BOIKON bedrijfspand in Leek
shape

Succesvolle samenwerking BOIKON en WtbE

Hendrikus van de Lageweg aan het woord

Interview opdrachtgever

6 juli 2021

Hendrikus van de Lageweg aan het woord

Track-and-trace technologie voor de farmaceutische en tabaksindustrie. Het automatiseren van de sterilisatie van medische instrumenten voor ziekenhuizen. Het vervaardigen van sterke, lichtgewicht producten voor de auto- en luchtvaartindustrie.

Dat is een greep uit de vele innovaties van BOIKON: Technological Innovator op het gebied van industriële automatisering. In de zeventien jaar dat Hendrikus van de Lageweg bij BOIKON werkt, heeft hij de meeste innovaties van dichtbij mogen meemaken. Eerst als mechanical engineer, later als project engineer en sinds acht jaar als Academy & HR Manager. Hendrikus vertelt hoe het is om bij BOIKON te werken en waar hij op let als hij nieuwe talenten werft.

HR Manager Hendrikus van de Lageweg op de foto bij Boikon

Van twaalf naar zeventig medewerkers

Hendrikus heeft sinds zijn start bij BOIKON al meer dan vijftig nieuwe collega’s mogen begroeten. Hij vertelt: “Toen ik hier net kwam werken als engineer, waren we met z’n twaalven. Omdat het team nog tamelijk klein was, had ik een breed takenpakket: van het maken van de offerte tot en met de oplevering van het project. Maar ook als projectmanager deed ik er dingen naast. Zo was ik vaak degene die nieuwe medewerkers begeleidde. Ook dacht ik na over manieren om kennis met elkaar te delen en vast te leggen. Want hoe groter de groep medewerkers wordt, hoe lastiger het is om dit structureel te blijven doen. Zo is de BOIKON Academy geboren. Het grappige is dus dat ik van engineer ben doorgegroeid naar Academy & HR manager. Gewoon door te doen wat ik goed kan en leuk vindt. En dat typeert meteen onze cultuur: we kijken naar iedereens individuele talenten en ambities.”

Inmiddels telt BOIKON meer dan zeventig medewerkers, waarvan het merendeel in vaste dienst werkt. Als HR-manager is Hendrikus een spin in het web, vertelt hij: “Het is een uitdaging om te kijken hoe we georganiseerd zijn en hoe we het beste met elkaar kunnen samenwerken. Onze organisatie is continu in beweging en daarom is het soms even zoeken naar de juiste balans. Maar dat maakt het werken bij BOIKON juist leuk: iedereen mag doorgroeien en nieuwe uitdagingen aangaan.”

De samenwerking verloopt heel goed en plezierig. Ik ervaar WtbE als een eerlijke en laagdrempelige club. In plaats van met CV’s te strooien hanteren ze een menselijke benadering. Daarom doe ik ook al jaren zaken met ze!

Motivatie is het belangrijkste

In de werving en selectie kijkt Hendrikus dan ook in de volle breedte naar iemands talenten, competenties en interesses. Hij legt uit waarom dat belangrijk is: “Sommige mensen willen een bepaalde technologie tot op de bodem uitzoeken. Anderen hebben er behoefte aan om hun kennis te verbreden en in nieuwe projecten toe te passen. En ik heb ook kandidaten die binnenkomen op technologie X en na verloop van tijd overgaan naar technologie Y, omdat dat beter bij hen past. Zelf ben ik daar natuurlijk het levende bewijs van. Iemands persoonlijkheid is bepalender dan of hij of zij precies voldoet aan de functieomschrijving.”

Qua persoonlijkheid let Hendrikus vooral op iemands motivatie, legt hij uit. “Je moet gedreven zijn om samen met collega’s de juiste oplossing te vinden. En om je elke keer te verdiepen in de nieuwste kennis. Die honger naar kennis, die ontembare nieuwsgierigheid, zijn onmisbaar bij het werken aan innovatieve oplossingen. Daarnaast kijk ik of de kandidaat past binnen onze informele cultuur, die soms eerder lijkt op een grote familie dan op een bedrijf. Iemand kan nog zo slim zijn – diegene moet wel in het team passen.”

HR Manager Hendrikus van de Lageweg poseert op de foto bij een machine van Boikon

Kwaliteit boven kwantiteit

Er staan heel wat engineers te popelen om voor BOIKON aan de slag te gaan. Maar als de juiste motivatie ontbreekt, houdt het op. En dat is soms lastig te beoordelen aan de hand van een CV. Daarom vraagt Hendrikus regelmatig regelmatig hulp aan WtbE: “We hebben meerdere vaste medewerkers in dienst via WtbE. Het gaat vooral om hbo-functies op het gebied van engineering, mechatronica en software. De matches zijn goed: WtbE schat van tevoren in wie er binnen het team zou passen en wie niet. Daarbij ligt de nadruk op de ‘klik’: kennis kan altijd nog worden bijgebracht.”

Hendrikus sluit af: “De samenwerking loopt heel goed en plezierig. We kennen elkaar goed en hebben meestal aan een half woord al genoeg. Vaak is de eerste vacature-opzet gelijk al wat ik zoek! Dat is heel fijn, want ik heb weinig tijd om zelf zo’n tekst te schrijven. En ik ervaar WtbE als een eerlijke en laagdrempelige club. In plaats van met CV’s te strooien hanteren ze een menselijke benadering. Daarom doe ik ook al jaren zaken met ze!”

Geschreven door:  Anne von Gleich (Sansplus)

Wil je ook werken bij BOIKON? Schrijf je dan nu bij ons in!

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
WtbE professional aan het werk op een boorplatform

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden