Team WtbE
shape

Wat onderscheidt een senior engineer van een junior engineer?

Blog

7 februari 2023

In deze blog lees je alles over de functie van een software engineer en bespreken we de verschillen tussen een senior engineer en een junior engineer. Een senior engineer is verantwoordelijk voor het maken en plannen van softwareprojecten. Hij heeft uitgebreide vaardigheden en kennis en werkt direct samen met leidinggevenden om ervoor te zorgen dat het product aan de eisen van het bedrijf voldoet.

Software engineers hebben ervaring met specifieke programma’s, gegevensverzamelingen en werkomgevingen. Ze zijn verantwoordelijk voor het toezicht houden op bedrijfsprocessen en het maken van producten in verschillende industrieën. In deze blog lees je wat het werk van een software engineer precies inhoudt, waar hij verantwoordelijk voor is en hoe hij zich onderscheidt van een junior engineer.

Wat kan je in dit artikel verwachten?

Wat is een Software Enigineer?

Als software engineer ontwerp en bouw je softwareoplossingen voor allerlei verschillende doeleinden. Voordat je begint met het bouwen van de software, is het belangrijk om jezelf in de positie te verplaatsen van degene die de software gaat gebruiken. Dit helpt je om een technisch ontwerp te maken dat aansluit bij de wensen en behoeften van de gebruiker.

Daarna ga je je verdiepen in de technische aspecten van de software, zoals modellen, computertalen, interfaces en protocollen die nodig zijn. Hierna ga je aan de slag met het uitwerken van een technisch ontwerp, wat vaak neerkomt op veel programmeren. Tijdens het bouwen van de software, is het belangrijk om alles op te schrijven in begrijpelijke taal zodat ook niet-technische collega’s het kunnen volgen.

Wanneer de software af is, wordt het tijd om deze te testen. Dit helpt om eventuele fouten (ook wel bugs genoemd) te vinden en op te lossen. Als de tests succesvol zijn afgerond, is het tijd om erover na te denken hoe je de software gaat implementeren. Dit is het moment waarop iedereen gewacht heeft, want nu gaat de software echt gebruikt worden!

Trends Arbeidsmarkt Wat Ga Jij Doen

Hoe word je software engineer?

Wil je software engineer worden? Dan is een studie in informatica of technische bedrijfskunde een goed keuze! Deze opleiding, die je zowel op hbo- als wo-niveau kunt volgen, bereid je voor op een baan als software engineer. Zo leer je alles over het maken en ontwikkelen van software en hoe je deze kunt toepassen in verschillende situaties.

Daarnaast zijn er ook andere opleidingen die je kunt volgen die je voorbereiden op een carrière als software engineer, zoals software engineering (hbo), Communicatiesystemen (hbo) of Software Developer web & apps (mbo).

Echter, naast een opleiding is het ook belangrijk om veel te oefenen en te leren door ervaring op te doen. Dit kan door stages te lopen of door in je vrije tijd aan hobbyprojecten te werken. Hierdoor doe je praktijkervaring op en leer je nog meer over software engineering.

Wat onderscheidt een senior engineer van een junior engineer? 

Om een senior engineer te worden moet je competenties ontwikkelen en ervaring opdoen. Hieronder worden 10 elementen beschreven waarmee senior engineers zich onderscheiden van juniors.

 1. Senior engineers richten zich niet alleen op het verbeteren van hun eigen vaardigheden, maar verhogen ook de vaardigheden en expertise van andere collega’s.  
 2. Een foutje is snel gemaakt, ook de beste senior engineer overkomt dit weleens. Een senior engineer heeft sterke debugging vaardigheden en weet als de beste hoe hij problemen kan opsporen en oplossen. Dit kost tijd om te leren, maar het is een vaardigheid die helpt wanneer je met verschillende mensen aan verschillende projecten werkt.
 3. Voor een junior engineer is het soms misschien moeilijk om te bepalen of ze een bepaalde methode moeten volgen of niet. Senior engineers hebben zoveel ervaring dat ze precies weten wat en wanneer ze niet moeten doen. 
 4. Senior engineers coachen hun junior teamleden. Ze delen graag hun inzichten en richten zich op het opbouwen van een gemeenschap die met hen meegroeit.
 5. Senior engineers nemen de tijd om code zorgvuldig te beoordelen. Ze hebben jarenlange ervaring en kunnen daardoor zorgvuldige beoordelingen geven. 
 6. Senior engineers nemen de verantwoordelijkheid op zich voor hun eigen fouten. Soms wordt er een fout gemaakt die meerdere mensen binnen een organisatie beïnvloedt. senior engineers nemen verantwoordelijkheid als ze een fout maken en lossen het op.
 7. Senior engineers zijn empathisch. Empathie betekent dat iemand het vermogen heeft om naar een project te kijken vanuit een ander perspectief. In complexe projecten zijn er veel mensen met verschillende belangen, zoals ontwerpers, productmanagers, operations engineers en ontwikkelaars. Senior engineers begrijpen dat mensen verschillende ideeën hebben en nemen dit mee in hun werk. 
 8. Senior engineers communiceren gespecialiseerde ideeën duidelijk. Senior engineers zijn goed in het duidelijk uitleggen van subtiliteiten aan anderen. Ze hoeven niet goed te zijn in spreken in het openbaar, maar kunnen wel op een effectieve manier communiceren met andere leden van hun team.
 9. Senior engineers begrijpen dat niet alles aan een project leuk kan zijn. Soms moet je dingen doen die je niet leuk vindt. Dat hoort erbij. 
 10. Senior engineers zijn experts in hun vakgebied. Hoe langer iemand zich bezighoudt met een technisch gebied, hoe efficiënter hij of zij wordt. Senior engineers zijn flexibel genoeg om meerdere dingen gedaan te krijgen in een team, maar richten zich op de dingen waar ze het beste in zijn.
 11. Senior engineers zijn zelfbewust en weten hoe ze overkomen. senior engineers zijn zich ervan bewust hoe ze het beste kunnen communiceren en hoe ze feedback kunnen geven aan teamleden en managers. Ze brengen hun ideeën op een constructieve manier over in plaats van op een confronterende manier.

Een junior engineer: minder ervaring maar wel leergierig en gemotiveerd

Junior engineers brengen vaak een frisse blik en nieuwe ideeën naar een bestaand team. Ze hebben net hun opleiding afgerond en zijn daardoor op de hoogte van de nieuwste technologieën en methodologieën. 

Omdat ze minder ervaring hebben, zijn ze vaak erg leergierig en gemotiveerd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen

Bovendien zijn ze vaak bereid om hard te werken en extra inspanningen te leveren om bij te dragen aan het succes van een project of bedrijf. Junior engineers zijn ook vaak flexibel en in staat om zich aan te passen aan nieuwe situaties en uitdagingen.


Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden