Team WtbE
shape

Op zoek naar loyaal personeel? Zo behoudt u uw werknemers

Blog

11 april 2023

Er is momenteel sprake van een enorm personeelstekort in de technische sector. In het laatste kwartaal van 2022 stonden er tegenover elke 100 werklozen 123 openstaande vacatures. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Uw personeel bevindt zich dus in een unieke positie. Ze kunnen meer eisen en als u niet aan hun eisen kunt voldoen, kunnen ze gemakkelijk elders aan de slag. Voor werkgevers is het dus een hele klus om personeel te behouden. Hoe zorgt u ervoor dat uw personeel loyaal blijft? We vertellen het u in deze blog.

Loyaal Personeel (1)

Dit kunt u in deze blog verwachten:

Hoe loyaal zijn werknemers?

Uit het Intermediair Imago Onderzoek (IIO) van 2021 blijkt dat het vertrouwen in de arbeidsmarkt onder werknemers groot is. Dit onderzoek is gedaan met meer dan 5.000 werknemers. De respondenten hebben meer vertrouwen in hun baanzekerheid en zijn minder geneigd om op zoek te gaan naar ander werk. In plaats daarvan willen zij liever een vast contract bij hun huidige werkgever. Vooral als het werk uitdagend is en er een goede werk-privébalans is, zijn medewerkers geneigd om bij hun huidige werkgever te blijven.

De 5 belangrijkste factoren voor het behoud van personeel

Uit het IIO blijkt dat 85 procent van de hoogopgeleide werknemers zich zeker voelt over hun baan in 2021. Dit is het hoogste percentage sinds 2013. Werknemers zijn echter wel meer op zoek naar zekerheid dan voorheen. Om het vaste contract bij hun huidige werkgever niet op te geven, kiest 46 procent ervoor om niet van baan te wisselen. Het jaar daarvoor was dit 38 procent van de respondenten.

Om uw personeel te behouden, is het belangrijk om te begrijpen wat werknemers motiveert om bij hun huidige werkgever te blijven. De volgende factoren zijn volgens het IIO belangrijk voor werknemers om bij hun huidige werkgever te blijven:

1. Goede werk-privébalans

Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk voor werknemers. Als ze genoeg tijd hebben voor hun gezin, hobby’s en andere activiteiten buiten het werk, zijn ze minder snel geneigd om op zoek te gaan naar ander werk.

2. Een leuke, uitdagende baan

Werknemers zijn eerder geneigd om bij hun huidige werkgever te blijven als hun werkzaamheden leuk en uitdagend zijn. Als het werk aansluit bij de interesses en vaardigheden van de werknemers, zullen ze minder snel op zoek gaan naar ander werk.

3. Prettige collega’s

Een goede werksfeer en fijne collega’s zijn ook erg belangrijk voor werknemers. Als ze zich thuis voelen op de werkvloer, zijn ze minder snel geneigd om op zoek te gaan naar een andere baan.

4. Een vast contract

Een vast contract biedt zekerheid en stabiliteit voor werknemers. Met de wetenschap dat ze een baan hebben voor de lange termijn, zoeken ze het minder snel elders.

5. Tevreden met het inkomen

De laatste factor waar veel werknemers waarde aan hechten, is het inkomen. Wanneer werknemers een eerlijk en marktconform salaris krijgen, zijn ze minder snel geneigd om op zoek te gaan naar een andere baan.

Uw nieuwe technische professional vinden?

Diversiteit en duurzaamheid

Als werkgever is het belangrijk om inzicht te hebben in zaken die uw werknemers belangrijk vinden. Zo staat duurzaamheid en diversiteit tegenwoordig hoog in het vaandel bij veel werknemers. Uit het IIO blijkt namelijk dat 63 procent van de respondenten het belangrijk vindt dat diversiteit en inclusiviteit hoog op de agenda staan. Dit is met name voor de jongere doelgroepen belangrijk. 

Hoewel duurzaamheid voor veel werknemers belangrijk is, blijkt uit het onderzoek dat het merendeel toch liever voor een hoger salaris kiest dan voor een duurzame werkgever. Een vast contract bij een bedrijf dat zich niet bezighoudt met duurzaamheid wordt verkozen boven een tijdelijk contract bij een bedrijf dat duurzaamheid wel hoog op de agenda heeft.

Wij helpen u om geschikt personeel te vinden

Als werkgever is het dus erg belangrijk om te kijken naar wat werknemers motiveert om bij uw organisatie te blijven en hierop in te spelen. We helpen u hierbij door de juiste talenten te vinden die passen bij uw organisatie en de functie-eisen. We geloven dat loyale medewerkers de sleutel zijn tot het succes van een organisatie. Bent u op zoek naar personeel? Neem contact op en vind uw professional!


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden