SMST Designer and constructors
shape

Interview met Avak Garabedian

Primavera planner bij SMST Drachten

Interview werknemer

18 september 2023

Zo kan het dus ook

Een ambitieuze, enthousiaste verbinder: dat omschrijft Avak Garabedian op de werkvloer. Ondanks deze mooie kwaliteiten, bleek het toch lastig om een baan te vinden die goed bij hem paste. Na planner te zijn geweest bij twee verschillende bedrijven, stelde WtbE hem voor om bij SMST te gaan werken. Na een wederzijdse klik, startte Avak begin dit jaar als Primavera planner. “Tijdens mijn sollicitatie kreeg ik gelijk een gevoel van ‘zo kan het dus ook’! Nu, een half jaar later, heb ik nog geen moment spijt van mijn keuze.” In dit interview vertelt Avak hoe hij in het plannersvak gerold is, hoe hij zijn nieuwe baan vindt en welke plannen hij voor de toekomst heeft.

WtbE collega Avak Garabedian werkzaam als Planner Primavera bij SMST

Strategische hobby

Wie Avak goed kent, weet dat hij een echte gamer is. “In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om strategiespellen te spelen. Dan krijg je een beperkt aantal grondstoffen om te investeren en je stad, leger of economie te laten groeien.” Naarmate hij meer vertelt over de spellen, komen de overeenkomsten met het bedrijfsleven naar voren. “Je moet vooruitkijken, processen doorgronden en weten welke invloed je keuzes op de toekomst hebben. Vaak heb je weinig middelen en wil je toch groeien,” legt hij uit. “Een strategiespel lijkt dus best wel op procesoptimalisatie, waarbij je met beperkte input meer output genereert.” Hoewel de spellen hem helpen om strategisch te leren denken, speelt Avak vooral ter ontspanning.

Even kennismaken

Avak wordt in 1996 geboren in Syrië, in een gezin met Armeense roots. In 1998 vlucht zijn familie naar Nederland. Ondanks zijn jeugd in Syrië en later in Groningen, wordt hij Armeens opgevoed. “De Armeense taal en cultuur zijn door alle generaties heen behouden, waar we ook zijn heen verhuisd.”

De techniek heeft me niet losgelaten

En de affiniteit met techniek? Ook daarvoor moeten we de geschiedenis induiken. “Mijn vader nam me vaak mee naar kleine, technische klusjes. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik dingen kon repareren. Op dat moment vond ik er niets aan, nu is die kennis stiekem best wel handig. Daarna heb ik gekozen voor natuur en techniek op havo, om uiteindelijk voor Technische Bedrijfskunde te kiezen. Zo zie je maar: de techniek heeft me niet losgelaten.”

WtbE collega Avak Garabedian werkzaam als Planner Primavera bij SMST

Van technisch bedrijfskundige naar planner

In 2013, 15 jaar nadat Avak naar Nederland is gekomen, start hij aan de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool in Groningen. Vanwege zijn belangstelling voor groene energie, volgt hij de minor Energy & Society, over de invloed van energie op de maatschappij. Maar na het afstuderen lukt het niet gelijk om een baan in deze sector te vinden, vertelt Avak. “In het noorden was er genoeg te doen op het gebied van groene energie, maar de meeste functies waren heel technisch. Ondanks mijn affiniteit met techniek, houd ik meer van de organisatorische en procesmatige kant van groene energie.”

Daarom besluit Avak na een paar maanden om zijn wensen voor een nieuwe baan uit te breiden. Via een arbeidsbemiddelaar kan hij aan de slag als planner bij een industriële farmaceut. Aanvankelijk twijfelt hij over de functie, maar gaandeweg komt hij erachter dat het best leuk is. “Ik moest veel verschillende zaken in de gaten houden, zoals het productieproces en het voorraadbeheer. Ook ging ik met allerlei afdelingen in gesprek en merkte ik hoeveel energie ik hiervan kreeg.” Na een jaar dient zich een nieuwe kans aan bij Fokker Hoogeveen. Avak besluit direct te solliciteren, met de hoop binnen te komen in de lucht- en ruimtevaart, een andere passie van hem. Hij wordt aangenomen, maar merkt al snel dat de cultuur van de organisatie toch niet goed bij hem past. En juist op dat moment belt Lauwrens Arrindell van de afdeling WtbE Supply Chain.

Al snel diende zich een functie aan, als Primavera planner bij SMST

WtbE collega Avak Garabedian werkzaam als Planner Primavera bij SMST
Lauwrens op werkbezoek bij Avak

Een passende baan bij SMST

Avak kent WtbE nog van een sollicitatietraining op de Hanzehogeschool en een eerder telefoongesprek over een vacature en besluit om open kaart te spelen. “Ik gaf aan dat ze wel een baan mochten zoeken, maar dat ik geen garantie gaf om te solliciteren.” Al snel diende zich een functie aan, als Primavera planner bij SMST.

Voor wie het bedrijf niet kent: SMST is een internationale organisatie, gevestigd in Drachten, die opereert in de technische sector. Met een groot team van technische specialisten ontwerpen ze systemen voor de offshore markt. De systemen leveren een bijdrage aan duurzame energie, maar ook aan boorschepen en de marine. Van kranen tot gangways, je komt het tegen bij SMST. En omdat SMST opereert in markt die enorm in opkomst is, is er werk in overvloed, met dito doorgroeimogelijkheden.

Dat ze een planner zochten die procesoptimalisaties wilde doorvoeren, gaf de doorslag

De groene energiesector sprak me enorm aan

Na zich in het bedrijf en in de sector te hebben verdiept, besluit Avak om op deze functie te solliciteren. “De groene energiesector sprak me enorm aan. En techniek vind ik een leuke omgeving om in te werken, dus dat is ook mooi.” Daarnaast zocht SMST een planner die het proces wil verbeteren, door bijvoorbeeld projecten op een efficiënte manier te combineren. “Dat ze een planner zochten die procesoptimalisaties wilde doorvoeren, gaf de doorslag. Dan komen mijn werkervaringen als planner en mijn affiniteit met strategie goed van pas.”

In het sollicitatie- en onboardingsproces, stond WtbE altijd klaar om Avak te helpen. Hij had goed contact met WtbE: “De medewerkers van WtbE zijn heel vriendelijk en hebben me goed geholpen. Sinds ik aan het werk ben, heb ik nog geen moment spijt van m’n keuze.” Mijn functie is een hele mooie balans tussen techniek en plannen.

WtbE collega Avak Garabedian werkzaam als Planner Primavera bij SMST

Ruimte voor ontwikkeling

Inmiddels werkt Avak al meer dan een half jaar voor SMST en het bevalt goed, vertelt hij. “Mijn functie is een hele mooie balans tussen techniek en plannen. Daarnaast is er veel oog voor ieders individuele vaardigheden en interesses. Ik ben bijvoorbeeld goed in verbetertrajecten, terwijl mijn collega veel meer technische kennis heeft. Doordat we allebei mogen doen waar we goed in zijn, kunnen we samen veel bereiken.”

Verder waardeert Avak de cultuur van SMST, die hij ervaart als nuchter, met korte lijntjes en veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Al in de eerste week werden de beloftes waargemaakt, vertelt hij. “Vlak nadat ik werd aangenomen, kreeg ik vier dagen vrij om een planningscursus te volgen. Zonder dat ik mijn werk tijdens de avonduren in moest halen. Ook nu krijg ik voldoende tijd en middelen om me te ontwikkelen. Dat is erg motiverend.” Tel daar de klik met collega’s bij op en Avak heeft zijn plek helemaal gevonden. “En dan ook nog zo dicht bij Groningen”, voegt hij er blij aan toe.

Zo ambitieus als Avak is, denkt hij al na over de volgende stap. Hoewel hij nog steeds droomt van een carrière in de ruimtevaart of groene energiesector, weet hij inmiddels dat een carrière binnen de planning en procesoptimalisatie hem ook voldoening kan geven. Zo zou hij in de toekomst graag een Continuous Improvement Team (CTI) oprichten, wat hem betreft binnen SMST. “Maar pas als ik voldoende kennis heb opgedaan, hoor!” Voegt hij er bescheiden aan toe.

De medewerkers van WtbE zijn heel vriendelijk en helpen je goed

 

Wil je ook de perfecte baan vinden? Maak dan kennis met team WtbE!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden