monteur installatietechniek aan het werk
shape

Vacatures en informatie voor monteurs

Ga naar alle monteur vacatures

Blog

3 november 2020

Alles over het beroep monteur! Inclusief vacatures

Zonder monteurs zou de wereld er heel anders uitzien! Een monteur zorgt ervoor dat de techniek goed werkt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van je meterkast, het aansluiten van de elektriciteit of je internet aansluiting. Maar ook ‘achter de schermen’ maken monteurs het verschil: ze ontwerpen en maken machines, lossen storingen op en plegen onderhoud. Kortom, het is een gave en verantwoordelijke functie met vele baanmogelijkheden. Ontdek wat monteurs doen en welke vacatures er zijn!

Wat doet een monteur?

Als monteur ben je verantwoordelijk voor diverse, technische werkzaamheden. Het mooie aan dit vak is de afwisseling en het feit dat je te maken hebt met verschillende aspecten binnen de techniek. Ook kom je soms, afhankelijk van het werkgebied, bij diverse organisaties over de vloer. In het geval van een acute storing, moet je soms behoorlijk creatief handelen Je bent praktisch bezig en de techniek is voortdurend in beweging. Als monteur doe je gedurende je gehele carrière nieuwe kennis op!

Betekenis monteur

Een monteur is een vakman die machines, apparaten, leidingen en dergelijke in elkaar zet, onderhoudt  en/of repareert. Een monteur heeft technisch inzicht, is technisch onderlegd en vaak ook geschoold in die richting. De functie van monteur kent verschillende specialisaties; bijvoorbeeld elektrotechniek, werktuigbouwkunde en installatietechniek.

Lees de ervaring van monteur Frank Heida bij Friesland Campina

Er is volop werk als monteur! Bekijk de top 5 functies!

Er worden landelijk veel monteurs gezocht! Ook bij WtbE Maintenance! Het vak monteur (in het speciaal elektra- of machinemonteur) is momenteel het schaarste beroep in de techniek. Dat betekent dat jij vele mogelijkheden hebt om te solliciteren naar een nieuwe baan, of om een technische opleiding te volgen. Bekijk alvast de TOP 5 functies of blader alvast door onze vacatures!

  1. Vacatures monteur elektrotechniek
  2. Vacatures monteur installatietechniek
  3. Vacatures monteur werktuigbouw
  4. Vacatures monteur technische dienst
  5. Vacatures service monteur

Monteur elektrotechniek

Als elektra monteur of monteur elektrotechniek werk je aan het elektrotechnische gedeelte van zeer uiteenlopende installaties en systemen. Je werkt onder andere aan schakelkasten, transformatoren en machines. Het kan hierbij gaan om de aanleg, de inbedrijfstelling, het oplossen van storingen en het uitvoeren van onderhouds- en revisiewerkzaamheden.

De elektromonteur is vaak werkzaam in de utiliteit, industrie (storingsmonteur) of installatietechniek. Je werkt meestal samen met werkvoorbereiders, installateurs en monteurs met een andere specialisatie.

Monteur elektrotechniek

Monteur installatietechniek

Installatietechniek is een zeer breed vakgebied. Als monteur installatietechniek ben je vaak verantwoordelijk voor de aanleg van technische installaties in de woningbouw, utiliteit of industrie. Hierbij wordt meestal onderscheid gemaakt tussen E-installaties (elektrotechnisch) en W-installaties (werktuigbouwkundig). Ook werk je aan bijvoorbeeld koeltechnische installaties en luchtbehandelingssystemen. Daarnaast kun je als monteur installatietechniek ingezet worden bij een bedrijf dat cv-installaties, warmtepompen of badkamers plaatst.

Bekijk vacatures monteur elektrotechniek
Monteur installatietechniek

Monteur werktuigbouwkunde

De term werktuigbouw (wtb) of werktuigbouwkunde is breed en veelzijdig. Het gaat vooral om het ontwerpen en produceren van machines/werktuigen om materialen of grondstoffen te bewerken. Als werktuigbouwkundige monteur ben je verantwoordelijk voor het goed laten functioneren van de machines en installaties.

Met deze functie kun je alle kanten op! Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in bepaalde werktuigbouwkundige installaties. Ook kun je aan de slag in verschillende branches, zoals de industrie, machinebouw, landbouwmechanisatie en installatietechniek.

Monteur werktuigbouwkunde

Monteur technische dienst

De technische dienst (TD) is een afdeling die technische hulpmiddelen en apparatuur onderhoudt en repareert. Veel bedrijven hebben een TD. Uiteraard gaat het hierbij om (technische) productiebedrijven, maar ook hotels en zorginstellingen hebben vaak een afdeling technische dienst. Opnieuw een zeer brede richting dus!

TD-monteur in een fabriek

In een fabriek ben je als monteur technische dienst verantwoordelijk voor de technische staat van het machinepark. Hierbij komen verschillende specialisaties naar voren, zoals  werktuigbouwkunde, elektrotechniek, besturingstechniek en meet- en regeltechniek. Je houdt je bezig met het uitvoeren van onderhoud, het opsporen- en oplossen van storingen en het ombouwen of verbeteren van installaties.

Monteur technische dienst

Service monteur

Als service monteur ga je bij de klant op ‘bezoek’ om technische storingen op te lossen of onderhoud te verrichten. Dit doe je vaak voor een bedrijf dat deze service biedt bij geleverde producten of voor een organisatie die actief is in de technische dienstverlening. Bij bepaalde organisaties moet je regelmatig reizen voor je werk en ben je soms een periode van huis. Dit kan zowel in binnen- als buitenland zijn.

Alle bovengenoemde functies kunnen inhoudelijk overeenkomen met de functie als servicemonteur. Als servicemonteur beschik je namelijk over specifieke kennis of een specialisatie richting elektrotechniek, werktuigbouwkunde of installatietechniek.

Service monteur

Op de hoogte blijven van de nieuwste monteur vacatures?

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van nieuwe vacatures als monteur? Meld je gratis aan voor onze Job alert. Filter op opleiding of functie, dan krijg je alle relevante vacatures als eerste in je mailbox en kun je gelijk reageren.

Wil je meer weten over onze werkwijze? Klik dan hier!

Heb je LinkedIn? Volg WtbE op LinkedIn.en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Gratis aanmelden voor Job alert

Dit bericht delen via: Delen via: Kopieer link
Download Gespiegeld

Benieuwd naar onze vakgebieden

Bekijk ze hier en kijk wat wij voor jou kunnen doen!

Onze vakgebieden