Wat vindt de werknemer Van tegenwoordig belangrijk?
shape

Wat vindt de werknemer van tegenwoordig belangrijk?

Blog

4 juli 2024

De arbeidsmarkt verandert snel en de wensen van een werknemer misschien nog wel sneller. En dat terwijl er steeds meer nadruk ligt op werkgeluk, aanvullende diensten voor werknemers en de financiële voordelen van productieve werknemers. Al met al wordt het steeds lastiger om in te schatten waar u uw werknemers blij mee maakt. Daar zijn allerlei theorieën over, maar zijn die nog wel relevant? Maar zijn die nog wel relevant? En wat vindt de werknemer van tegenwoordig nou echt belangrijk? U leest het in deze blog.

Dit vindt u op deze pagina:

De piramide van Maslow

Abraham Maslow beschreef vijf niveaus van menselijke behoeften. Om aan het tweede niveau toe te komen, moet eerst aan de behoeften van het eerste niveau voldaan worden, enzovoort. Met name de eerste niveaus zijn fundamenteel voor een gelukkig leven.

  1. Lichamelijke behoeften
   Slaap, eten, comfort en beweging.
  2. Behoefte aan zekerheid
   Bij de groep horen.
  3. Sociale behoefte
   Positieve relaties met anderen.
  4. Behoefte aan erkenning
   Waardering, erkenning en feedback.
  5. Zelfactualisatie
   Persoonlijke groei, nieuwe dingen leren en uitdagingen aangaan.
Wat vindt de werknemer Van tegenwoordig belangrijk?

Maslow in het bedrijfsleven 

Volgens de motivatietheorie moeten werknemers gelukkig zijn om gemotiveerd te werken. Hun geluk wordt bepaald aan de hand van de vijf behoeften van Maslow:

 1. De fysieke behoeften moeten volgens de wet worden vervuld. Een normale, veilige werkplek is dus voldoende voor de eerste behoefte. 
 2. De veiligheidsbehoeften hebben vooral te maken met een veilige sfeer. Medewerkers moeten zich niet bezwaard of onder druk gezet voelen  
 3. De sociale behoefte draait om samenwerking en contact met collega’s. Dat kan lastig zijn bij werknemers die veel thuiswerken. 
 4. De behoefte aan erkenning houdt in dat werknemers baat hebben bij genoeg feedback en complimenten van hun leidinggevenden  
 5. De behoefte aan zelfverwezenlijking kan worden vervuld met behulp van groeimogelijkheden zoals cursussen of hogere functies.

Is de piramide van Maslow nog relevant?

De motivatietheorie en Maslow zijn niet perfect. Ten eerste laat het model het lijken alsof werknemers die zich bijvoorbeeld niet veilig voelen, ook geen behoefte meer hebben aan gezelligheid of complimenten. Dat klopt niet met de werkelijkheid. Ten tweede houdt het model geen rekening met de veranderende behoeften van de huidige generatie werkenden. Die zijn namelijk nogal anders dan bijvoorbeeld tien of twintig jaar geleden. Hoe u daar als werkgever mee omgaat, leest u hieronder.

Waardoor zijn de behoeften van werknemers zo snel veranderd?

De laatste jaren veranderen de behoeften van werkend Nederland razendsnel. Werknemers hechten bijvoorbeeld steeds meer waarde aan flexibiliteit en eigen inbreng. Dat komt bijvoorbeeld onder andere door de coronapandemie en demografische veranderingen in de werkende bevolking:

 • Tijdens de lockdown hebben veel Nederlanders gemerkt dat ze thuis productiever kunnen werken. Ook heeft de coronacrisis de aandacht gevestigd op het belang van een goede werk-privébalans. Daardoor hechten werknemers de laatste jaren veel waarde aan de mogelijkheid om (gedeeltelijk) thuis te werken. 
 • Omdat Nederland vergrijst, zijn er steeds meer oudere werkenden die behoefte hebben aan aangepaste werktijden en mogelijkheden voor deeltijdwerk. Tegelijkertijd werken juist veel jonge Nederlanders als freelancer of zzp’er. Ook zij hebben behoefte aan flexibiliteit en autonomie in hun werk.
Wat vindt de werknemer van tegenwoordig belangrijk?

Wat vinden medewerkers nou écht belangrijk?

Het kan ingewikkeld zijn om bij te houden wat werknemers wel en niet waarderen in een functie. Hieronder vindt u een handig overzicht van verschillende elementen die nodig zijn voor het creëren en behouden van een goede samenwerking tussen u en uw medewerkers.

Flexibiliteit 

Zoals we eerder beschreven, hebben moderne werknemers veel behoefte aan flexibiliteit. Dat hoeft niet alleen te betekenen dat ze vaker thuiswerken. Zo zorgt u voor meer flexibiliteit binnen uw bedrijf:

 • Laat medewerkers hun eigen taken plannen en uitvoeren.
 • Sta open voor eigen inbreng en innovaties van uw personeel.
 • Bied waar mogelijk flexibele werktijden, zodat medewerkers met een druk schema zich op de juiste momenten op hun werk kunnen richten.
 • Probeer thuiswerkers te blijven betrekken bij de werkzaamheden binnen het bedrijf, bijvoorbeeld door middel van online communicatie en een aantal verplichte werkdagen op locatie.

Open, positieve werkcultuur

De werknemers van tegenwoordig hechten niet alleen veel waarde aan flexibiliteit, maar ook aan open communicatie. U doet er goed aan om hen voldoende opbouwende en positieve feedback te geven. Dat doet u op deze manier:

 • Geef zowel complimenten als opbouwende kritiek. Bekritiseer werknemers niet waar hun collega’s bij zijn.
 • Maak duidelijk dat feedback over de werkomstandigheden, drukte of eventuele problemen welkom is. Geef uw medewerkers het gevoel dat ze bij u terecht kunnen.
 • Toon ook interesse in uw werknemers als persoon. Zorg dat iedereen zich gezien voelt door regelmatig geïnteresseerde vragen te stellen.
 • Werk aan teambuilding of en sta mogelijk bij verjaardagen, jubilea en andere mijlpalen.

Ontwikkelingsmogelijkheden

Medewerkers geven om de prestaties van hun bedrijf en willen het gevoel hebben dat ze daar significant aan bijdragen. Het is fijn voor hen als ze inzicht hebben in de invloed van hun prestaties:

 • Stel realistische, uitdagende doelen die medewerkers ook echt kunnen bereiken.
 • Laat medewerkers zien waar het bedrijf en team als geheel mee bezig zijn. Zorg voor wekelijkse planmomenten waarbij iedereen inzicht krijgt in elkaars bezigheden.
 • Geef waar mogelijk een overzicht van de prestaties van uw bedrijf en de manier waarop uw medewerkers daar concreet aan bijdragen. Deel bijvoorbeeld verkoopcijfers, inkomsten of het aantal nieuwe klanten.
 • Bied cursussen en doorgroeimogelijkheden die aansluiten bij de functie en interesses van uw personeel.

Een comfortabele werkplek

Een mooie werkplek en een comfortabele sfeer zorgen ervoor dat uw personeel zich tevreden voelt tijdens de werkdag. Daardoor zijn uw medewerkers tevens productiever. Een paar manieren waarop u voor een fijne werkplek kunt zorgen:

 • Laat duidelijk merken dat er ook ruimte is voor pauze en gezelligheid.
 • Decoreer de werkplek met meubels, planten en andere voorzieningen. Vraag uw medewerkers om mee te denken over de inrichting.
 • Als extraatje kunt u uw personeel geschenken geven die bijdragen aan hun algemene welzijn. Bijvoorbeeld een sportschoolabonnement of een ontspanningscursus.

 

Met behulp van deze tips ontwikkelt u een positieve werkcultuur waarin productiviteit, persoonlijke aandacht en ontwikkeling centraal staan. Werknemers vinden deze waarden niet alleen belangrijk bij het beoordelen van hun huidige baan, maar hebben dezelfde overwegingen bij het kiezen van een baan.

Bent u op zoek naar nieuwe werknemers? Klik dan hier!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden