrel leent zich daar natuurlijk perfect voor. Moeten uw werknemers nog naar huis rijden? Een vrijmibo kan ook prima zonder alcoholische dranken. Dus waar wacht u nog op? Zorg samen met uw werknemers voor een gezellige borrel waarbij u successen kunt vieren en elkaar beter leert kennen!

3. Organiseer een bedrijfsuitje

Het organiseren van een bedrijfsuitje kan voor uw medewerkers de teamspirit en werksfeer versterken. Het biedt werknemers de mogelijkheid om even weg te zijn van hun dagelijkse werkzaamheden en ze leren tegelijkertijd hun collega’s beter kennen in een andere omgeving en sfeer. Of u nu kiest voor een dagje naar het strand, een escaperoom of een speurtocht door de stad, er zijn genoeg mogelijkheden om een geslaagd bedrijfsuitje te organiseren dat past bij uw team en budget.

Naast het plezierige aspect van een bedrijfsuitje, heeft het ook voordelen voor uw bedrijf. Een goede teamspirit bevordert namelijk de creativiteit, productiviteit en betrokkenheid van uw medewerkers, wat resulteert in een prettige werksfeer en betere resultaten. Kortom, het organiseren van een bedrijfsuitje is een investering in de teambuilding en werksfeer van uw organisatie.

Vind uw professional!

4. Betrek uw werknemers in beslissingen

Het is belangrijk om werknemers de ruimte te geven om zelfstandig beslissingen te nemen over hun werk. Dit betekent dat zij de vrijheid krijgen om ideeën te ontwikkelen en hun creativiteit los te laten. Door uw werknemers deze mogelijkheden te geven, creëert u een goede werksfeer.

Wanneer uw medewerkers zelfstandig beslissingen mogen nemen, houden zij plezier in het werk dat zij doen en voelen zij zich meer verbonden met het bedrijf. Het is dan ook belangrijk om hen te betrekken bij de besluitvorming en hun mening te vragen. Een manager die beslissingen neemt over het werk van werknemers, zonder de werknemers daarbij te betrekken, is namelijk niet bevorderlijk voor de werksfeer.

5. Motiveer teamwork

Om een goede werkcultuur te creëren, is het belangrijk dat uw medewerkers naar elkaar luisteren, elkaar waarderen en elkaar helpen wanneer dat nodig is. U kunt dit motiveren door naar uw werknemers te vragen, het positieve te benadrukken en complimentjes te geven. Zodra uw medewerkers merken dat er een positieve sfeer heerst, zullen zij vanzelf meedoen.

Daarnaast raden we aan om leuke teambuildingsactiviteiten te organiseren. Hoe beter uw medewerkers elkaar kennen, hoe beter ze op elkaar kunnen inspelen. Creëer een goede teamdynamiek, zodat uw medewerkers optimaal kunnen samenwerken en bijdragen aan het succes van uw bedrijf.

6. Wees duidelijk in de communicatie

Een goede communicatie is van belang voor een prettige werksfeer. Door goed te communiceren zorgt u ervoor dat iedere werknemer dezelfde informatie krijgt en niemand per ongeluk wordt buitengesloten. Gelijke communicatie is cruciaal, dus zorg ervoor dat u iedereen op dezelfde manier behandelt.

Als u bijvoorbeeld een medewerker complimenteert voor een prestatie en een andere medewerker niet, kan dit leiden tot een gevoel van onrechtvaardigheid. Dit kan de werksfeer negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om beslissingen altijd toe te lichten met argumenten, zelfs als de omstandigheden nog niet helemaal duidelijk zijn. Hierdoor weten uw medewerkers wat er speelt en wanneer zij meer duidelijkheid kunnen verwachten.

Het geven van complimentjes en bedankjes is ook van belang. De positiviteit en duidelijkheid die u overbrengt, hebben namelijk invloed op iedereen in uw omgeving. Met goede communicatie creëert u een werksfeer waarin iedereen zich gewaardeerd en betrokken voelt.

7. Zorg voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen de werksfeer positief beïnvloeden, maar het gaat niet altijd om grote zaken zoals een auto van de zaak of een flinke eindejaarsbonus. Kleine zaken, zoals flexibiliteit, worden vaak veel meer gewaardeerd door werknemers.

Het kunnen thuiswerken als dat beter uitkomt met de kinderen of last minute een vrije dag opnemen als de zon begint te schijnen kan veel bijdragen aan het werkplezier van medewerkers. Biedt uw medewerkers flexibiliteit, dan zullen zij zich gewaardeerd voelen en met meer plezier naar hun werk gaan.

Vind uw engineering kandidaat.

8. Toon waardering voor uw medewerkers

Uw medewerkers presteren niet alleen beter wanneer ze gewaardeerd worden, maar ze zijn ook gemotiveerder en blijven langer bij uw bedrijf werken. Meer lezen over hoe u uw werknemers behoudt? Lees dan de blog die we hierover schreven.

Waardering kan in verschillende vormen worden gegeven, zoals een salarisverhoging, bonussen, of secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar ook een oprecht bedankje kunnen uw medewerkers enorm waarderen. Daarnaast is het van belang dat uw medewerkers de kans krijgen om zich te blijven ontwikkelen en te groeien binnen uw organisatie.

Denk hierbij aan het aanbieden van opleidingen, traineeships, promotiekansen en ontwikkelingsprojecten. Hierdoor krijgen uw medewerkers het vertrouwen dat ze het beste uit zichzelf kunnen halen en dat ze bij uw bedrijf kunnen blijven groeien. 

9. Zorg voor diversiteit binnen een team

Diversiteit is van groot belang voor bedrijven en organisaties. Uw bedrijf presteert beter wanneer u werknemers heeft met verschillende leeftijden en culturele achtergronden. De overheid stimuleert bedrijven zelfs om zich in te zetten voor diversiteit op de werkvloer, omdat een divers team bijdraagt aan de productiviteit van uw werknemers. En dat leidt weer tot betere resultaten van uw bedrijf.

Het is dan ook belangrijk om diversiteit in uw team te omarmen en te stimuleren. Zo kunt u profiteren van de verschillende inzichten en perspectieven van uw medewerkers en creëert u gemakkelijk een inclusieve werkcultuur.

Bij WtbE helpen we u graag bij het aantrekken en selecteren van diverse talenten, zodat u een team kunt opbouwen dat bijdraagt aan het succes van uw bedrijf. Meer weten? Neem dan contact op!

10. Werk samen met uw medewerkers

Een goede samenwerking tussen u en uw medewerkers is essentieel voor het creëren van een positieve werksfeer binnen uw organisatie. In plaats van een hiërarchische werksfeer te creëren, is het belangrijk om toegankelijk te zijn voor uw medewerkers. Door samen te werken met uw medewerkers en andere leidinggevenden ontstaat niet alleen een prettige werksfeer, maar ook een hogere medewerkerstevredenheid en minder verloop.

Realiseer u goed dat uw eigen gedrag een grote invloed heeft op het gedrag van uw medewerkers. Sta open voor suggesties en feedback van uw medewerkers en communiceer regelmatig over de gang van zaken binnen de organisatie. Plan bijvoorbeeld regelmatig overleggen waarin u met uw medewerkers in gesprek gaat over de voortgang van projecten en de ontwikkeling van de organisatie. Zo bouwt u aan een hecht en gemotiveerd team dat samenwerkt aan de groei en het succes van uw organisatie.

Een goede samenwerking begint bij wederzijds vertrouwen en respect. Toon interesse in uw medewerkers en wees betrokken bij hun werkzaamheden. Zorg ervoor dat ze weten wat er van hen wordt verwacht en geef hen de ruimte om hun werk op hun eigen manier uit te voeren. Door open te staan voor verschillende ideeën en perspectieven, kan uw team tot betere resultaten komen.


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden