Team WtbE
shape

De belangrijkste trends op de technische arbeidsmarkt

Blog

20 maart 2023

De belangrijkste trends op de technische arbeidsmarkt

De afgelopen tijd is het aantal studenten dat kiest voor een technische studie gestegen. Technische studies worden niet alleen populairder op universitair niveau, maar ook op hogescholen en beroepsopleidingen. En niet alleen technische studies in de richting informatica stijgen in populariteit. Ook studies in andere disciplines, zoals civiele techniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek worden steeds populairder. Wat is de oorzaak van deze stijging en welke trends zijn er nog meer te ontdekken op de technische arbeidsmarkt? We vertellen het je in deze blog.

Trends Technische Arbeidsmarkt

Wat kun je in deze blog verwachten?

Meer vrouwen kiezen voor een technische studie

Wat opvalt, is dat het aantal vrouwen met een technische studie stijgt. Dit is een stap in de goede richting, aangezien er in het verleden een groot tekort was aan vrouwelijke technische professionals. Ook neemt de afgelopen jaren de vraag naar technisch opgeleid personeel toe. Er wordt zelfs verwacht dat dit door digitalisering en automatisering in de toekomst nog verder oploopt. In de toekomst zullen er dus nog meer mensen nodig zijn die over technische vaardigheden en kennis beschikken. Dit is de enige manier om de veranderingen in deze sector te kunnen bijbenen en implementeren. Het is dus erg belangrijk dat er mensen blijven kiezen voor een technische studie, zodat er in de toekomst genoeg technisch opgeleide werknemers zijn. De krapte op de arbeidsmarkt biedt kansen voor studenten die een technische opleiding volgen. 

Banen in de techniek liggen voor het oprapen

De voornaamste reden van de stijging van het aantal technische studenten is de hoeveelheid beschikbare banen in de technische sector. De kans op een baan is in deze sector namelijk een stuk groter dan in andere sectoren. Er zijn veel openstaande vacatures voor banen als softwareontwikkelaar en in de infrastructuur. In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog meer vacatures bijkomen. Er zijn niet genoeg geschoolde arbeidskrachten, zelfs niet met een stijging in studenten die technische studies volgen.

Op zoek naar technische bedrijfskunde vacatures?

Meer technische studenten door campagnes

Er wordt veel geadverteerd om meer technische werknemers aan te trekken. Een goed voorbeeld hiervan is de defensie. Je hebt hun reclames vast weleens op tv voorbij zien komen. Defensie zet reclamespotjes in om nieuw technisch personeel aan te trekken. Toch blijft het voor defensie een uitdaging om geschikt personeel te vinden. Veel mensen die een technische opleiding hebben gevolgd, krijgen een hoger salaris aangeboden bij een vergelijkbare organisatie in een ander land. 

De overheid doet er dus veel aan om technisch personeel te werven en op te leiden. Om scholing toegankelijker te maken is het STAP-budget in het leven geroepen. Hiermee stelt de overheid € 1.000,- beschikbaar voor iedere werkende of werkzoekende. Met dit bedrag kun je je laten bij- of omscholen. Ideaal als je een carrièreswitch naar de technische sector overweegt.  

De keerzijde van het stijgende aantal technische studenten

De stijging van het aantal technische studenten kent ook een keerzijde. Doordat technische opleidingen zo populair zijn, hebben hogescholen en universiteiten moeite om de grote toestroom van studenten te accommoderen. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen, hebben veel opleidingsinstituten de afgelopen jaren strengere toelatingseisen ingevoerd. Dit kan variëren van loting tot het afleggen van een toets om de basiskennis van studenten te testen. Zonder deze maatregelen zou het aantal technische studenten te groot zijn.

Toch is er veel kritiek op deze numerus fixus opleidingen. Dit komt mede doordat de Nederlandse overheid jongeren aanmoedigt om voor een technische studie te kiezen. Maar als ze deze keuze maken, worden ze geconfronteerd met strenge toelatingseisen. Dit kan ontmoedigend werken. Gelukkig hebben veel onderwijsinstituten hun capaciteit vergroot om meer studenten toe te kunnen laten.

Ben jij net afgestudeerd en op zoek naar een baan in de techniek? Dan ben je bij WtbE aan het juiste adres! We hebben een groot aanbod aan technische vacatures. Bovendien bieden we ondersteuning aan young professionals. Zo ben je helemaal up-to-date met het werkveld. Neem nu vrijblijvend contact op en vind jouw droombaan!

Op zoek naar werktuigbouwkunde vacatures?

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden