Team WtbE
shape

Interview met Peter Rentenaar

Projectengineer bij WtbE Engineering

Interview werknemer

17 januari 2022

“Een collega om trots op te zijn!”

Het verhaal van Peter Rentenaar, projectleider en directievoerder bij WtbE.

In 2008 stuitte Peter Rentenaar op een vacature van WtbE. Na enthousiaste verhalen over zijn werkervaring bij de Holland America Line en zijn passie voor de techniek, had Jacques Mulder een baan voor hem. Beide heren wisten toen nog niet dat dit nog maar het begin was van een lange, plezierige samenwerking. Want Peter is nog steeds in dienst bij WtbE en wat hem betreft, blijft dat zo. Die loyaliteit is een van de vele eigenschappen die we zo in Peter waarderen. In dit artikel lees je wat Peter allemaal in huis heeft en van welke projecten zijn hart sneller gaat kloppen.

Peter Rentenaar Projectengineer WtbE Engineering

Achtergrond bij het Marinebedrijf

Peter’s carrière bij WtbE begon bij het Marinebedrijf van Defensie. Hier heeft hij verschillende projecten gedaan zoals het verlengen van dekken van fregatten zodat grotere helikopters kunnen landen, het reviseren van motoren, turbines en reductiekasten en het begeleiden van een lanceersysteem voor het overboord zetten van een mobile sonar. Stuk voor stuk grote en uitdagende projecten die je met een gerust hart aan hem kan overlaten, vindt Jacques: “In de afgelopen dertien jaar hebben we van zijn leidinggevenden alleen maar positieve verhalen gehoord. Men vertrouwt Peter, want hij is zowel inhoudelijk als organisatorisch sterk ontwikkeld. Hij kijkt meerdere stappen vooruit en weet op deze manier veel problemen te voorkomen. Daarom wordt hij telkens gevraagd voor nieuwe projecten.”

Sterk in de uitvoering

In de meeste projecten is hij het aanspreekpunt in de uitvoering, en daar komt veel bij kijken, legt Peter uit: “Je hebt te maken met je eigen collega’s en met vele  aannemers en externe partijen. Ook moet zo’n project aan vele criteria voldoen: van het budget, tot kwaliteitsafspraken en natuurlijk een tijdige levering. Daar stuur ik op aan. Tegelijkertijd vind ik dit het mooie van mijn vak: je krijgt dingen voor elkaar. Je maakt met z’n allen iets waar alle partijen, als je het goed aanpakt, tevreden mee zijn. Daar krijg ik veel energie van.”

Structuur en duidelijkheid

Peter staat erom bekend om structuur aan te brengen in afdelingen of projecten, vertelt hij: “Met vage eisen zoals een schip dat ‘hard’ moet kunnen varen, neem ik bijvoorbeeld geen genoegen. Om hoeveel kilometer per uur moet het minimaal, maximaal en gemiddeld gaan? Ik haal de criteria boven tafel en zorg voor een eenduidige definitie. En tijdens vergaderingen ben ik vaak degene die een kritische vraag stelt. Dat doe ik om mensen scherp te houden en om de discussie op gang te brengen.”

Een andere veelgeprezen eigenschap van Peter, is zijn heldere manier van communiceren. Peter deelt enkele voorbeelden: “Ik zeg duidelijk waar het op staat. Als ik iets niet mogelijk acht, dan zal ik altijd uitleggen waarom dat zo is. Ook denk ik mee over alternatieven. Maar als er snelle beslissingen nodig zijn waarvan ik de belangen niet kan overzien, stel ik me flexibel op. Ik wil natuurlijk niet degene zijn die de voortgang van het project tegenhoudt. Daarnaast hecht ik veel waarde aan afspraken. Die zet ik ook altijd even op papier.”

Peter Rentenaar Projectengineer WtbE Engineering

Samen bereik je meer

Als er een ding is dat Peter tijdens zijn carrière geleerd heeft, is dat je het samen met je team moet doen: “Je werkt allemaal aan hetzelfde doel. En ik voel mezelf net zo goed onderdeel van dat team als de teamleden die, bij wijze van spreken, in de put aan het werk zijn. Dus blijf ik altijd net zo lang aan het werk als de andere collega’s. Ik ga dan niet naast de put staan kijken, maar bedenk hoe ik mezelf op een andere manier nuttig kan maken.”

Hoe meer mensen Peter heeft leren kennen, hoe beter hij begrijpt hoe individuen werken. Die kennis zet hij in: “Ik probeer de neuzen altijd dezelfde kanten op te krijgen. En als een conflict dreigt, probeer ik de gemoederen te sussen en de goede bedoelingen van de ander te verwoorden. Want een conflict kent alleen maar verliezers! Veel liever ga ik voor een win-winsituatie waarin we niet met het vingertje wijzen, maar samen van een ervaring leren.”

Nooit uitgeleerd

Peter is zeer leergierig en staat altijd open voor trainingen. Op zijn cv prijken maar liefst zes certificaten en zes diploma’s. Het gaat zowel om vaktechnische diploma’s van de hts als leidinggevende diploma’s, zoals Prince 2. De recentste opleiding, post hbo elektronica in elektrische en hybride voertuigen, heeft hij net afgerond. Tussen zijn studies door blijft Peter goed op de hoogte met webinars en seminars die WtbE organiseert. “En dat is nou juist het leuke aan WtbE,” vindt Peter. “Ze wijzen je op studiemogelijkheden en bieden veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Zowel binnen als buiten je vakgebied.”

WtbE is een bedrijf met korte lijnen. Ze zijn erg behulpzaam, maken duidelijke afspraken en zorgen voor win-winsituaties. Zowel voor werknemers als opdrachtgevers. Het is gewoon een heel goed bedrijf!

Peter Rentenaar Projectengineer WtbE Engineering
Peter Rentenaar, Projectengineer WtbE Engineering
Ook op zoek naar de ideale baan in de Engineering? Wij helpen je graag!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden