Installatie
shape

Medewerker aan het woord

Projectleider Tjeerd van Beusekom

Interview werknemer

3 juli 2020

Tjeerd van Beusekom vertelt:

“Ik ben projectleider via WtbE Engineering bij Marine Service Noord (MSN) in Westerbroek. Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor de succesvolle realisatie van een project, van de ontwerpfase tot en met de afronding ervan”. Tjeerd vervolgt: “Ik faciliteer nu vooral op projecten binnen de bouw van superjachten. Ik werk sinds januari dit jaar bij MSN en ik heb het hartstikke naar mijn zin! Enkele dagen per week ben ik  op de locaties aanwezig voor de nieuwe en bestaande projecten, zodat ik mee kan kijken en kan zien hoe deze zich ontwikkelen”.

Tjeerd van Beusekom
Tjeerd thuis aan het werk

… keer is scheepsrecht?!

“Ik werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met Matthy Veenstra en Jacques Mulder, nadat ik via de website van WtbE had gesolliciteerd op een functie binnen de scheepsbouw. Helaas is dat toen niets geworden, omdat de vacature werd ingetrokken. Inmiddels had ik samen met WtbE mijn anonieme CV gepost op de “MatchMaker”, dat is een intelligent online CV-database waar een opdrachtgever zich op kan abonneren. Een paar weken later werd heel toevallig dankzij de MatchMaker, mijn CV geselecteerd door Bettina Snell, HR Adviseur, bij MSN en zijn we wederom om tafel gaan zitten. Zo is het balletje gaan rollen”.

Ieder zijn rol en taken

Tjeerd vertelt dat een projectteam bestaat uit een projectleider, een projectcoördinator, een voorman en een meewerkend voorman. Dat kan nog worden uitgebreid met een engineer of project engineer. “De eerste vier zijn in principe de harde kern. De projectcoördinator doet hoofdzakelijk de administratieve zaken en zorgt ervoor dat de ‘jobs’ gemaakt worden. De voorman stuurt de complete inbouw aan en de meewerkend voorman voert het uit en werkt natuurlijk op het project zelf mee”, vult Tjeerd aan. Buiten het vaste projectteam worden pijpfitters ingehuurd, afhankelijk van de grootte van het project.

Tjeerd is destijds begonnen bij Engineering en vanuit daar langzaam doorgegroeid naar coördinerende rollen. Tjeerd vertelt: “In het begin is dat natuurlijk best even spannend, want ‘iedereen’ kan vertellen hoe iets gedaan moet worden. Ik ben het type dat alles goed uitzoekt en alles op een rijtje zet, alvorens ze worden uitgevoerd. De kunst is om te blijven overleggen met je team en daarnaast te blijven sturen vanaf de zijlijn”.

Tjeerd van Beusekom
Tjeerd op locatie bij MSN

Een dynamische werkweek

Tjeerd werkt in principe twee dagen in Westerbroek, twee dagen op locatie en een vijfde dag thuis. Ook soms drie dagen op locatie, afhankelijk van de week en van de afspraken. “Ik kom uit het midden van het land en woon daar met mijn gezin”, legt Tjeerd uit. “Ik ben niet per se gebonden aan iets dichtbij huis; ik zit alsnog mooi centraal. We werken momenteel aan een 70 meter lang jacht, waarvoor wij de volledige opbouw doen. We doen de complete installatie van alle piping in het schip. De opbouw willen we ook door ontwikkelen bij volgende projecten en diezelfde lijn doortrekken, vervolgt hij”.

Van passie naar werk

Tjeerd vertelt dat voordat hij bij MSN aan de slag ging, hij als projectleider Refit werkte bij ‘De Vries Scheepsbouw’ in Makkum, een onderdeel van Feadship. Daar heeft hij twaalf jaar gewerkt. Tjeerd vertelt: “Ik wilde de superjachtbouw in, dat is altijd al mijn passie geweest. Deze kans heb ik bij ‘De Vries’ in Makkum aangegrepen en na verloop van tijd vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die heb ik, voor zover ik nu kan zeggen, gevonden”.

“De jachtbouw is mij niet met de paplepel ingegoten”, vervolgt hij, “maar ik was vanaf de middelbare school wel veel bezig met jachtbouw. Ik heb mijn opleiding er op aangesloten en ben ook echt die kant opgegaan. In eerste instantie wilde ik jachten ontwerpen en dat is uitgegroeid tot engineering en jachtbouw”.

In goede banen leiden

Wat Tjeerd leuk vindt aan zijn werk, is om er voor te zorgen dat projecten in goede banen worden geleid en om dat samen met een team te doen. Tjeerd vertelt: “Ik vind het leuk om ervoor te zorgen dat alles op elkaar aansluit, zoals de planningen en budgettering. Daarnaast vind ik het leuk als de klant gelukkig is met het opgeleverde project. Als het allemaal klopt, dan is het voor Tjeerd een goed project. “Ik wil graag aan de frontlinie staan en het zelf doen”, sluit hij af.
Het meest uitdagende in zijn werk vindt Tjeerd momenteel de machinekamer systemen. Dit is nieuw voor hem. Hij zegt: “De uitdaging voor mij is om kennis die ik nog niet heb, tot mij te nemen en uit te breiden. Ik word nu getriggerd om iets nieuws te leren”.

Machinekamer

Samen naar iets beters

Op dit moment heeft Tjeerd het doel om zich beter te ontwikkelen als projectleider. “Ik ben mij bewust van wat ik allemaal kan, maar er zijn ook veel dingen waar ik onbewust bekwaam in ben en dat zelf nog niet helemaal helder voor de bril heb”, vertelt hij. “Dat zijn van die ontwikkelpunten waar ik van hou. Want hoe krijg ik die goed en bewust onder de knie? Ik houd ervan om mijzelf te blijven verbeteren; om die zogenaamde spiegel te blijven voorhouden”.

Contact met WtbE

Tjeerd vertelt dat ‘hij voornamelijk contact heeft met Consultant Matthy Veenstra. “Dit contact is erg prettig”, zegt hij. “Het is niet zo dat er dagelijks of wekelijks contact is, dat is ook niet nodig, want het werk gaat gewoon goed en het loopt. In het begin hadden we natuurlijk wel even wat meer contact over vrije dagen, contract, salaris en dergelijke. Toevallig had ik Matthy vanmorgen nog wel even aan de telefoon, om even bij te praten over de huidige stand van zaken omtrent het Coronavirus”, vervolgt hij. “Maar, ik heb het hartstikke naar mijn zin bij MSN en ik ben benieuwd wat de toekomst mij hier gaat brengen!”, sluit Tjeerd af.

WtbE en MSN hebben ervoor gezorgd dat ik kan doen wat ik leuk vind, in de jachtbouw waar mijn passie ligt.

Tjeerd van Beusekom, Projectleider

Wil je ook weten wat WtbE voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!
MSN

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden