IVER Lelystad
shape

Interview met Almar Kleefstra

International Sales Manager bij IVER

Interview werknemer

11 maart 2024

Het verhaal van Almar Kleefstra

Wat doe je als je het liefst in het Friese plaatsje Burgum wilt blijven wonen, maar toch een internationale salesfunctie ambieert? Dan zoek je een baan waarin je dat kan combineren! Almar vond zo’n baan via WtbE. Sinds april 2023 werkt hij als International Sales Manager bij IVER. IVER biedt service op maat aan voor windmolens door heel Europa, en dat allemaal vanuit het mooie Franeker. In dit interview vertelt Almar over zijn loopbaan tot nu toe en wat hem zo aanspreekt in het (internationaal) zakendoen.

Almar Kleefstra

Kick van de sales

Al vroeg tijdens zijn studie Bedrijfskunde aan NHL Stenden, ontdekte Almar zijn interesse in sales. Dat gebeurde tijdens een stage Accountmanagement bij Kooi Security Benelux. Wat hem dan precies aanspreekt? “Ik geniet van het contact met klanten en het opbouwen van sterke klantrelaties. Ook ben ik graag betrokken bij het identificeren van klantbehoeften. Het is leuk om oplossingen te kunnen bieden die aan hun verwachtingen voldoen. Daarnaast geeft het behalen van verkoopdoelen en het binnenhalen van nieuwe klanten me echt een kick.”

Het behalen van verkoopdoelen geeft me een kick

Almar vindt sales niet alleen leuk, maar blijkt er ook goed in te zijn. Na zijn stage blijft hij bij Kooi werken. Hij deed er zijn vierdejaars stage, werkte als salesmedewerker binnendienst en later als salesmanager voor de Benelux. Ondanks de vele uren die hij maakt, lukt het hem om in vier jaar zijn studie af te ronden. Een mijlpaal die direct beloond werd, vertelt hij. “Op de dag dat ik te horen kreeg dat ik mijn studie gehaald had, belde mijn manager me om me een vast contract aan te bieden.”

Almar Kleefstra en Jacques Mulder
Jacques Mulder op werkbezoek

Internationaal zakendoen

Al snel komt bij Kooi de functie International Salesmanager vrij. Almar wordt hiervoor gevraagd en dan begint zijn internationale avontuur pas echt. Geregeld bezoekt hij klanten in Spanje, Engeland, Portugal, Polen, Duitsland enzovoorts. Hij geniet van het onderweg zijn, het schakelen tussen verschillende projecten en het omgaan met culturele verschillen. Toch heeft elk land z’n eigen charme, legt Almar uit.  “Het liefst ga ik naar Spanje toe, dat is zo’n mooi land. Maar als het aankomt op zakendoen, zijn de mensen wat terughoudender. Met Oost-Europese klanten doe ik altijd de beste zaken: de mensen zijn to the point, communiceren duidelijk en durven knopen door te hakken.”

In de onderhandelingen over mijn contract heb ik heel veel gehad aan WtbE.  Alles werd netjes voor me geregeld.

Anderhalf jaar vervult Almar zijn functie als Salesmanager met veel plezier. De sales gaan goed en de organisatie groeit. Voor Almar een teken dat hij zijn werk goed doet. Tegelijk is het een signaal dat hij toe is aan een volgende stap. Ambitieus en leergierig als hij is, wil hij meer verantwoordelijkheid. Helaas is er op dat moment geen ruimte om door te groeien. Dus besluit hij om zich te oriënteren op een nieuwe baan. Dat hij in de internationale sales wil blijven, weet hij zeker!

Almar Kleefstra en Jacques Mulder

Droomvacature bij WtbE

Almar zoekt online naar een nieuwe baan en komt uit bij de vacature International Sales Manager bij IVER, een opdrachtgever van WtbE. IVER zit in Franeker en Lelystad, is expert in windenergie én biedt een internationale functie aan. Nadat hij zijn interesse meerdere keren kenbaar maakt, gaat het snel. “Ik belde op donderdag en mocht die maandag erop gelijk op gesprek. Het was een heel leuk gesprek met gelijkgestemde mensen. Al snel werd ik uitgenodigd voor mijn tweede gesprek en diezelfde middag werd ik al gebeld dat ik het was geworden.”

Ik vind het fantastisch om de ene dag bij een boer in Friesland te zitten, en de volgende dag bij een groot bedrijf in het buitenland


Als salesmanager weet Almar zich dus goed te verkopen tijdens het gesprek. Alleen omdat hij nog niet veel ervaring heeft met de praktische kant van solliciteren, komt de hulp van WtbE goed van pas. “Ik heb veel gehad aan WtbE. Zij stonden me bij met het onderhandelen, de voorwaarden in het contract en andere belangrijke aspecten. Alles werd netjes met me besproken en voor me geregeld. Daarnaast is mij regelmatig gevraagd hoe het me verging in mijn nieuwe functie. Die betrokkenheid waardeer ik.”

Almar Kleefstra
Almar bij een rotorblad

Nieuwe baan gaat voor de wind

Ondertussen werkt Almar bijna een jaar voor IVER. Op de vraag of het hem bevalt, antwoordt hij volmondig ‘ja’. “In deze baan heb ik de verantwoordelijkheid waar ik zo naar verlangde. Samen met een andere salesmanager ben ik verantwoordelijk voor een groot deel van de omzet, dat geeft me veel motivatie. Daarnaast krijg ik nu al inspraak in de bedrijfsvoering. Ik vind het superleuk dat ik mee mag denken, initiatief mag nemen en bij mag dragen aan de groei van de organisatie. Daarnaast vind ik de variatie erg leuk. Ik vind het fantastisch om de ene dag bij een boer in Friesland te zitten, en de volgende dag bij een groot bedrijf in het buitenland.”

Bij IVER zijn er nog heel veel groeimogelijkheden

En hoe zit het met Almar zijn eigen groei? Wat hem betreft kan hij die bij IVER doormaken. “Zeker weten dat ik hier voorlopig wil blijven werken. Er is nog heel veel mogelijk, dus ik zie zeker mogelijkheden om mee te groeien! Verder heb ik hele leuke collega’s. Er hangt een hele fijne sfeer binnen de organisatie. Iedereen wil ervoor gaan en samen vieren we de successen die we behalen.”

Almar Kleefstra

Ben je benieuwd hoe het is om bij IVER te werken? Of wil je meer weten over de samenwerking tussen IVER en WtbE? Lees dan dit interview met Tina Schilstra, HR-manager bij IVER.

Wil je ook je droombaan vinden? Maak dan kennis met team WtbE!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden