Team WtbE
shape

De verschillen tussen uitzenden, payroll en detachering

Blog

5 december 2022

Wanneer uw onderneming groeit, is de kans groot dat u alle werkzaamheden op een gegeven moment niet meer alleen aankunt. Wat nu? Eigenlijk heeft u technisch personeel nodig, maar waar vindt u geschikt personeel? En komen daar niet bergen met papierwerk bij kijken?

Wanneer u personeel nodig heeft, hebt u verschillende mogelijkheden. Detachering, payrolling en uitzenden.

Wat kan je op deze pagina vinden?

personeel detacheren

Wat is detacheren?

Kiest u ervoor om uw personeel via een detacheringsbureau in te huren? Dan hoeft u zelf geen personeel te werven, maar zoekt het detacheringsbureau naar de perfecte match voor uw bedrijf. Het personeel wordt meestal voor een langere tijd of zelfs op vaste basis ingezet.

Doordat de arbeidsvoorwaarden gezamenlijk worden vastgesteld, zijn ze vaak beter dan de voorwaarden voor uitzendkrachten. Voor de werkgever biedt detachering meerdere voordelen. Zo is detachering eigenlijk een verlengde proeftijd en worden risico’s met nieuwe werknemers zo vermeden.

Bekijk 5 voordelen van detachering

Wat is personeel uitzenden?

Heeft u op bepaalde momenten van het jaar meer werk dan op andere momenten? Dan kunt u uitzendkrachten inschakelen. Dit zijn werknemers waar u niet aan gebonden bent. Dus na de piek kunt u het aantal werknemers gemakkelijk afschalen.

De werknemers van een uitzendbureau vallen onder een cao voor uitzendkrachten, zoals NBBU of ABU. In deze cao’s zijn arbeidsvoorwaarden opgenomen. Zo kan een contractduur met onbepaalde tijd oplopen tot maximaal 5,5 jaar. 

Wat is personeel 'op de payroll'?

Bent u zelf in staat de geschikte kandidaten te selecteren, maar wilt u geen extra papierwerk? Dan biedt een payroll constructie uitkomst. Met een payroll constructie bent u zelf verantwoordelijk voor de werving van personeel, maar besteedt u de administratieve taken uit.

Het payrollbedrijf wordt de juridische werkgever van de kandidaten. Dit houdt in dat ze bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor doorbetaling van het salaris bij ziekte. Maar bij een payrollconstructie blijft u wel zelf verantwoordelijk voor het functioneren van uw werknemer. Een payrollmedewerker maakt gewoon deel uit van het team.

Technisch Personeel Uitzenden

Verschil tussen detachering en uitzenden

Een gedetacheerde heeft meer rechten en plichten dan een uitzendkracht. Zo wordt er bij detachering vaak een urengarantie overlegd. Hierin staat dat de gedetacheerde recht heeft op uitbetaling van een vast aantal uren, ook als er geen werkzaamheden zijn. 

Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt er een einddatum bepaald. Zo heeft een gedetacheerde net even wat meer duidelijkheid dan een uitzendkracht. Daar staat tegenover dat de gedetacheerde een formele arbeidsrelatie met het detacheringsbureau heeft.

Een ander groot verschil is het uitzendbeding. Hierin worden de omstandigheden opgenomen waarin een uitzendovereenkomst eindigt. Een overeenkomst kan bijvoorbeeld eindigen bij ziekte of na afloop van een opdracht. 

Een uitzendbeding is een risico voor de werkgever, want het personeel kan er dus zomaar voor kiezen om te stoppen met werken. Een uitzendbeding wordt alleen toegepast bij uitzendkrachten en dus niet bij detachering. 

Verschil tussen detachering en payrolling

Het verschil tussen detachering en payrolling is ongeveer hetzelfde als het verschil tussen uitzenden en payrolling. Een verschil tussen detachering en payrolling is dat een detacheringsbureau verantwoordelijk is voor de werving van nieuw personeel. Een payrollsysteem neemt alleen de juridische en administratieve kant op zich. 

Technisch Personeel Payroll

Verschil tussen uitzenden en payrolling

Een groot verschil tussen uitzenden en payrolling zit hem in het werven van het personeel. Een uitzendbureau is verantwoordelijk voor het werven en plaatsen van personeel, maar ze nemen ook de gehele administratie uit handen. 

Een voorwaarde voor een uitzendbureau is dat personeel op meerdere werkplekken wordt ingezet. Dit wordt ook wel non-exclusiviteit genoemd. Dit is erg belangrijk omdat een werknemer anders niet onder de cao voor uitzendkrachten valt.

Bij payrolling bent u zelf verantwoordelijk voor het werven en selecteren van geschikt personeel. Alleen het administratieve en juridische gedeelte wordt uit handen genomen. 

Doordat u uw werknemers zelf selecteert, bouwt u een band met ze op. Ook ervaren uw medewerkers dat ze een deel uitmaken van het team.

Een ander groot verschil tussen uitzenden en payrolling zijn de arbeidsvoorwaarden. Een payrollmedewerker heeft dezelfde arbeidsvoorwaarden als vast personeel. Ze hebben dan ook de mogelijkheid om na de proefperiode een vast contract te krijgen. Ze krijgen doorbetaald bij ziekte en vallen onder dezelfde cao als vast personeel.

Verschil tussen administratiekantoor en payrolling

Wilt u de werving van personeel wel op u nemen, maar geen administratieve werkzaamheden uitvoeren? Dan kunt u terecht bij een administratiekantoor. Hier wordt alleen de salarisadministratie uit handen genomen.

Payrolling gaat een stuk verder dan een administratiekantoor. Een payroller wordt namelijk de juridisch werkgever van uw personeel. Dit betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor:

  • uitbetalen van salarissen;
  • afdragen van premies;
  • pensioenregelingen;
  • verzekeringen;
  • personeelsadministratie;
  • begeleiding;
  • scholing;
  • doorbetaling bij ziekte.

Dit zijn allemaal zaken die een administratiekantoor niet op zich neemt.

Werf geschikt personeel met WtbE

Bent u op zoek naar technische professionals, maar vindt u het werven van geschikt personeel een grote opgave? Dan biedt WtbE uitkomst!

We begrijpen hoe lastig het is om de juiste professionals te vinden, die ook nog eens goed bij uw bedrijf passen. In ons grote netwerk van technische experts is er altijd wel een werknemer die voldoet aan al uw eisen. 

Geschikt kandidaten vinden? Eerst verdiepen.

Om de geschikte kandidaat te vinden verdiepen we ons eerst in uw bedrijf. We kijken naar uw bedrijf en de bedrijfscultuur, maar ook naar uw persoonlijke drijfveren. Zo zijn we in staat om een voorselectie van geschikte kandidaten te maken.

Bent u op zoek naar personeel voor de lange termijn? Of bevalt een samenwerking zo goed dat u de kandidaat in dienst wilt nemen? Dit kan met een deta-vast constructie. Hiermee treedt de kandidaat na afloop van het traject bij u in dienst.

Het eerste jaar wordt de technische professional door WtbE begeleid. Gedurende deze periode neemt WtbE alle bijbehorende rechten en plichten op zich. Met de deta-vast constructie werft u geschikt personeel op een risicovrije manier. 

Zoek in onze kandidaten database naar personeel

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden