Team WtbE
shape

5 tips voor een goede werksfeer

Blog

28 februari 2023

Als werkgever speelt u een cruciale rol in het creëren van een positieve werksfeer voor uw medewerkers. Een goede werksfeer betekent dat medewerkers op een prettige manier met elkaar omgaan en plezier hebben op het werk. Er zijn diverse manieren om een goede werksfeer te realiseren, zoals het organiseren van teamuitjes, het creëren van een culturele diversiteit binnen het team en het aanbieden van flexibiliteit.

Het is belangrijk om te realiseren dat een positieve werksfeer niet alleen goed is voor uw medewerkers, maar ook voor het succes van uw bedrijf. Medewerkers die betrokken, tevreden en enthousiast zijn, zullen productiever zijn en meer inzet tonen.

Dit kan leiden tot een grotere omzet en langere aanhouding van medewerkers bij het bedrijf. In deze blog geven we 5 tips om de werksfeer nog een beetje beter te maken.

Werksfeer Belangrijk Werkvloer
De positieve werksfeer draagt positief bij aan het succes van uw bedrijf

Wat kan je in dit artikel vinden?

Wat is een goede werksfeer?

Een goede werksfeer is belangrijk voor iedereen op de werkvloer. Dit betekent dat medewerkers op een prettige manier met elkaar omgaan en plezier hebben op het werk. Er zijn verschillende manieren om een goede werksfeer te creëren, zoals borrels organiseren, teamuitjes houden en samen lunchen. Ook is het belangrijk om diversiteit in het team te hebben.

Volgens onderzoek naar werkplezier zijn lachen en plezier op de werkvloer en een hecht teamgevoel de belangrijkste factoren voor een goede werksfeer. Slechts 48% van de mensen voelt dat ze genoeg plezier hebben op het werk en 37% voelt dat er een hecht teamgevoel is. Dit is dus een belangrijk aandachtspunt voor werkgevers.

Als werkgever is het belangrijk om uw medewerkers te behandelen zoals u ook uw vrienden zou behandelen. Dit betekent dat u ze wilt helpen als ze hulp nodig hebben, bijvoorbeeld door vakantiedagen uit te wisselen of door te helpen als iemand het druk heeft. Het is ook belangrijk om de tijd te nemen om iets goed uit te leggen.

Werk is niet iets wat u alleen doet, dus het is belangrijk om een goede en leuke manier van samenwerken te creëren en voor elkaar klaar te staan. Dit zorgt voor een positief werkklimaat en is goed voor u als werkgever.

Waarom is een goede werksfeer zo belangrijk?

Een positieve werksfeer is belangrijk voor het succes van een bedrijf. Werknemers die betrokken, tevreden en enthousiast zijn, werken productiever en harder. Dit leidt tot meer omzet voor het bedrijf.

Bijvoorbeeld door die laatste mail snel te versturen, extra feedback te geven aan klanten, werkplek netjes achter te laten of te helpen als een collega het druk heeft.

Als er een goede werksfeer is, zullen werknemers met meer plezier naar hun werk gaan en hun werk met meer passie uitvoeren. Hierdoor presteren ze beter en zullen ze langer voor een werkgever willen werken. 

Een goede werkcultuur betekent ook dat er minder ziekteverzuim is. Werknemers die zich goed voelen, zijn minder vaak ziek. Door de werksfeer te verbeteren, kunt u dus indirect de kosten voor ziekteverzuim verlagen.

5 manieren om als leidinggevende de werksfeer te verbeteren

Werken is niet alleen een manier om geld te verdienen, maar het is ook een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het is daarom belangrijk dat de werksfeer zo aangenaam mogelijk is voor iedereen. Hier zijn een aantal dingen die u als werkgever kunt doen om de werksfeer te verbeteren:

1. Organiseer leuke activiteiten

Versterk het teamgevoel door samen activiteiten te ondernemen. Hierdoor leert u uw werknemers beter kennen en creëert u een hechte onderlinge band. Uit onderzoek blijkt dat werknemers liever kleine geluksmomenten tijdens hun werkdag ondervinden in tegenstelling tot andere materiële zaken.

2. Geef werknemers de ruimte om samen te werken

Samenwerken is een belangrijke factor voor een goede werksfeer. Goede samenwerking en omgang met collega’s zorgen voor een positieve sfeer op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat 81% van de medewerkers een goede band met collega’s belangrijk vindt. Als leidinggevende is het daarom belangrijk om het goede voorbeeld te geven, naar anderen te luisteren, het positieve te benadrukken en complimenten te geven. Hierdoor zullen uw  werknemers zich meer betrokken voelen.

Het organiseren van teambuilding activiteiten kan ook helpen bij het versterken van de band tussen collega’s. Hierdoor leren collega’s elkaar beter kennen en kan er ingespeeld worden op elkaars kwaliteiten en voorkeuren. De samenwerking en communicatie wordt verbeterd en dit leidt weer tot een hechtere teamgeest.

3. Hecht waarde aan secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn extra dingen die u aan uw werknemers kunt geven, zoals een auto van de zaak of een flinke eindejaarsbonus. Veel mensen vinden het echter belangrijker als u investeert in kleine zaken en momenten die hun leven gemakkelijker maken.

Bijvoorbeeld flexibiliteit waardoor ze thuis kunnen werken als dat beter uitkomt met hun gezinssituatie of een vrije dag kunnen opnemen als de zon begint te schijnen. Dit soort kleine zaken kan een groot verschil maken in de werksfeer.

4. Zorg voor culturele diversiteit binnen een team

Bedrijven en organisaties doen het beter als ze medewerkers hebben met verschillende leeftijden en culturele achtergronden. Dit wordt ook gestimuleerd door de overheid. Een divers team is productiever en leidt tot betere resultaten.

Het werken met mensen van verschillende generaties en culturen kan bijdragen aan een bredere blik en verschillende perspectieven op problemen, wat kan leiden tot meer innovatie en creativiteit.

5. Organiseer regelmatig een bedrijfsborrel

Een bedrijfsuitje is een leuke manier om uw werknemers te laten ontspannen en het teamgevoel te versterken. Doe bijvoorbeeld een escaperoom, een pubquiz of een speurtocht door de stad met het hele team.

Door elkaar te zien en te spreken in een andere omgeving en sfeer, kunnen collega’s op een andere manier naar elkaar kijken.

Dit kan bijdragen aan een grotere eenheid op de werkplek. Bedrijfsuitjes zijn niet alleen leuk, maar ook goed voor het bedrijf of organisatie, omdat het de creativiteit, productiviteit en betrokkenheid van uw medewerkers versterkt.

Weet wel dat een werksfeer niet iets is dat in één keer gecreëerd kan worden. Het is een continu proces. Door regelmatig te evalueren en te werken aan verbeteringen, verbetert u de werksfeer op de lange termijn.

Tips Voor Goede Werksfeer

Checklist voor een goede werksfeer

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de sfeer op de werkvloer. Met deze checklist creëert u snel een goede sfeer op de werkvloer. Met al deze tips kunt u de plank bijna niet meer misslaan. 

  • Plan een wekelijkse of maandelijkse vrijmibo, zodat uw medewerkers tijd hebben om elkaar beter te leren kennen en te socialiseren.
  • Luister goed naar uw medewerkers en neem hun opmerkingen en suggesties serieus.
  • Spreek waardering naar elkaar uit. Dit kan bijdragen aan een positieve werksfeer.
  • Let op de culturele diversiteit binnen uw team, dit kan bijdragen aan een bredere blik en verschillende perspectieven op problemen.
  • Wees flexibel naar uw collega’s toe, bijvoorbeeld door thuiswerken te faciliteren of het aanbieden van flexibele werktijden.
  • Organiseer een bedrijfsuitje, dit kan bijdragen aan een grotere eenheid op de werkplek en versterken van de teamspirit.

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden