Team WtbE
shape

Werken in de procesindustrie? Dit moet je weten!

Blog

2 maart 2023

De procesindustrie is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse economie dat zich bezighoudt met de productie van goederen en halffabricaten door middel van meerdere productiestappen. Bedrijven die actief zijn in de procesindustrie, produceren een breed scala aan producten die we dagelijks gebruiken.

In deze industrie zijn veel banen beschikbaar. Wat maakt werken in de procesindustrie interessant en welke vaardigheden heb je hiervoor nodig? We gaan het je vertellen!

Werken In De Procesindustrie

Wat u kunt in dit artikel verwachten?

Wat houdt een baan in de procesindustrie in?

De procesindustrie wordt ook wel de ‘maakindustrie’ genoemd. Hieronder vallen sectoren zoals elektronica, textiel, machinebouw, metaalproducten en transportmiddelen. Echter, de procesindustrie is breder dan de maakindustrie, deze term beschrijft een specifiekere groep van bedrijven.

De procesindustrie is een van de grootste sectoren ter wereld en is onmisbaar voor de productie van veel goederen die dagelijks worden gebruikt. De procesindustrie speelt ook een belangrijke rol in de economie van Nederland.

De procesindustrie heeft een grote impact op onze maatschappij, omdat het bijdraagt aan de economische groei en werkgelegenheid. Bedrijven in de procesindustrie zorgen voor banen in verschillende functies zoals productie, technische ondersteuning, onderzoek en ontwikkeling, logistiek en management.

Twee soorten productieprocessen

Er zijn twee hoofdcategorieën van productieprocessen: continu-processen en batch-processen. Een continu-processen is een proces, waarbij er een constante stroom van eindproducten de fabriek verlaat. Er is geen onderbreking in het productieproces.

Voordelen van continu-processen zijn dat er flexibele productiehoeveelheden kunnen worden opgeleverd, het eenvoudiger is om op te schalen en er minder energie wordt gebruikt. Voorbeelden van continu-processen zijn het smelten van metaal en het maken van voedingsmiddelen, zoals pindakaas en hagelslag.

Batch-processen daarentegen, worden gekenmerkt door het produceren van een specifiek aantal producten. Er is geen constante toestroom van grondstoffen, waardoor het productieproces bij een batchproces stil komt te staan.

Producten die door middel van batchprocessen tot stand komen kunnen doorgaans niet of nauwelijks in een continu-proces worden gemaakt.

In veel gevallen worden continu-processen als efficiënter beschouwd dan batchprocessen. Batchprocessen worden vaak als inefficiënt beschouwd en veel van deze processen transformeren uiteindelijk in continu-processen.

Zeker wanneer de behoefte aan een bepaald product groeit, wordt er vaak voor een continu-proces gekozen.

Waarom wil je in de procesindustrie werken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om in de procesindustrie te werken. Ondanks het feit dat automatisering een grote rol speelt in deze industrie, blijft het een van de grootste en belangrijkste sectoren ter wereld, waar nog steeds veel mensen werkzaam zijn.

We benoemen de 5 belangrijkste redenen om te werken in de procesindustrie.

1. Ontwikkeling van nieuwe technologieën

De procesindustrie is ook een belangrijke bron van innovatie en technologische vooruitgang. Veel van de technologieën die we vandaag de dag gebruiken zijn ontstaan in de procesindustrie, zoals bijvoorbeeld automatisering, geavanceerde productieprocedures en duurzame energiebronnen.

Werknemers in de procesindustrie hebben vaak de kans om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovaties, wat hen in staat stelt om een ​​unieke bijdrage te leveren aan de technologische vooruitgang van de wereld.

2. Uitgebreide carrièremogelijkheden

Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een baan in de procesindustrie is de grote aanwezigheid van carrièremogelijkheden binnen deze sector. De procesindustrie biedt werknemers de kans om zich te ontwikkelen en door te groeien binnen een organisatie.

Dit kan variëren van het beginnen in een productieproces en later verantwoordelijk zijn voor een specifieke afdeling of team, tot het verkrijgen van een leidinggevende of managementfunctie.

Bedrijven in de procesindustrie investeren vaak in de opleiding en ontwikkeling van hun werknemers, zodat zij de benodigde vaardigheden en kennis kunnen verwerven om carrière te maken binnen de sector.

Deze carrièremogelijkheden bieden werknemers een gevoel van groei en voldoening, waardoor de procesindustrie een aantrekkelijke keuze is voor veel mensen.

3. Bijdrage aan de economie

De procesindustrie is een van de belangrijkste sectoren ter wereld, met een grote impact op de economie van landen over de hele wereld. Deze industrie produceert een breed scala aan producten, waaronder voedingsmiddelen, medicijnen, chemische producten en energie.

Werknemers in de procesindustrie maken deel uit van een belangrijke keten van productie en levering die van essentieel belang is voor de economie van een land.

Door hun werk dragen ze bij aan de groei en ontwikkeling van de economie en het welzijn van de maatschappij.

4. Goed salaris

Een andere belangrijke reden waarom mensen in de procesindustrie werken, is omdat het een goedbetaalde sector is. Veel bedrijven in de procesindustrie bieden aantrekkelijke salarissen en arbeidsvoorwaarden, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor veel mensen.

Dit is vooral interessant voor mensen die geen of weinig opleiding hebben genoten, maar wel financiële zekerheid willen hebben. Bovendien, met de groei van de industrie zijn er vaak veel carrièremogelijkheden. Werknemers hebben kans op verdere groei en verbetering van hun salaris en arbeidsvoorwaarden.

5. Maatschappelijke impact

Werken in de procesindustrie is veel meer dan alleen een baan, het is ook een kans om een positieve impact te hebben op de maatschappij. Veel producten die worden geproduceerd in de procesindustrie, zoals medicijnen en vaccins, hebben een directe en belangrijke impact op de gezondheid en het welzijn van mensen.

Dit kan werknemers een gevoel van waardering en trots geven, wetende dat hun werk bijdraagt aan iets groters. De procesindustrie kan ook bijdragen aan de verbetering van de levensstandaard door bijvoorbeeld voedsel- en energieproductie.

Werken in de procesindustrie? Deze vaardigheden heb je nodig.

Werk in de procesindustrie is uitdagend en vereist specifieke vaardigheden. Of je nu net begint in deze sector of al enige ervaring hebt, het is belangrijk om je bewust te zijn van de vaardigheden die belangrijk zijn in deze sector. We vertellen je meer over de belangrijke vaardigheden in de procesindustrie.

1. Goede stressbestendigheid

Werken in de procesindustrie kan soms stressvol zijn, dus moet iemand die werkzaam is in de procesindustrie goed tegen stress kunnen.

Het kost veel geld als de machines in een continu proces stilgezet worden. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat de machines niet stilvallen.

Toch is het soms onvermijdelijk dat een machine kapot gaat. Jouw taak is dan om niet in paniek te raken. Je moet snel en efficiënt kunnen handelen in acute situaties.

Dit betekent dat je moet beschikken over goede stressmanagement vaardigheden om de situatie onder controle te houden.

2. Kritische en logische denkwijze

Als je werkt in de procesindustrie moet je kritisch en logisch kunnen denken. Dit betekent dat je in staat bent om problemen van verschillende kanten te bekijken en oplossingen te vinden.

Het is belangrijk om helder te blijven denken en snel beslissingen te nemen, zelfs als de druk hoog is. Dit is van groot belang in de procesindustrie, want problemen moeten snel worden opgelost om verlies van geld en productie te voorkomen.

3. Onderhandelvaardigheden

Om succesvol te zijn in bepaalde functies binnen de procesindustrie, is het belangrijk om goed te kunnen onderhandelen.

Bijvoorbeeld, als je werkt als productiemanager, zul je vaak in contact komen met leveranciers van grondstoffen of halffabricaten die nodig zijn voor de productie. Hierbij moet je vaak afspraken maken over de prijs, de hoeveelheid en de leverdatum van deze materialen.

Dit vereist dat je vaardig bent in het onderhandelen, zodat je de best mogelijke deal kunt krijgen voor jouw bedrijf. Dit is een belangrijke vaardigheid om te hebben als je in de procesindustrie wilt werken.

Het kan je helpen om kosten te besparen en de productie efficiënter te maken.

4. Goede IT vaardigheden

Als je in de procesindustrie werkt, is het belangrijk om specifieke vaardigheden, zoals IT vaardigheden, te hebben. De procesindustrie maakt intensief gebruik van geautomatiseerde installaties, die worden aangestuurd door complexe computersystemen.

Daarom is het essentieel dat werknemers beschikken over de nodige IT vaardigheden om deze installaties te kunnen bedienen en onderhouden.

Dit is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de opleidingen die worden aangeboden in de procesindustrie, zodat werknemers zich kunnen voorbereiden op de technologische vereisten van de sector.

5. Goede communicatievaardigheden

Werken in de procesindustrie betekent vaak dat je samenwerkt met andere mensen, zoals collega’s en leidinggevenden.

Het is belangrijk dat je met hen goed kunt communiceren. Dit kan bijvoorbeeld gaan over werkzaamheden of problemen die er zijn. Als je moeite hebt om te communiceren met andere mensen, is het verstandig om hierover te praten met je manager.

Er zijn verschillende manieren om je communicatievaardigheden te verbeteren.

Hoe ziet de procesindustrie er in de toekomst uit?

In de toekomst zullen er veel veranderingen plaatsvinden in de procesindustrie. Dit komt voornamelijk door de eisen van de overheid om minder CO2 uit te stoten. Er zal dus iets moeten veranderen, ook in de procesindustrie.

Welke veranderingen zullen er de komende jaren plaatsvinden? 

CO2-neutraal

Een van de grootste veranderingen die we kunnen verwachten, is dat bedrijven in de procesindustrie zich zullen moeten inspannen om CO2-neutraal te produceren. Dit betekent dat het productieproces efficiënter moet worden.

Energiebezuiniging zal hierbij een belangrijke rol spelen. Bedrijven in de procesindustrie zullen zich moeten inspannen om hun productiesystemen energiezuiniger te maken.

Transparant productieproces 

In de toekomst zal het belangrijk zijn dat bedrijven in de procesindustrie transparant zijn. Dit betekent dat ze open en eerlijk moeten zijn over hun bedrijfsvoering en hoe ze omgaan met onderwerpen zoals milieu en mensenrechten.

Dankzij internet en sociale media kan informatie snel verspreid worden. Bedrijven moeten daarom zorgen dat ze een goede reputatie hebben en dat ze geen negatieve publiciteit krijgen. Dit betekent dat ze rekening moeten houden met zowel de belangen van mensen, het milieu als de bedrijfsresultaten.

Nog meer aandacht voor cybersecurity 

In de procesindustrie worden veel machines en systemen aangestuurd door computers. Dit is handig omdat het efficiënt werkt, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Er zijn mensen die deze systemen proberen te hacken.

Dit kan grote problemen veroorzaken voor het bedrijf en productieproces. Daarom is het belangrijk dat bedrijven in de procesindustrie hun systemen goed beveiligen tegen cyberaanvallen.

Door geld te investeren in technologie die dit kan voorkomen, kunnen bedrijven zich beschermen tegen deze gevaren.

Werken in de procesindustrie? Dat doe je met WtbE!

De procesindustrie biedt veel werkgelegenheid in Nederland. We hebben dan ook regelmatig vacatures openstaan voor functies in de procesindustrie. Bij WtbE hebben we een brede connectie met werkgevers die actief zijn in de industrie.

Bekijk onze openstaande vacatures en vind jouw droombaan. Wil je graag advies op maat? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies!


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden